Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Risotto met eekhoorntjesbrood

Pasta/risottoPosted by Evelien Rutten Mon, November 03, 2008 22:00:49
Blog Image
Ik had beloofd u op de hoogte te houden van ons binnenhuis-barbecue-avontuur dit weekend. Alles stond klaar: sausjes, gemarineerde scampi's, aardappelsla, biefstuk en visspiezen. Terwijl ik op zaterdagavond de laatste hand legde aan de barbecuesaus, gaf ik mijn broer Peter - die burgerlijk ingenieur is - de handleiding van het toestel dat we gingen uittesten. Met zo iemand in de familie moet je niet zelf gaan klungelen met schroeven en technische tekeningen. Hij las de eerste zin en begon keihard te lachen. "Regel nummer één: gebruik dit toestel NIET binnenshuis." Bleek het een 'tafelbarbecue' te zijn die je hoogstens op een overdekt terras kunt gebruiken. Had ik het persbericht niet goed gelezen of was het echt zo misleidend opgesteld? In ieder geval: tot zover onze indoor herfstbarbecue. Goed dat er nog zoiets bestaat als een oven met gril.

De oermens in mezelf had zich echter ingesteld op hete kolen en was allesbehalve bevredigd. Gelukkig was het daags nadien mooi weer en konden we op paddestoelenjacht. Groot was mijn vreugde toen ik een zeldzaam exemplaar aantrof: echt eekhoorntjesbrood. Meestal vind je in België minderwaardige boleten die er wel op lijken, maar niet hetzelfde smaken. Echt eerkhoorntjesbrood is heel stevig en verkleurt niet tijdens de bereiding. Het wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken (porcini), bv. in risotto. En dat heb ik er deze avond ook mee gemaakt. Je kunt vers eekhoorntjesbrood kopen in de betere supermarkt, maar bereid je dan wel voor op een stevig gat in je portemonnee. Ook lekker en iets democratischer is gedroogd eekhoorntjesbrood. Laat de paddestoelen 30 minuten weken in lauw water en verwerk ze dan verder zoals de verse exemplaren. Het gezeefde weekvocht kun je later mét de bouillon toevoegen aan de rijst. Je kunt deze risotto ook maken met gewone champignons natuurlijk. Maar als je de kans krijgt om echt eekhoorntjesbrood te proeven, moet je die niet laten liggen. Zo aards, zo dicht bij de natuur...

Meestal worden de paddestoelen apart gebakken en op het laatst toegevoegd, maar van mijn Russische schoonzus Olga heb ik geleerd dat je zo ook al in het begin kunt meebakken met de uien. Daardoor raakt de rijst helemaal doordrongen van de paddestoelensmaak. Daarnaast hou ik ervan om op de traditionele manier voortdurend te roeren in de rijst. Maar je kunt ook alle bouillon in één keer toevoegen, deksel op de pan zetten en een kwartier wachten.

Dit heb je nodig voor 4 personen
2 uien, fijngesneden - boter - 3 teentjes knoflook, fijngesneden - 4 sneetjes parmaham, fijngesneden - 2 grote eekhoorntjesbroden, fijngesneden (of een handvol gedroogde) - 400 g risottorijst (arborio of carnoli) - ± 1 liter groente- of kippenbouillon - zwarte peper - 100 g geraspte parmezaan - een handvol bladpeterselie, fijngesneden

Zo maak je het
1) Fruit de uien op een laag vuur 5 minuten in een flinke klot boter. Gebruik liefst een diepe pan met zware bodem, dat voorkomt dat de rijst straks gaat aanbakken. Voeg dan de knoflook toe en laat ze nog eens 5 minuten meefruiten. Let op: uien en knoflook mogen niet verkleuren.

2) Voeg dan de parmaham en de stukjes eekhoorntjesbrood toe. (Als je gewone champignons gebruikt, bak die dan apart en voeg ze op het einde toe) Roer goed en laat 2 minuten garen. Voeg nu ook alle rijst toe en roer heel goed.

3) De kokende bouillon moet naast de risottopan staan. Voeg nu al roerend, 1 of 2 pollepels bouillon toe. Als de rijst deze bouillon heeft opgenomen, voeg je nieuwe bouillon toe. Blijf steeds roeren en let op dat de rijst niet aanbrandt.

4) Na ± 18 minuten is de rijst beetgaar gekookt. Proef voor de zekerheid even en voeg eventueel nog wat warm water toe als de bouillon op is. Als de rijst gaar is, haal je de pan van het vuur. Breng op smaak met peper, eventueel wat zout, de parmezaan en de peterselie. Roer goed en zet het deksel op de pan.

5) Laat 2 minuten rusten en serveer meteen.

Blog Image

  • Comments(6)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tristan Sun, September 30, 2012 20:10:37

Lijkt me heerlijk! Ik heb net een kilo(!!!) uit de tuin van de buurman gehaald (met toestemming hoor), die ze anders met het afval weggooit. Puur goud is het. Dit recept ga ik zeker proberen!

Posted by paddestoelenfanaat Sun, December 18, 2011 10:21:24

hallo, er gaat niets boven met olijfolie ingesmeerd eekhoorntjesbrood grillen op de BBQ en hem daarna bestrooien met grof zout... njammie njammie; hier is deze lekkernij dus nagenoeg niet te vinden en bijzonder ergerlijk is het dat sommigen hier gekweekte paddestoelen durven verkopen als "chinees eekhoorntjesbrood". Dus hou je portemonnee dicht tenzij voor het "echte" spul. Geniet er van !

Posted by Ramon Sun, December 11, 2011 23:57:03

Je recept lijkt me heerlijk, ik ga het binnenkort eens uitproberen!Zelf heb ik een website over risotto, neem gerust eens een kijkje:www.risottorecept.net

Posted by Jeroen Sun, September 27, 2009 22:18:41

Mmm, net gemaakt vanavond voor mijn zus en mijn toekomstig nichtje, en het was heerlijk. Jammer genoeg met ordinaire champignons en dus geen eekhoorntjesbrood, maar lekker sowieso. En dat geeft me meteen een alibi om het nog een tweede keer te maken.

Posted by Tom Sat, March 28, 2009 08:32:09

Als ik paddestoelen risotto maak, doe ik dat met een paddestoelenbouillon: parijse champignons of kastanjechampignons laten koken in een licht kippenbouillon en dan gladmixen. de rijst wordt doordrongen van champignon smaak en als je bovendien nog wilde paddestoelen laat meestoven met de rijst ... de rest kan je je wel voorstellen zeker

Posted by saskewiet Thu, November 20, 2008 20:30:04

Paddestoelenrisotto is echt één van mijn favoriete gerechten! Ik gebruik zelf meestal een mengeling van cantharellen en andere verse bospaddestoelen. Echt een aanrader!