Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Lekker zelfgemaakt brood (uit een pakje)

Bijgerechten/sauzenPosted by Evelien Rutten Tue, October 14, 2008 16:34:06
Blog Image"Het enige dat je hoeft te doen, is water toevoegen. Kijk, dat kan ik dus niet."

Ooit trok ik een maand door Australië. Denk nu niet dat ik dat deed zoals een typische backpacker. Ja, ik had een rugzak bij. Maar in principe haat ik rugzakken. Geef mij maar een trolley op wieltjes. Ja, ik sliep in youth hostels. Maar ik haalde te pas en te onpas mijn visakaart boven. Ik was de enige backpacker tijdens dure wijnproeverijen en kocht dagelijks delicatessen op de farmers market. Rond 8u 's avonds palmde ik de keuken in en maakte in een mum van tijd tientallen nieuwe vrienden. Eten moet gedeeld worden! Wat ik echter niet kon vinden, was lekker brood. Ik herinner me dat ik op een zondagochtend half Sydney ben rondgewandeld op zoek naar een warme bakker. Dat is wat ik het hardst mis als ik weg ben uit België: vochtig, stevig donker brood. Als kind hadden we een bakker met fantastisch zwart roggebrood. Toen hij op pensioen ging, heb ik zijn dochter (een leeftijdsgenoot van mij) jarenlang gestalkt om het recept te bemachtigen. Helaas.

Binnenkort kan ik mijn lichte obsessie voor lekker brood botvieren op een artikel dat ik moet schrijven over kant-en-klare broodmixen. Gisteren besloot ik alvast een beetje te experimenteren en kocht een pakje Soubry bruin brood mix. Het enige dat je hoeft te doen, is water toevoegen. Kijk, dat kan ik dus niet. Dan heb ik niet het gevoel dat ik iets wezenlijks heb bijgedragen. Hoe kun je nu trots zijn op zo'n brood?! Ik besloot wat zaden, noten, olijven en ham toe te voegen. Puur op de gok heb ik mijn brood gekneed, laten rijzen en gebakken in de oven. De mensen van Soubry gaan ervan uit dat iedereen een broodoven heeft, want op de verpakking stond slechts de volgende aanwijzing: "Voeg water toe en selecteer het gewenste programma". Daar erger ik me dus aan. In ieder geval: mijn experimentje is gelukt. Als je 't zelf wilt uitproberen mét broodoven, meen ik mij te herinneren dat je moet wachten op de piep-toon voor je de extra ingrediënten (zoals rozijnen of noten) toevoegt.

Dit heb je nodig
een half pak kant-en-klare broodmix (500 g) - net zoveel water als staat aangeven op de verpakking - een eetlepel pompoenpitten - een eetlepel grofgesneden walnoten - 1 theelepel sesamzaadjes - 1 theelepel maanzaad - een handvol olijven (in ringen) - 3 sneden parmaham, fijngesneden - 1 theelepel zwarte peper - een scheutje olijfolie

Zo maak je het
Meng de bloem met het water in een kom en kneed het 10 minuten (ik gebruik een keukenrobot met deeghaak). Voeg dan alle andere ingrediënten toe en kneed nogmaals 5 minuten. Bedek de kom met een schone keukenhanddoek en laat 2 uur rijzen. Vet een bak- of cakevorm in met olijfolie en leg de bol deeg erin. Zet 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Check de onderkant: klop er eens op met je vingers. Klinkt het hol? Dan is het brood klaar. Anders laat je het nog even in de oven staan.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.