Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Die Nigella toch

What's on my mindPosted by Evelien Rutten Mon, November 08, 2010 16:59:40

Wie af en toe naar BBC kijkt, heeft al gezien dat Nigella Lawson een nieuw kookprogramma heeft. In den beginne, toen ze nog niet zo internationaal bekend was, viel ik als een blok voor haar. Ik had zelfs het geluk dat ik haar mocht interviewen in Amsterdam. Veertig minuten in één kamertje. Ik gaf dure Belgische pralines als geschenkje, maar ik vrees dat ze daar niet zo blij mee was. Met een uitgestreken gezicht nam ze het gouden pakje in ontvangst: "My children will love these." Ze volgde op dat moment het Atkins dieet: veel vlees, weinig koolhydraten.

Wat ze toen uitstraalde: die frisheid, die nonchalance... ze is het een beetje kwijt. Ik geloof haar niet als ze uit een taxi stapt en naar de markt gaat om wat appelsienen te kopen. Of als ze op haar terrasje "ontspannen" de krant leest met een kopje thee.

Ze past ook al veel te lang dezelfde truukjes toe: verleidelijk in de lens kijken, de lepel aflikken, in barokke bewoordingen uitleggen waarom het gloriously good is om voor jezelf een roerei te maken met vijf eieren.

Het huis waar alle opnames gebeuren, is volledig ingericht als lifestyle tv-studio. Het programma wil ons laten geloven dat ze daar leeft, slaapt, kookt en vrienden ontvangt. Maar niets is minder waar. Volgens een strak draaischema worden vrienden opgetrommeld en weer buiten gejaagd. Kerstmis wordt opgenomen in september. De kinderen vieren hun verjaardagsfeestjes wanneer het de productieplanning uitkomt. Om drie uur in de namiddag gaan de rolluiken naar beneden om de nachtelijke scènes op te nemen. Nigella in négligé eet de rest van de koelkast op. Elke keer opnieuw.

En dan heb ik het nog niet over haar recepten. God weet dat ik zelf af en toe een shortcut neem, maar limoen uit een flesje?! Die zurige, verse frisheid kun je onmogelijk vervangen door die chemische brol. Haar kookboeken staan ook vol langdradige beschrijvingen. Als je één van haar recepten wil maken, moet je bijna met een fluostift te werk gaan om de effectieve werkbeschrijving te onderscheiden van de wollige anekdotes tussendoor.

Dit weekend zag ik toevallig op VTM nog eens Jamie Oliver, die in een simpele keuken een stoofpotje aan het maken was. Gene zever, gewoon een geweldig recept en op tien minuten tijd zo veel goede tips geven dat je snel-snel op zoek gaat naar een balpen. Geen scenario, geen make-up, geen styling. Een beetje wat Jeroen Meus nu ook doet, met zijn Dagelijkse Kost.

Misschien heb ik het gewoon een beetje gehad met de pastellen cupcakerige, goddelijke huisvrouwachtige keukentoestanden...

  • Comments(9)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Sandra Sat, November 20, 2010 21:34:23

Inderdaad, de op haar lippen gebeitelde lach bij elk woord, ligt er nu wat dik op. Wel nog steeds lekkere gerechtjes. Maar zeggen dat bij Jamie (opgelet, ik ben wel een onvoorwaardelijke fan) niks geregisseerd is en alles spontaan gebeurt, is ook wel lichtjes overdreven.

Posted by Sandra Sat, November 20, 2010 21:34:18

Inderdaad, de op haar lippen gebeitelde lach bij elk woord, ligt er nu wat dik op. Wel nog steeds lekkere gerechtjes. Maar zeggen dat bij Jamie (opgelet, ik ben wel een onvoorwaardelijke fan) niks geregisseerd is en alles spontaan gebeurt, is ook wel lichtjes overdreven.

Posted by Camilla's krachttoer Wed, November 10, 2010 10:44:13

Goed gezegd. Niemand loopt 24 uur per dag met een beate smile rond. Geef mij Nigel Slater maar.

Posted by Sylvie Tue, November 09, 2010 15:29:55

Zelf ben ik een grote fan van Jamie O.,...lekker koken hoeft niet moelijk te zijn en veel tijd te kosten. Het hoeven idd niet altijd langdradige recepten te zijn. Jeroen Meus is ook goed bezig, "dagelijkse kost" is een tof programma. Hij geeft bv een eenvoudig soepje een feestelijke toets, 2 vliegen in 1 klap.

Geef mij maar iedere dag een Jamie en Jeroen op de buis,...liefst geen Piet, die ben in al beu gezien. Daar draait het meer om de merchandising en de tientallen ingredienten dan om het recept...

Posted by Dries Tue, November 09, 2010 09:55:31

Bij mij is het precies andersom. In het begin moest ik er niets van weten, nu ben ik een onvoorwaardelijke fan. Maar ik geef toe dat dat misschien meer met haar négligé dan met haar kookkunsten te maken heeft.

Posted by Sofie Tue, November 09, 2010 09:07:35

Ik vond dat ook van dat plastieken citroenflesje, ok ze wilt "lui" overkomen en doen alsof het haar allemaal weinig moeite kost, maar plastieken citroen? Ieuw! Trouwens een fantastische blog hier!

Posted by SofieFM Tue, November 09, 2010 08:24:36

En toch blijf ik er van houden als ze zegt 'eat with joy in your heart', want dat doet eten toch bij mij, veel vreugde brengen.

Posted by L_M Tue, November 09, 2010 08:02:12

Inderdaad, ik word altijd een beetje ... euh... korzelig als ik één van haar recepten wil proberen. Ik denk dan: "mens, get to the point!".

Posted by Ellen Mon, November 08, 2010 23:30:42

Awel ja, dat heb ik de laatste tijd ook. Ben blij dat ik niet als enige er zo over denkt!!