Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Cake met rozijnen, walnoten en appel

ZoetPosted by Evelien Rutten Mon, November 05, 2012 05:42:22

Oh. My. God. Heb ik een gewéldige cake ontdekt of wat?! Op de redactie van Flair zeggen ze wel eens dat we de recepten in de Lekker-rubriek niet te moeilijk moeten maken, want de lezeressen zijn jong en "hebben wel wat beters te doen dan uren in de keuken te staan". Dat mag dan wel zo zijn, maar als je een oproep plaatst voor een paar goede cake-recepten krijg je toch een soort culinaire uppercut. Die jonge twintigers koken dus wél. Het heeft iets te maken met generatie Y, die in tegenstelling tot de dertigers terug zin hebben in zelfmaakgedoe (rokjes, anyone?) en niet terugdeinzen van een paar uur quality time in de keuken. Van het moment dat ik de oproep op Facebook had gezet, rolden de cake-recepten binnen. Van wortelcake tot simpele viervierdes, allemaal zeer verleidelijk. Drie recepten werden bekroond met een plaatsje in het blad: een perencake, een carrotcake en een walnoten-rozijnen-appelcake.
Na de fotoshoot bleef ik achter met die laatste, een topper van Kim Joos uit Sint-Niklaas. En boy. Was ik plots populair! Iedereen die hier over de vloer kwam, kreeg ik een plakje aangeboden en was instantly addicted. Het is niet van mijn gewoonte om iets vaak opnieuw te maken, maar ik heb deze cake op twee weken tijd inmiddels vier (!) keer opnieuw gemaakt. En elke keer is 'ie gelukt.
Smaakgewijs is het een perfect harmonieuze samensmelting van al het goede wat de herfst te bieden heeft. Het licht zoet-zurige van de appel. De crunch van walnoten. Het hartige van de rozijnen. Het aromatische van kaneel. Vermoedelijk kun je eindeloos variëren met de smaken (Ik denk gedroogde veenbessen en abrikozen. Ik denk peren en pruimen. Ik denk hazelnoten en pecannoten. Ik denk nootmuskaat)

Absoluut een blijver in mijn repertoire, goed voor uren fijn kijkplezier (ah ja, gehurkt voor de oven. Wat anders)

Cake met appeltjes, rozijnen en walnoten

Voor 1 cake (± 10 porties)

4 eieren – 250 g zelfrijzende bloem – 250 g suiker – 250 g boter (op kamertemperatuur) – 1 eetlepel melk – 1 zoete appel (bv. Pink Lady) – 70 g walnoten, in stukjes – 1 theelepel kaneel – een handje donkere rozijnen – 2 zakjes vanillesuiker

Zo gemaakt

Klop de eieren schuimig met de suiker (10 minuten). Voeg dan de boter toe en meng goed. Boeg dan de bloem toe en de melk. Schil de appel en snij ze in blokjes. Voeg ze met de walnoten, de kaneel, de rozijnen en de vanillesuiker toe aan de cake. Meng alles grondig. Beboter een cakevorm en bestrooi deze met bloem. Klop de bloem eruit. Schep het deeg erin. Laat de cake minstens 1 uur bakken op 180°C. Check met een satéprikker of de cake gaar is (de prikker moet er droog uit komen).



  • Comments(12)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by bing Sun, February 01, 2015 18:11:08

Ik ben een komplete keukenanalfabeet en vind het zelfs helemaal niet leuk om in de keuken te staan om wat dan ook klaar te maken. Cakes en aanverwante waren totnutoe taboe voor mij en ben echt helemaal niet de oma-uit-het-boekje-met-schort-voor-en-potten-in-de-aanslag ;). Maar ja... werd uitgedaagd tot het bakken van een cake en toen kwam ik al zoekend naar iets met appel en noten en rozijnen op deze, de jouwe, uit !! :)
Ewel, het was plezant om te doen, hij is gelukt en .... bovendien nog fantastisch lekker ook! Ik ga dus morgen flink scoren bij mijn collega's :) :) :)
bedankt! voor het delen van dit recept! :)
... ga ik toch nog eventjes de rest van je blog bekijken, je weet maar nooit ;)

Posted by Debby Wed, December 03, 2014 10:51:40

Was erg lekker! Heb het ook met een jonagold gedaan. De cake was niet zo zoet als normaal. Lekker

