Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Gebakken bloemkool op z'n Indisch

Vegetarisch verantwoordPosted by Evelien Rutten Tue, October 26, 2010 18:41:37

Wie af en toe een culinair blad openslaat, heeft al gehoord van foodpairing. Het is een soort tabel waarin je kunt aflezen welke ingrediënten op moleculair gebied goed bij elkaar passen. Oester en kiwi, bijvoorbeeld. Op een bepaald niveau is die informatie interessant, maar ik zie me persoonlijk nog geen smoothie maken van kiwi en oester. Laat dat maar over aan de echte chefs, denk ik dan. Toch kocht ik vorige week een boek dat een beetje in die richting gaat: The Flavour Thesaurus (Niki Segnit, Bloomsbury). Ik vond het bij Sterling in Brussel, een Engelstalige boekhandel waar ik elke keer interessante titels zie liggen. Als je enkel naar Fnac of de Standaard boekhandel gaat, zie je overal dezelfde kookboeken liggen. Zo niet bij Sterling! Wel altijd in het Engels natuurlijk, maar wie maalt daar nog om. Anyway, dat boek dus. Het is een eenvoudig maar geniaal concept: een opsomming van vaak gebruikte ingrediënten en alles wat er goed bij past. Zo kun je continu ideeën opdoen. Enkele voorbeelden?

Lam & abrikoos
Ui & salie
Rabarber & vanille
Rozemarijn & watermeloen (ja, echt)
Saffraan & witte chocolade

Gisteren vond ik nog een verlepte bloemkool terug in de koelkast. Ik had geen zin in klassiek Vlaams, wel in iets exotisch. Ik nam het boek erbij en las dat ik o.a. te werk kon gaan met chili, nootmuskaat, truffel, walnoot, amandel, kappertjes, komijn, aardappel en harde kaas. Het was vooral de combinatie met komijn die me het idee gaf voor deze versie van aardappelpannenkoeken, maar dan niet met aardappel, wel met bloemkool. En ik moet toegeven: het was toch wel een voltreffer. Ik bouwde er een volledig Indische maaltijd rond (met curry van kip, basmatirijst, spinazie met yoghurt en naanbrood). Als je het zelf wilt uitproberen, hoef je je echt niet aan mijn keuze van kruiden te houden, maar de eieren en het paneermeel kun je niet weglaten.

Voor 4 personen
een kleine bloemkool - zout - 6 lente-uitjes, fijngesneden - een bosje koriander, fijngesneden - een kopje diepvrieserwten - 1 Spaans pepertje, ontpit en fijngesneden - 1 eetlepel gemalen komijn - 1 eetlepel mosterdzaadjes - peper - zout - 2 eieren - 2 kopjes paneermeel - arachideolie

Zo maak je het
Snij de bloemkool in roosjes en kook ze beetgaar in zout water. Giet af en spoel meteen met koud water. Laat goed uitlekken en plet ze dan met een vork (niet té plat, er mag nog wat textuur inzitten). Meng met de lente-uitjes, de koriander, de diepvrieserwten, het Spaans pepertje, de komijn, de mosterdzaadjes, peper en zout. Kluts 2 eieren in een kommetje en giet ze erbij. Voeg ook het paneermeel toe en meng alles goed.
Verhit in een pan met antikleeflaag een bodem arachideolie. Let op: de olie moet echt goed heet zijn.
Nu kun je kiezen: maak je één grote koek of verschillende kleintjes? Ik heb het allebei geprobeerd. De grote koek is handiger, maar de kleintjes zijn krokanter en daardoor iets lekkerder.
Maak je de koek? Schep dan het volledige mengsel in de pan en druk goed aan. Strijk de bovenkant plat. Laat er een mooie korst opkomen en zet het vuur dan een beetje lager. Leg na 5 minuten een bord op de pan en draai ze om, zodat de pannenkoek op het bord ligt. Nu kun je ze terug in de pan laten glijden en de andere kant bakken.
Snij de koek in spiesjes en serveer meteen.
ALs je de kleine koekjes maakt, schep dan telkens een hoopje van het mengsel in de pan en druk het plat. Maak zo enkele hoopjes naast elkaar. Laat ze een mooie korst krijgen en draai ze dan voorzichtig om met een spatel. Laat nog even verder bakken.



  • Comments(2)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by SidFrisjes Thu, October 28, 2010 15:37:02

hé, het boek in Tilburg (of all places) eens zien liggen en mezelf beloofd het de volgende keer dat ik het zag te kopen. Niet meer gezien sindsdien. Grrl!

Posted by Maresalicous.blogspot.com Tue, October 26, 2010 22:31:15

Lekker! En bedankt voor de tip, lijkt me een superleuk boek :-)