Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Preisoep met rucola en gedroogde ham

SoepPosted by Evelien Rutten Tue, October 21, 2008 16:38:41
Blog Image
Gisteren was ik op een wijnproeverij in Hoeselt. Ik was uitgenodigd door Joris en Kurt, twee fotografen die sinds kort ook wijnhandelaar zijn (www.chateaucongo.be). Eigenlijk ken ik hen nog niet zo goed, maar mensen die op zoek zijn naar 'smaak', vinden elkaar blijkbaar altijd. Gelukkig maar, want wijnproeven is best een intieme aangelegenheid. Je ruikt, je kijkt, je proeft... En probeert dan heel intuïtief te beschrijven welke associaties die wijn bij je oproept. Niet iedereen heeft hetzelfde smaakpalet. Als ik het had over 'een vlak wijntje', sprak Kurt met blinkende oogjes over 'de revelatie van de dag'. Maar soms waren we het allemaal met elkaar eens. Vooral toen Joris een geur beschreef als 'tussen cassis en kattenpis'. Geen speld tussen te krijgen. Op zo'n wijnproeverij doe je meestal ontdekkingen. Helaas niet altijd de goedkoopste... Zo werd ik helemaal ijl in mijn hoofd (zoiets als verliefd zijn) van een rode Italiaanse wijn (Barbera d'Asti "La Marescialla" uit Piemonte). De wijn riep associaties op met een eindeloze zomer. Heel hard lachen. Een beetje sterven. Eeuwigdurende vriendschap. Elkaar haten en terug in elkaars armen vallen. Gelukkig zijn en alles vrijwillig achterlaten. Zoiets?

Ik ben van plan om beter te leren proeven en ruiken. Individuele geuren leren herkennen en benoemen. Natte steen. Hooizolder. Vanille. Een toets van kruidnagel.
Iemand vertelde me onlangs hoe je je geurgeheugen kunt trainen. Elke keer als je iets proeft, moet je de naam van dat ingrediënt luidop zeggen. Zo zullen je hersenen de volgende keer automatisch de link leggen als het ergens in verwerkt is.

En dat brengt mij naadloos bij mijn onderwerp van de dag: preisoep. Een pure soep met bijna enkel prei. Ik maakte ze deze middag klaar voor mezelf en het productieteam dat in mijn huis foto's aan het maken was. Toen we 's middags gezellig aan tafel zaten, fluisterde ik af en toe 'prei'... Ik hou u op de hoogte van mijn vorderingen!

Dit heb je nodig voor 4 personen
2 uien, fijngesneden - 4 stengels prei, in ringen gesneden - olijfolie - 1 teentje knoflook, fijngesneden - 1,5 liter kippenbouilllon (eventueel van 3 bouillonblokjes) - 2 laurierblaadjes - 1 takje verse tijm - zwarte peper - zout

Zo maak je het
Fruit de uien 10 minuten in olijfolie tot ze een beetje verkleurd zijn. Voeg dan de prei en de knoflook toe en laat 10 minuten meebakken. Overgiet met de bouillon en voeg dan de laurierblaadjes en de verse tijm toe. Laat 20 minuten pruttelen. Verwijder dan de laurierblaadjes en de tijm. Mix de soep glad. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.

TIP: ik gaf de soep een feestelijke afwerking met flinterdunne stukjes rauwe prei, rucola en gedroogde gandaham (leg enkele sneetjes naast elkaar op een bakplaat, zet 30 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven). Je kunt ook een handvol rucola toevoegen aan de soep net voor je ze mixt. Niet meer pure preisoep, maar ook heel lekker.


  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ragna Fri, November 14, 2008 17:45:31

Ook deze keer is de soep supergoed meegevallen, je moet ergens beginnen hé als je wilt leren om wat meer zelf aan het koken te slaan.
Er zitten hier echt wel heel leuke dingen tussen die haalbaar zijn voor eentje gelijk ik.
Tof, tof,...