Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Zalige zuurkoolschotel (Kerstperikelen deel 2)

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Mon, December 29, 2008 19:38:12
Blog Image
U komt natuurlijk niet uit een Poolse familie, dus hoogstwaarschijnlijk verklaart u mij nu een beetje 'gek in de kop'. Maar het zij zo. Wij eten zuurkool met Kerst. Na twee dagen kreeften, krab, kalkoenen en ijstaarten, hebben wij nog een klein gaatje vrij voor Kapusta (spreek uit: "kapoesta", het Poolse woord voor zuurkool).

Ik heb erg goed opgelet toen mijn grootmoeder zaliger nog in de potten roerde. Mijn moeder heeft dit recept nooit zelf gemaakt, het heeft echt een generatie overgeslagen. Nu ben ik dus de officiële Kapusta-maker in de familie.

Voor u deze blog de rug toekeert, moet u mij de kans geven om u te overtuigen van dit gerecht. Vergeet hot-dogs en voetbalwedstrijden. Daar heeft Kapusta namelijk niets mee te maken. Deze schotel is een onwaarschijnlijk hartig gerecht, vol worst, spek, laurier en jeneverbessen. Het is een gerecht dat instant kracht en verlichting geeft. Zodra u de geur opsnuift, wil u als een kleine foetus in elkaar kruipen en glimlachend toegeven dat het leven mooi geweest is. Dat het niet erg is mocht u op dat moment de wereld vaarwel moeten zeggen.

Zoals mijn metekind Maxim zo mooi demonstreerde bij de Rutten X-mas Tree: it makes you smile.

Dit heb je nodig voor... een hele familie
4 uien, grofgesneden - goede boter - 6 dikke sneden gezouten spek (niet gerookt) - 2 kilo natuurzuurkool (liefst vers, als je 't kunt krijgen bij de slager) - 6 laurierblaadjes - 2 eetlepels jeneverbessen - peper - 6 Poolse worsten ("kielbasa", je vindt ze bij Delhaize)

Zo maak je het
Neem een grote, diepe kookpot. Fruit de uien glazig in de een klont boter. Snij het spek in stukjes en voeg het toe. Laat even meebakken en voeg dan de zuurkool toe. Zet het vuur heel hoog en roer af en toe. Voeg na 10 minuten de laurierblaadjes en de jeneverbessen toe en roer. Het is nu de bedoeling dat je de zuurkool laat aanbakken. De bodem van de pan mag echt bruin worden (niet zwart). Giet er dan telkens een scheutje water in en roer de aanbaksels los met een houten lepel. Blijf zo 30 minuten doorgaan, tot de zuurkool mooi bruin begint te kleuren. Dit is essentieel voor de smaak. Voeg nu veel peper toe. Snij de Poolse worsten in kleine stukjes en voeg ze toe. Roer goed. En laat nogmaals 15 minuten al roerend goed aanbakken. Haal nu van het vuur en laat de zuurkool een nacht in de kelder staan (of een andere koele, donkere plaats). Warm de zuurkool de dag erna op. Ze moet opniuew gloei-end heet worden en aangebakken worden. Serveer met vast, donker brood en roomboter.


Blog Image

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.