Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Gevulde courgettes uit de Provence

Gevulde groentenPosted by Evelien Rutten Fri, August 01, 2008 09:03:03
Blog Image "Omdat mijn lieve familie 'droge worst' (a.k.a. salami) niet echt als vlees beschouwt, had ik toch al één been om op te staan."

Als ik dit schrijf ben ik nog geen vijf dagen terug van vakantie. Twee weken in de Provence met het gezin van mijn broer Peter. Drie volwassenen die perfect op elkaar zijn ingespeeld en twee kinderen met een voorkeur voor 'morilles en cocktails'. Mijn tijd in Seillans bestond voornamelijk uit niets doen. Vergis je niet: niets doen is een kunst. Vooral in gezelschap is er altijd wel iemand die 'iets wil doen'. Maar ik heb categoriek neen gezegd tegen bezoeken aan kathedralen en kloosters. Liggen in een rubber bootje, drijvend in het zwembad, af en toe zacht botsen tegen de kant en dan weer een andere kant opdrijven. Soms een boek, maar meestal nadenken over wat ik ging doen met al die lekkere groenten van de lokale boerenmarkt. Wachten tot het min of meer 6 uur 's avonds was om dan opgewonden de keuken in te trekken. Ideeën uitwerken en voorschotelen aan mijn welwillige reisgenoten. Schoonzus Olga had ooit gevulde groenten gegeten in de Provence en het was haar nog nooit gelukt ze na te maken. Move aside, here comes Evelyn.

Het gezelschap bestond uit vegetariërs, dus opvullen met gehakt was geen optie. Maar omdat mijn lieve familie 'droge worst' (a.k.a. salami) niet echt als vlees beschouwt, had ik toch al één been om op te staan. Het geheim van gevulde groenten is... nauwkeurig te werk gaan. Geduldig zijn, de smaken toelaten zich te ontwikkelen. Olga maakte een week na dit succesverhaal opnieuw gevulde groenten, maar was zelf niet honderd procent tevreden over het resultaat. Smaak zit in de details. Om het op z'n Piet Huysentruyts te zeggen, ze lapte drie basisregels aan haar laars:

1) uitjes eerst fruiten, daarna de rest
2) alles zeer fijn snijden
3) goed op smaak brengen met peper en zout

Dit is het recept voor de meest smeuïge, semi-vegetarische, gevulde courgettes.

Dit heb je nodig voor 4 personen

8 kleine, ronde courgettes recht uit de Provence (of 4 kleine, lange courgettes uit uw lokale supermarkt) - olijfolie - 1 ui, zeer fijn gesneden - een stuk droge worst van laat ons zeggen 5 à 6 cm, ontveld en zeer fijn gesneden - 1/2 rode paprika, in kleine blokjes - 2 teentjes knoflook, geperst - 3 takjes verse tijm (enkel de kleine blaadjes) - 8 zwarte kalamata olijven, ontpit en in ringen - 3 eetlepels fijngesneden bladpeterselie - 2 eetlepels broodkruim (of ja, waarom niet: paneermeel) - 1 eetlepel gemalen noten (amandelen, hazelnoten, walnoten...) - 4 eetelepels gemalen parmezaan - peper en zout

Zo maak je het

1) Snij het dekseltje van de ronde courgettes en hol ze uit. Als je lange courgettes neemt, halveer ze dan in de lengte en hol ze uit. Gebruik hiervoor een theelepel of een keukenmesje.

2) Snij het vruchtvlees heel klein en zet apart. Bestrijk de courgettes vanbinnen en vanbuiten met olijfolie. Gebruik hiervoor een penseel. Zet ze 20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven om voor te garen. Als je de courgettes rauw opvult en in de oven zet, geraken ze niet gaar.

3) Maak in de tussentijd de vulling. Fruit de ui op een zacht vuur glazig. Neem je tijd. De uitjes worden aromatischer als je ze langzaam laat garen. Voeg de fijngesneden worst toe en laat die ook mooi garen maar niet hard worden. Het vet uit de worst moet smelten. Voeg dan de paprika, de knoflook en de tijm toe. Laat nog eens 5 minuten garen. Voeg nu het vruchtvlees van de courgettes en de olijven toe. Haal na vijf minuten van het vuur en laat lauw worden in een kommetje.

4) Meng met de bladpeterselie, het broodkruim, de noten, de parmezaan, voldoende peper en zout. Je hebt nu een smeuïge consistentie, die net zoals gehakt zal 'plakken'.

5) Vul de courgettes hiermee op en zet opnieuw 15 minuten in de oven. Serveer gloeiend heet met... tja, waar je zin in hebt. Ik deed het met tomatensaus en brood. Kies eventueel voor rijst of patatjes, waarom niet.

Je kunt de worst weglaten, maar naar mijn mening geeft ze aan dit gerecht de heerlijke diepgang die groenten an sich soms een beetje missen. 't Zou volgens mij ook lekker zijn met chorizo.


Blog Image

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by nadine Tue, May 06, 2014 18:20:47

Heb dit vanavond in aangepaste versie nog eens gemaakt. Zo ontzettend lekker. Paprika vervang ik door champignon. Worst door chorizo en brood door wat quinoa (gekookte). Kom hier dikwijls nog eens piepen voor een receptideetje. Ik mis je berichtjes /recepten/...

Posted by Nadine Tue, January 14, 2014 16:33:49

Dag Evelien,
haal hier nog af en toe inspiratie, en vind dit oa. een toppertje! Superlekker/smaakvol en helemaal anders. Graag weer meer van dat ! Hoop dat je het blogge terug opneemt! Mis het!

Posted by ann Sat, July 18, 2009 12:32:27

mmm, uw blog druipt van de lekkere receptjes waarvan ik deze zeker zal proberen maar wij lusten (verteren) geen paprika's. Wat stelt u voor in de plaats ?