Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Zachtgekookt

Vegetarisch verantwoordPosted by Evelien Rutten Sat, October 02, 2010 12:37:31

Béarnaisesaus?
Check. Kan ik maken.

Soufflé?
Kinderspel!

Een gepocheerd ei?
Lukte vanaf de eerste poging.

Een zachtgekookt eitje?
...

Hallo Evelien? Een zachtgekookt eitje?
...

Oké. Ik beken: ik kan geen zachtgekookt ei maken.
Het is het zwarte gat in mijn keuken. Elke zondagochtend opnieuw zet ik met de moed der wanhoop een pan water op het vuur en haal ik twee eitjes te voorschijn. Pas op, ik heb alles al geprobeerd: eitjes in de koelkast bewaren, eitjes uit de koelkast bewaren. Eitjes in koud water leggen, eitjes in kokend water leggen. Azijn in het water. Zout in het water. Vier minuten koken. Vijf minuten koken.

Maar. Het. Lukt. Niet.

Ofwel heb ik een volledig slijmerig ei, ofwel een semi-hardgekookt ei met een vermoeden van wat ooit een vloeibare dooier was.
Steven zegt dat ik het maar gewoon moet opgeven. Dat het er niet inzit voor mij, zo'n zachtgekookt ei. Of dat we een eierkoker moeten kopen met een geluidssignaal. Maar dat vertik ik. Dat is valsspelen. Er moet toch een methode zijn die altijd lukt?!
Gelukkig heb ik een fantastische schoonvader. Vorige week kwam hij bij ons op bezoek. Het was zondagmiddag, een uur nadat er zich weer eens een zachtgekookt drama had afgespeeld. Hij luisterde aandachtig naar mijn klaagzang en vertrok vervolgens naar huis. Drie dagen later zag ik hem opnieuw, in zijn eigen keuken. Op een wit porseleinen bordje lagen drie eitjes. "Evelien, ik heb het gevonden!" Blijkbaar was hij aan het experimenteren geslagen met een thermometer, eitjes uit de koelkast en eitjes op kamertemperatuur. "Er is maar één manier, Evelien. Laat het water opwarmen tot 80° en leg de eitjes (op kamertemperatuur) in het water. Wacht dan tot het water écht kookt, met bubbels, en laat ze er vijf minuten in liggen." Ik moet bekennen dat ik het zelf nog niet getest heb, dus ik weet niet voor 100 % zeker of het klopt. Maar dat doet er niet toe. Want kent u iemand die zulke dingen voor u uitzoekt? Zo maar? Gratis en voor niks? Noem me een zachtgekookt ei, maar dat is voor mij familie.

  • Comments(11)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Camille Tue, April 10, 2012 18:34:55

Lang leve de schattige schoonvaders! Mijn grootvader (ook zo'n schat) zweert bij het volgende 'recept': water laten koken (het moet goed borrelen), eitje erin laten zakken (ik gebruik altijd zelf een pollepel want me = kluns) en dan -jawel- 6 en een half minuutjes wachten. En iedere keer slaagt-ie erin om het er perfect uit te laten komen. En mij lukt het nu sinds kort dus ook :) (oh, en mocht je het je afvragen: ik ben via mijn moeder dit Paasweekend op jouw blog terecht gekomen voor de asperges met zalm en gewoon blijven plakken. Ik hartje jouw blog. Maar vandaar dus mijn recept dat ongeveer anderhalf jaar na datum van blog aankomt ;))

Posted by L_M Thu, October 14, 2010 10:49:03

Ook ik heb eel lang geknoeid met het klaarmaken van het perfecte zachtgekookte ei. En toen kwam manlief thuis met De Oplossing: een eirekoker. Ach wat, af en toe valsspelen kan geen kwaad. Sindsdien steeds het perfecte zachtgekookte ei :)

Posted by Evelien Mon, October 11, 2010 13:41:27

Bedankt, euh, Google?

Posted by Google Mon, October 11, 2010 12:40:12

@SasKookt: je typt gewoon in Google site:evelienkooktlekker.be (zonder spaties) gevolgd door je zoekterm...

Posted by Griet Wed, October 06, 2010 12:09:04

Bij ons inductievuur: eieren in water leggen, een flinke scheut azijn tegen het barsten, vuur op hoogste stand en vanaf kookpunt 4:30 min. Daarna onder koude kraan. Works every time...succes ermee

Posted by the666bbq Wed, October 06, 2010 10:05:07

trial and error naar eigen smaak, die het beste, altijd en overal werkt als je zoveel mogelijk parameters constant houdt : kokend water en dan de eitjes erin. Kokend water is op elk fornuis kokend water, en kokend water blijft meestal kokend water als je er niet teveel eieren tegelijk in gooit. Bij ons is het dan 5'45'' en geen seconde langer, onmiddellijk onder de koude kraan : al het geel zacht, niks van het wit slap.

Dus een prikje erin en uitproberen met de chronometer voor je eigen perfecte ei ;-)

Posted by Evelien Mon, October 04, 2010 20:50:10

Sas, dat gaat helaas niet. Dan moet ik volledig van server veranderen...

Posted by SasKookt Mon, October 04, 2010 10:21:59

Bij mij lukken ze ook de ene keer wel en de andere keer niet... Hangt ook een beetje af van de grootte van de eieren waarschijnlijk?

Even iets helemaal anders. Het zou handig zijn als er een zoekboxje op je blog zou staan. Een soort mini-google waarmee je kan zoeken binnen je blog zoals je ziet op sommige andere blogs. Dan kan ik zoeken op ingrediënt als ik nog eens iets wil uitproberen van jou :).

Posted by lieve Mon, October 04, 2010 09:36:31

een gaatje prikken in de dikke kant en daarna 3 minuten en 45 seconden in kokend water leggen...Is eigenlijk echt nog nooit mislukt!

Posted by Evelien Rutten Sun, October 03, 2010 15:25:44

Zie je wel dat je fysica gestudeerd moet hebben om een ei te koken?!

Posted by peter Sun, October 03, 2010 15:07:30

http://newton.ex.ac.uk/teaching/CDHW/egg/CW061201-1.pdf