Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Spicy nuts

Aperitief & hapjesPosted by Evelien Rutten Sat, November 27, 2010 14:01:03
As we speak is mijn man boodschappen aan het doen voor zijn befaamde "spekkoek". Een Indonesisch dessert (kent u veel Indonesische desserts? Nee? Dacht ik al) waar hij al twee jaar met een glazige blik naar refereert. Die spekkoek klinkt zo goor dat ik 'm zelf nog niet eens in mijn zevende leven zou maken, maar vandaag is de dag aangebroken dat ik 'm zal voorgeschoteld krijgen. Ik hou u op de hoogte.

Om heel eerlijk te zijn ben ik niet zo'n zoetebek. Pas op, zet een chocoladecake in mijn buurt en het hek is van de dam, maar als ik voor de rest van mijn leven moest kiezen tussen zoet en zout, wist ik het wel. Als kind al droomde ik over een wereld die volledig uit chips bestond, zodat ik maar mijn tong moest uitsteken om altijd en overal die zalig zilte krokantigheid te ervaren. In mijn -ahum- jeugd, waren er twee variëteiten: zout en paprika. Ik lustte ze allebei even graag. In de late jaren '80 werd het aanbod wat groter, met exotische smaken als bolognaise, milanese en pickles. Ook rare vormpjes als hula hoops en ringlings deden hun intrede. Tegenwoordig is het aanbod helemaal ontploft met smaakjes als "Spicy Asia", "Sour cream & chives" en "Black pepper". Helaas voor de creatieve marketingmensen... Na tien blaadjes van elke nieuwe chips verlang ik weer naar mijn all time favorite: geribbelde paprikachips van Lays (vroeger Smiths). Niet dat ik vaak chips eet, maar af en toe moet het gewoon weer even. En dan is het van de baan voor een maand of twee, drie.

In de tussentijd probeer ik een beetje verstandiger te snacken. Noten bijvoorbeeld. Ze zijn goed voor je hersenen en zo. Maar mijn God, wat zijn ze saai. Onlangs vond ik een manier om een pak ordinaire studentenhaver een boost te geven van wel heb je me daar. Het resultaat was hoogst verslavend! Het principe is eenvoudig: je bakt de noten in een pan met een paar kruiden (ik koos voor rozemarijn, kaneel, komijn en chili) en wat suiker. De suiker gaat lichtjes karameliseren, waardoor de andere kruiden aan de noten blijven 'plakken'. Je krijgt dan een licht pikante, kruidige noot met een beetje plakkerig zoete ondertoon. Jongens toch, als je dit op tafel zet voor je gasten, willen ze blijven slapen en nooit meer naar huis gaan. Het allerleukste aan dit recept? Het is klaar in 3 minuten!

Voor 4 personen
± 4 handen gemengde noten (NIET geroosterd of gezouten!) - olijfolie - een tak rozemarijn - 1 theelepel komijnpoeder - 1 theelepel kaneelpoeder - 1/2 theelepel chilipoeder - 2 eetlepels lichtbruine suiker (kinnekessuiker) - zwarte peper uit de molen - fleur de sel

Zo maak je het
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan. Voeg de zeer fijngesneden rozemarijn toe en laat eventjes aanbakken. Voeg dan de komijn, kaneel en chili toe. Roer goed en doe dan de noten in de pan met de suiker. Roer goed en laat enkele minuten heet worden, zodat de suiker lichtjes kan smelten. Breng dan op smaak met peper en zout. Het lekkerst zijn de noten warm, maar je kunt ze ook op voorhand maken.

TIP: je kunt om het even welke kruidenmengeling proberen, maar persoonlijk hou ik erg van deze mix.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by toets Sun, November 28, 2010 13:07:13

echt wel! E is er ook erg dol op :-)

Posted by anne Sun, November 28, 2010 12:16:34

spekkoek is heerlijk!!