Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Indische curry met kip

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Tue, October 28, 2008 08:09:28
Blog Image
Niet dat ik er al ooit ben geweest, maar ik ben dol op Indisch eten. Vooral op de geuren van de specerijen. Waarschijnlijk bent u al eens binnen geweest bij een Aziatische supermarkt. Wedden dat u daar als een analfabeet naar de lange rijen met zakjes kruiden stond te staren? Misschien kocht u wel iets, bv. kardemompeulen of korianderzaad. Die zakjes zijn intussen al lang over de datum, maar uit sentimentele redenen (en een gevoel van persoonlijk falen), wilt u ze liever nog niet meteen wegsmijten.

Ik heb daar ook gestaan. Twijfelend. Nieuwsgierig. Ontcijferend. Ik heb gekocht, geprobeerd, geëxperimenteerd, geproefd en weggegooid. Mede dankzij een Indische kennis tijdens mijn studententijd, die me dit makkelijk recept leerde maken, ben ik een fervent gebruiker geworden van raar klinkende specerijen. Omdat niet iedereen mijn passie deelt, suggereer ik in het recept dat je ook een kant-en-klare specerijenmengeling kunt gebruiken. Die vind je tegenwoordig in elke supermarkt. Let op, gebruik géén 'kerriepoeder', dan krijg je een heel ander effect. Zoek naar garam masala. Wie avontuurlijker is, kan zich een heel arsenaal specerijen aanschaffen en zelf beginnen mengen. In India heeft zowat elke huisvrouw haar eigen, geheime mengeling. Onderaan vindt u de mijne.

Dit recept is onwaarschijnlijk makkelijk, maar smaakt toch geweldig lekker. Je kunt de kip ook weglaten en vervangen door groenten (wortel, bloemkool...). Of maak het met scampi's (bak ze eventjes apart en voeg die pas helemaal op het laatst toe). Je kunt de kipfilets ook vervangen door hele stukken kip (bv. een volledig versneden kip). Dan moet je het wel wat langer laten pruttelen en af en toe het vet afscheppen van de saus.

Dit heb je nodig voor 4 personen
4 uien, grof gesneden - plantaardige olie - 4 kipfilets, in blokjes gesneden - 4 teentjes knoflook, fijngesneden - 2 blikjes gepelde tomaten (in stukjes) - 6 à 8 aardappels, geschild en in blokjes gesneden - 3 laurierblaadjes - 3 à 4 eetlepels Indische specerijen (kant-en-klare mengeling, bv. garam masala) of probeer het zelf eens te kruiden (zie lijstje specerijen onderaan) - basmatirijst - verse korianderblaadjes of bladpeterselie

Zo maak je het
Fruit de uien glazig in olie. Voeg de kip toe en laat ze lichtjes kleuren. Voeg dan de knoflook toe en roer goed. Overgiet met de tomaten en breng aan de kook. Voeg dan de aardappels, de laurierblaadjes en de specerijen toe. Laat minstens 30 minuten pruttelen. Kook intussen basmatirijst. Serveer de curry met de rijst, werk af met koriandeer of bladpeterselie.

TIP: Om het helemaal af te maken, kun je de rijst ook speciaal afwerken. Bak ze na het koken even op in een steelpan met 1 eetlepel olie. Voeg een handvol rozijnen, wat kaneel, suiker en eventueel een theelepel kurkuma toe. (Kurkuma is een geel poeder dat ook in kerriepoeder zit). Dan heb je gebakken, gele, zoete rijst. Past perfect bij de pikante curry.

Mijn eigen specerijenmengeling: 1/2 eetlepel korianderpoeder, 1/2 eetlepel komijnpoeder, 1/2 eetlepel gemberpoeder, 1/2 eetlepel zwarte mosterdzaadjes, 1 theelepel kurkuma (haldi), 1 theelepel cayennepeper, 1 theelepel kaneel, 8 kardemompeulen, 1 theelepel venkelzaadjes, 1 kruidnagel, peper, zout

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Evelien Rutten Wed, November 05, 2008 13:30:53

Ik dacht bij mezelf: 't is al ingewikkeld genoeg met zo veel specerijen!!! Meestal begin ik met de specerijen in de pan (en wacht ik tot de aroma's vrijkomen) en voeg dan pas de olie, uien etc toe. Inderdaad, veel meer aroma. Wat is trouwens zuurbes? Hetzelfde als sumak of iets anders?

Posted by frank Wed, November 05, 2008 11:16:23

beste Evelien en al de andere,
rooster voor het gebruik de specerijen eens, het gaat je verbazen hoeveel extra aroma er vrijkomt. En probeer de rozijnen te vervangen door sumak of zuurbes.Te verkrijgen bij de pakistaan om de hoek.