Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Ouderwets gevuld varkensgebraad

VleesPosted by Evelien Rutten Sun, February 15, 2009 20:44:34
Vorige week woensdag at ik voor het eerst in 7 jaar blinde (of loze) vinken. Ze werden geserveerd met bloemige aardappelen en selder in tomatensaus. Ik was gewoon vergeten hoe heerlijk de simpele Vlaamse keuken soms is... Vandaag besloot ik helemaal zondags te doen met een ouderwets varkensgebraadje. Omdat dat niet zo evident is, besloot ik de volledige werkwijze te fotograferen. Zou zo in het kookboek van de boerinnenbond kunnen!

Dit heb je nodig voor 4 personen
een varkensrug-gebraad (ontbeend) van ± 1 kilo - 400 g sjalotten - 3 teentjes knoflook - 2 eetlepels pijnboompitten, fijngehakt - 4 plakjes gandaham, fijngesneden - enkele takjes tijm en rozemarijn, fijngesneden - 4 eetlepels fijngesneden peterselie - 1 eetlepel fijngesneden rucola - enkele blaadje salie, fijngesneden - mosterd - boter - peper - zout - keukentouw

Zo maak je het
Maak eerst de vulling. Hak de helft van de sjalotten fijn en fruit ze zachtjes in boter. Voeg de fijngesneden knoflook, de pijnboompitten, de gandaham, de tijm, rozemarijn, peterselie, rucola en salie toe. Laat zachtjes 10 mijnuten garen. Laat dan afkoelen en voeg 1 eetlepel mosterd toe. Breng goed op smaak met peper en zout. Nu kun je het varkensgebraad vullen.

1) Leg het varkensgebraad op een snijplank.


2) Snij het open.
Begin bovenaan. Snij met een scherp mes in een schuine hoek naar rechts beneden, maar zorg ervoor dat je geen stuk van het vlees afsnijdt. Leg de "flap" naar rechts. Snij nu een lap van dezelfde dikte, van rechts naar links. Leg deze "flap" naar links. Nu heb je dus een lange rechthoek.

3) Bestrijk het met de vulling.


4) Vouw het terug dicht: eerst linkerflap naar binnen, dan rechterflap eroverheen.


5) Bind het vast met keukentouw.

Dit keukentouw koop je gewoon in de supermarkt, het ligt bij de aluminium bakjes en plastic vorkjes. Hoe je het doet, maakt niet uit. Zorg er gewoon voor dat het vlees niet uit elkaar kan vallen.

6) Smelt boter in een braadpan. Bak het gebraad rondom rond bruin (4 à 5 minuten). Leg het vlees nu in een beboterde braadslee. Leg er 5 à 6 gepelde, maar heel gelaten sjalotten bij. Eventueel ook wat takjes tijm, laurier en rozemarijn. Bestrooi alles met peper en zout.

7) Zet 45 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Haal het vlees dan uit de oven en verpak het in aluminiumfolie (vlees moet rusten voor je het aansnijdt, anders vloeien alle sappen weg).

8) Giet een bodempje water in de braadslee en roer alles los. Giet door een zeefje in een steelpan (voeg nadien wel de sjalotten toe) en breng aan de kook. Voeg een theelepel mosterd toe. Breng op smaak met peper en zout en bind (bv. met Maïzena express). Dit is de saus.

9) Haal het vlees uit de folie en giet de vrijgekomen sappen bij de saus. Verwijder de draadjes en snij het gebraad in plakken. Het moet een beetje sappig rosé zijn vanbinnen, zeker niet door en door droog!

10) Serveer met gekookte aardappels, de saus en groenten naar keuze (bv. bloemkool, worteltjes, groene boontjes).

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Joke Tue, April 14, 2009 09:48:03

Dit was heerlijk! Het restje smaakte de volgende dag zelfs nog beter. Bedankt om je recepten met ons te delen. Zo kunnen mensen die niet zo'n fantastische koks zijn ook eens voor een verrassing zorgen :). Ik volg je blog vanaf nu op de voet. Groetjes

Posted by tuchila Mon, February 16, 2009 13:04:17

Fantastisch die stappen op foto!!!