Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Kaaskroketjes

Aperitief & hapjesPosted by Evelien Rutten Tue, February 03, 2009 15:57:37


Tijdens mijn recente tv-avontuur (zie eerdere posts op deze blog) had ik de eer om de beste kaaskroketten van het land te proeven. Ze waren gemaakt door Maria, de 74-jarige moeder van de chef van De Schone Van Boskoop. Dat is een zeer goed restaurant. En achter elke grote chef staat een grote moeder, zeg ik maar altijd.

Maria heeft tijdens onze week samen erg veel indruk op mij gemaakt. Deze kranige dame heeft meer pit in haar lijf dan sommige veel jongere uitgebluste wezens die occasioneel mijn pad kruisen. Ik zal er nog niet te veel over verklappen, maar kijk vooral naar de uitzending op dinsdag (als het zover is, zal ik het wel met toeters en bellen aankondigen).

Maria maakte tijdens haar diner kaaskroketten als voorgerecht. Het is één van haar grote specialiteiten. Ze liet ons raden welke kazen ze gebruikt had, maar niemand had het goed: gruyère, emmentaler, Hollandse kaas en parmezaan. Een perfecte mix waar ze naar eigen zeggen lang aan heeft gesleuteld.

Ik moest aan Maria denken toen ik deze ochtend met slaapogen in mijn koelkast stond te staren naar een bordje met overschotjes kaas: Shropshire (schimmelkaas), pecorino, romige Brillat Savarin en ech lekkere Beemster. Een idee vormde zich in mijn hoofd. Terwijl Steven melk over zijn cornflakes goot, had ik al een pan op het vuur gezet en stond ik energiek de pecorino te raspen.

Niet dat ik al ooit klassieke kaaskroketten had gemaakt, maar mijn gevoel zei: dikke béchamelsaus, kaas erin laten smelten, afkoelen, bolletjes rollen, kroketjes maken. Terwijl ik deze woorden typ, neem ik een hapje van één van mijn geïmproviseerde kaaskroketten en kijk ik met een onnozele glimlach en een waas over mijn ogen naar de witte muur voor mij. Ik hoor nog net geen vogeltjes fluiten. Om het met een oude jingle van Coca Cola te zeggen: This is it!

Dit heb je nodig voor 15 kaaskroketjes
2 volle (met een bergje) eetlepels roomboter - evenveel bloem - 1/2 liter melk - peper - nootmuskaat - ± 250 g restjes kazen, geraspt en/of in stukjes gesneden (ik gebruikte Shropshire, pecorino, Brillat Savarin en Beemster) - 1 ei, losgeklopt - extra bloem - een kopje paneermeel

Zo maak je het
Maak eerst een dikke béchamelsaus. Smelt de boter in een steelpannetje op een niet te hoog vuur. Voeg de bloem toe en roer goed. Laat dit mengsel 2 minuten pruttelen voor je er melk aan toevoegt, anders krijg je een bloemsmaak. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en roer goed. Laat 5 minuten goed roerend pruttelen en indikken. Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Haal de pan nu van het vuur en voeg dan de kazen toe. Als je dit doet terwijl de saus nog kookt, schift alles. Blijf roeren tot alle kazen gesmolten zijn. Giet in een kommetje en dek af met plastic folie. Laat enkele uren opstijven in de koelkast.
Rol er kleine, kegelvormige balletjes van. Haal ze eerst door bloem, dan door een losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. Leg ze naast elkaar op een bord en laat nog eens enkele uren opstijven in de koelkast (of vries ze in).
Frituur ze in kleine porties 2 à 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Serveer met een schijfje citroen en eventueel (kort gefrituurde) peterselie.
  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Evelien Rutten Sat, February 07, 2009 15:42:37

Ik heb het nog nooit geprobeerd met maïzena. Geen idee dus... maar volgens mij moet het wel kunnen. Probeer het eens? Ik ben benieuwd!

Posted by saskewiet Sat, February 07, 2009 12:34:42

Is dit recept eigenlijk mogelijk met maïzena in plaats van bloem? Mijn vriend heeft immers glutenallergie... Of gebruik ik hiervoor beter glutenvrije bloem?

Posted by Chris Tue, February 03, 2009 18:11:36

Klinkt lekker! (En je schrijft leuk!). Lijkt me wel iets om met mijn Dames te maken.