Posted by Saskia Thu, March 06, 2014 16:33:47

ik probeerde ook zulke lekkere cakejes te bakken maar ik ben een "ramp" in de keuken. Wij hadden een eikenkeukenblad maar na een domme dag dat ik iets leuks wou doen heb ik een god gloeiende plaat op mijn keukenblad en die is naar de haaien gegaan met een grote zwarte brandplek. En onze budget redt het niet als het een hele dure wordt, na een goede tip van mijn vriendin heb ik eentje besteld op http://composietkeukenblad.be/ en amai wat een prachtige keukenbladen heb ik daar gezien gelijk een besteld een hele aardige meneer aan de lijn gehad de maten doorgegeven en na een paar dagen zijn ze gekomen om alles op te meten en erin gezet ik ben superblij!!!!! ik kan weer cakejes bakken en heb mijn lesje wel geleerd


Posted by Saskia Thu, March 06, 2014 16:33:47

ik probeerde ook zulke lekkere cakejes te bakken maar ik ben een "ramp" in de keuken. Wij hadden een eikenkeukenblad maar na een domme dag dat ik iets leuks wou doen heb ik een god gloeiende plaat op mijn keukenblad en die is naar de haaien gegaan met een grote zwarte brandplek. En onze budget redt het niet als het een hele dure wordt, na een goede tip van mijn vriendin heb ik eentje besteld op http://composietkeukenblad.be/ en amai wat een prachtige keukenbladen heb ik daar gezien gelijk een besteld een hele aardige meneer aan de lijn gehad de maten doorgegeven en na een paar dagen zijn ze gekomen om alles op te meten en erin gezet ik ben superblij!!!!! ik kan weer cakejes bakken en heb mijn lesje wel geleerd


Posted by Saskia Thu, March 06, 2014 16:33:47

ik probeerde ook zulke lekkere cakejes te bakken maar ik ben een "ramp" in de keuken. Wij hadden een eikenkeukenblad maar na een domme dag dat ik iets leuks wou doen heb ik een god gloeiende plaat op mijn keukenblad en die is naar de haaien gegaan met een grote zwarte brandplek. En onze budget redt het niet als het een hele dure wordt, na een goede tip van mijn vriendin heb ik eentje besteld op http://composietkeukenblad.be/ en amai wat een prachtige keukenbladen heb ik daar gezien gelijk een besteld een hele aardige meneer aan de lijn gehad de maten doorgegeven en na een paar dagen zijn ze gekomen om alles op te meten en erin gezet ik ben superblij!!!!! ik kan weer cakejes bakken en heb mijn lesje wel geleerd


Posted by Saskia Thu, March 06, 2014 16:33:33

ik probeerde ook zulke lekkere cakejes te bakken maar ik ben een "ramp" in de keuken. Wij hadden een eikenkeukenblad maar na een domme dag dat ik iets leuks wou doen heb ik een god gloeiende plaat op mijn keukenblad en die is naar de haaien gegaan met een grote zwarte brandplek. En onze budget redt het niet als het een hele dure wordt, na een goede tip van mijn vriendin heb ik eentje besteld op http://composietkeukenblad.be/ en amai wat een prachtige keukenbladen heb ik daar gezien gelijk een besteld een hele aardige meneer aan de lijn gehad de maten doorgegeven en na een paar dagen zijn ze gekomen om alles op te meten en erin gezet ik ben superblij!!!!! ik kan weer cakejes bakken en heb mijn lesje wel geleerd


Posted by Tanneke Sun, November 24, 2013 19:54:27

Als je er bovenop ook nog candijsuiker strooit voor je het in de oven zet krijg je nog een krokant gekarameliseerd korstje, overheerlijk!

Posted by Veronique Sat, November 09, 2013 12:40:49

Hij is OVERHEERLIJK! Zelfs mijn zoon die geen cake moet heeft er 3 stukken van gegeten.

Posted by Magaly Dezutter Fri, April 26, 2013 11:28:54

Hallo Evelien! Jouw blog ziet er fantastisch uit! Het is duidelijk dat jij kan koken. In Zeebrugge aan onze Belgische kust is er onlangs een kookwedstrijd gelanceerd waarvoor jij echt wel in aanmerking komt! Check zeker eens verdere informatie hieromtrent op http://www.coneyisland.be/wedstrijd

Posted by heidi Sun, December 16, 2012 13:09:45

inderdaad superlekker! heb hem nu gemaakt met wat minder boter en vervangen door appel-kaneelkwark (albert heyn)

Posted by Céline Mon, November 05, 2012 19:48:22

Jeetje, wat een ideeën daar op de Flair redactie over hun lezeressen. Exactly de reden waarom ik de Flair niet meer koop. :) Thx voor het receptje, ik ga het zeker eens uitproberen, klinkt super.

Posted by Michiel Mon, November 05, 2012 11:17:05

Met een simpele Jonagold zal het zeker ook lukken. Dan moet die roze madam niet helemaal uit Zuid-Afrika komen....