Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Zelfgemaakte ketchup

Bijgerechten/sauzenPosted by Evelien Rutten Sat, November 01, 2008 07:31:21
Blog Image
Gisteren zag ik op Youtube de 30 minuten durende reclamespot van Barack Obama. Zoals u weet kocht hij deze week op 8 verschillende Amerikaanse zenders 30 minuten zendtijd op hetzelfde tijdstip. Waarschijnlijk om de Amerikanen en masse te laten zien wie de grootste is. Het filmpje paste perfect in de traditie van Amerikaanse popcornfilms zoals Independence Day. Eerst is alles min of meer rustig. Een ruisend tarweveld in de najaarszon. Dan zien we miserie. Bejaarde mensen die terug moeten gaan werken wegens gebrek aan pensioen. En dan nog meer miserie. Te dure medicijnen. Lege koelkasten. Uit de coulissen verschijnt de man die het allemaal gaat oplossen. Er volgt een magistrale speech. En dan natuurlijk een bloedstollende, nipte overwinning.

Die man weet hoe hij zijn boodschap moet verkopen. Zelfs deze niet-Amerikaanse moest een traantje laten bij zoveel historisch, emotioneel geweld.

In elke krant, elk magazine, elke talkshow worden we net niet doodgeslagen met de verkiezingen. Zelfs de weekendbijlagen staan plots vol Amerikaanse lifestyle-artikels, tot en met het lekkerste street food in New York. Dan kan ik toch niet achterblijven?

In het nieuwste kookboek van Gordon Ramsay las ik een recept voor zelfgemaakte ketchup. Bestaat er een Amerikaanser symbool dan dat? In de meeste kookboeken staan ketchuprecepten die dagen in beslag nemen, terwijl het hier verrassend eenvoudig werd voorgesteld. Aangezien ik dit weekend met mijn familie ga barbecuen, leek gisteren het geschikte moment om het uit te proberen.

"Barbecuen?!" hoor ik u denken. Denk nu niet dat we met z'n allen bij 3°C in de tuin gaan zitten verkleumen, ter ere van Obama. Nee, ik moet een binnenhuisbarbecue uittesten. Je kunt het toestel op tafel zetten zoals bij fondue of gourmetten. De speciale kolen zouden geen geur of damp afgeven. Ik hou u op de hoogte!

Dit heb je nodig
1 ui, fijngesneden - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - 1 eetlepel olijfolie - 1/2 theelepel korianderzaadjes - 1/2 theelepel komijnzaadjes - peper - zout - 500 g tomaten, in stukjes - 3 dl tomatensap (uit een flesje) - 1 eetlepel rode wijnazijn - 50 g lichte basterdsuiker ('kinnekessuiker') - 8 blaadjes basilicum

Zo maak je het
Fruit de ui met de knoflook op een zacht vuurtje 5 minuten in olijfolie. Kneus de koriander- en komijnzaadjes in een vijzel en voeg ze toe met wat peper en zout. Laat een halve minuut meebakken. Voeg dan de tomaten en het tomatensap toe. Breng aan de kook en voeg dan de rode wijnazijn, de suiker en de basilicum toe. Laat 30 minuten pruttelen zonder deksel op de pan (ik heb het een kwartier langer laten pruttelen, het was nog niet genoeg ingedikt). Proef, en voeg eventueel nog suiker of azijn toe (ik heb nog 1 eetlepel azijn toegevoegd). Mix in de blender en druk door een zeef (ik heb het gewoon door de passe-vite gedraaid). Laat afkoelen.

Niet helemaal hetzelfde als Heinz, maar wel lekker!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.