Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Vlaamse kerriesaus van mijn mama

Bijgerechten/sauzenPosted by Evelien Rutten Sun, October 17, 2010 20:55:15


Als vierjarige deed ik niets liever dan tegen mijn moeder aangeleund zitten terwijl ze Het Belang van Limburg las. Ik kon zelf nog niet lezen, dus af en toe gaf ze wat verduidelijking bij de foto's of stripverhalen. Ik zoog op mijn duim en wreef over mijn doekje. Buiten het zachtjes pruttelen van de soep en het gezoem van de droogkast was het huis stil. Mijn twee oudere broers zaten op school, mijn jongste zus was nog niet geboren. Met haar nagels ging ze achteloos door mijn haren. Als kleuter kon het echt niet veel beter worden.

Hoe vreemd nu, als ik mijn huilende dochter in mijn armen wieg. Dan hoor ik mezelf zachte liedjes zingen en de woorden fluisteren die als een echo van lang lang geleden door mijn moeder lijken uitgesproken te worden. Soms slaapt Hera tussen mij en Steven. Dan legt ze één arm op hem en de andere op mij. En over haar lijfje ligt mijn hand in die van Steven.

En dan besef ik weer dat mijn dochter nooit mijn moeder zal kennen. Ze zal het moeten doen met mijn verhalen, wat foto's en de recepten. Zoals deze kerriesaus. Mijn mama vond het recept in een kookboekje uit de jaren '60 dat op het einde helemaal uit elkaar hing van veelvuldig gebruik. Ik heb er lang op neergekeken, wegens niet authentiek genoeg. Het is dan ook een soort van Vlaamse verkrachtig van Indische curry, met ROOM in de plaats van kokosmelk. Maar het is wel lekker. En op het einde van de dag is het dat wat telt.

Voor 4 personen
2 sjalotjes, fijngesneden - boter - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - 1 granny smith appel, geschild en in zeer kleine blokjes gesneden (zoals de sjalot) - 2 theelepels kerriepoeder - 2,5 dl gevogeltefond (ik gebruik die uit een bokaaltje van Lacroix) - 1 dl room - peper - zout

Zo maak je het
Fruit de sjalotjes minstens 5 minuten heel zachtjes in de boter. Ze moeten glazig worden en aromatisch, niet bruin. Voeg dan de knoflook toe en laat ze enkele minuten mee garen. Voeg de stukjes appel toe en het kerriepoeder. Roer goed en overgiet dan met de gevogeltefond. Laat 30 minuten zachtjes inkoken zonder deksel en voeg dan de room toe. Laat nogmaals inkoken tot de saus mooi dik is. Proef goed en breng op smaak met peper, zout en eventueel nog een beetje extra kerriepoeder. Er zitten stukjes in deze saus, in tegenstelling tot kerriesaus uit een pakje. Maar mix de saus niet, dat is nu net wat er zo lekker aan is! Geef de saus bij kip of kalkoen met rijst.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.