Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Indonesische spekkoek

ZoetPosted by Evelien Rutten Sun, November 28, 2010 20:51:13

U neemt geregeld een kijkje op deze blog. Voor de recepten. De ideeën. De indrukken uit andermans keuken. En natuurlijk ook om meer te lezen over de spannende strapatsen van Evelien. Toch blijft u altijd een beetje op uw honger zitten. Natuurlijk is die nieuwe receptuur voor kip op Andalousische wijze mooi meegenomen, maar u wil meer. U wil weten hoe het voelt te leven met zo'n culinair talent in huis. Beste lezer, met deze gastbijdrage hoop ik - Eveliens man- uw nieuwsgierigheid enigszins te stillen.

Het is, laat ik het maar meteen bekennen, fantastisch. De voorbije jaren heb ik me een weg gegeten door de hele wereldkeuken. Wie droomt er nog van verre reizen als je vrouw de ene avond een volledig Mexicaans feestmaal aanricht en je de volgende avond verrast met "een nieuw tandoori receptje dat geprobeerd moest worden"?

U denkt nu bij uzelf: "Zo'n lofuitingen op de blog van zijn eigen vrouw, wat komt die mens tekort?" En u hebt gelijk, meer dan u zou durven vermoeden. We kunnen echt spreken van een tekort. Er zijn namelijk een aantal dingen die m'n teerbeminde niet wil koken. Bloedworst, tong, lever, hersenen: ik hoef er bij de slager nog maar naar te wijzen of Evelien rent gillend richting groententoog. Een soortgelijk scenario herhaalt zich bij de visboer. Ik heb me nog maar net door het woord cocquilles-saint-jacques geworsteld of Evelien heeft al een pond kabeljauw afgerekend.

Op de lijst verboden recepten stond voor kort ook Indonesische spekkoek. Wellicht had de arme cake z'n lot te danken aan de naam (een cake met spek in de naam belooft niet veel goeds, dat geef ik grif toe) en aan de welhaast dodelijke hoeveelheid boter en eieren. Light it is not. Wat het wel is, is heerlijk. En kruidig. En (wat wil je met al die boter) smeuïg.

Om Evelien te overtuigen schortte ik vandaag dan maar zelf de kokstenue om. Het recept is vrij eenvoudig maar tijdrovend. Laat dit je niet weerhouden. Niemand weerstaat de volle smaak (en geur!) van kaneel, anijs en kardemom. Ook Evelien niet. Ze is inmiddels verslaafd aan spekkoek. Het gaat erin als, euhm, boter.

Voor een grote spekkoek
400 g boter - 2 zakjes vanillesuiker - 250 g suiker - 10 eieren - een snufje zout - 8 theelepels kaneelpoeder - 4 theelepels gemalen anijszaadjes - 3 theelepels gemalen kruidnagel - 2 theelepels gemalen nootmuskaat - 2 theelepels gemalen kardemom

Zo maak je het
1) Mix de boter met de vanillesuiker en de suiker tot een romige massa. Doe dit liefst met een keukenrobot en gebruik de K-klopper.

2) Splits de eieren. Voeg één voor één, terwijl de mixer blijft draaien, de eidooiers toe aan de botermassa.

3) Klop de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door de boter-eidooiermassa.

4) Zeef 100 g bloem (niet zelfrijzend!) en spatel ze voorzichtig door het beslag.
Verdeel het beslag nu in 2 gelijke porties.

5) Voeg aan één portie de specerijen toe. Dit deel van het beslag zal bruin kleuren.

6) Beboter een niet te groot bakblik (wij gebruikten een brownievorm) en schep hierin een dunne laag (enkele milimeters) van het witte beslag. Strijk min of meer glad met een spatel. Hoe kleiner het bakblik, hoe meer laagjes je kunt maken. Wij kwamen tot 9.

7) Zet het bakblik enkele minuten (2 à 3) onder een hete gril. Blijf erbij staan. Het beslag moet garen maar niet kleuren!

8) Haal het bakblik met twee ovenwanten uit de oven en schep bovenop de eerste laag een laagje van het bruine beslag. Strijk opnieuw min of meer glad.

9) Zet het bakblik opnieuw 2 à 3 minuten onder de hete gril.

10) Blijf zo verdergaan totdat je al het deeg hebt opgewerkt in laagjes.

11) Laat de volledige cake 5 minuten afkoelen in het bakblik en haal ze er dan voorzichtig uit. Als je de cake aansnijdt, zie je allemaal laagjes, vandaar de naam: spekkoek. Verder heeft het niets te maken met spek.

12) Het is de bedoeling dat je er dunne plakjes van snijdt. Het is te machtig om als een soort brownie te serveren.

  • Comments(7)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Louie Mon, December 26, 2011 14:09:57

Ziet er speciaal uit, maar heel lekker..

Mooie blog trouwens !


Groetjes

http://louiessweetkitchen.blogspot.com/

Posted by Sarah Thu, December 09, 2010 15:33:05

*belooft niet veel goeds... ;)

Posted by Evelien Rutten Wed, December 01, 2010 14:08:05

@toevallige passant: Ik ben de inkopen gaan doen en vond geen anijszaad, dus heb ik kummelzaad gekocht (te vergelijken ook met venkelzaad). Ik vond het wel lekker zo! Deze drie "zaden" smaken allemaal naar anijs, dus ik vermoed dat ze alledrie oké zijn in dit gerecht.

@Nele: hersenen vind ik ook lekker, zeker als ze krokant gebakken zijn en geserveerd worden met tartaar. Bloedworst heb ik één keer zelf helpen maken en ik krijg dat beeld gewoon niet van mijn netvlies: een arm tot aan de elleboog in een emmer bloed met brood. Ossentong: ooit als kind een deksel van een kokende pot gehaald, waarin ik een reuzengrote tong zag liggen. Trauma, dat kan ik u verzekeren.

Maar sls Steven het wil eten, de keuken is ook van hem! ;-)

Posted by toevallige passant Wed, December 01, 2010 12:06:58

Bedoel je met anijszaad dan venkelzaad of nog iets anders?

Posted by Nele Tue, November 30, 2010 16:48:06

Joepie! Plots twee bloggers voor de prijs van één. Geen spek voor mijn bek though, die spekkoek. Maar Evelien, je weet niet wat je mist. Niks beter dan hersentjes! Bloedworst met een gebakken ajuintje! Ossentong in maderasaus! Goh goh, straks moeten we alsnog compassie hebben met Steven, als je dat niet wil klaarmaken :-)

Posted by Evelien Rutten Mon, November 29, 2010 09:46:49

Ja hoor, de foto's zijn in mijn keukentje genomen!

Posted by hillie vanillie Sun, November 28, 2010 22:04:46

zijn de foto's zelf genomen? mooie blog, ik kom hier zeker weer