Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Spaans varkensgebraad & pasta met courgettes

VleesPosted by Evelien Rutten Mon, September 20, 2010 13:30:13

I'm back!

Er was een huwelijk (waar ik zelf kookte voor 80 man), een vakantie en een verjaardag. Er werd uitgebreid gekookt voor bv's, geblogd voor andere sites (money makes the world go round) en vooral heel veel gefeest. Nu ben ik er weer. Fris. Terug opgeladen. Maar voor ik vrolijk begin te bloggen, moet er toch iets van mijn hart. Mag ik enkele mensen vriendelijk verzoeken het gebouw te verlaten? Ja, jij met je onbegrijpelijke en kinderachtige opmerkingen over mijn dochter, mijn moeder en mijn vrienden. Jij, met je verwijten over de frequentie van mijn schrijfsels. Jij, met je afwezige gevoel voor humor. Het internet is groot genoeg voor ons allemaal. De anonieme zeikerds worden voortaan genadeloos van mijn blog gesjot. This is a happy place!

Zo, nu we weer met z'n drieën zijn (ha ha) kan ik eindelijk overgaan tot de orde van de dag. En dat is natuurlijk De Beste Hobbykok Van Vlaanderen. Het VTM-programma waar Steven horendol van wordt ("Slecht gemaakt! Die Sergio en Peter verkopen hun ziel!"), maar waar ik elke week naar uitkijk als was het het Eurovisiesongfestival. Vorig jaar had ik bijna meegedaan, maar toen was ik zwanger en dat was niet erg praktisch. Dit jaar heb ik een kind en is er helaas geen tijd meer, de eerstvolgende vijf à zes jaar. Maar mij hoor je niet klagen, ik doe mee van thuis uit. Het voordeel is dat je een week kan nadenken over de opdracht en dat je niet geïntimideerd wordt door Sergio en Peter. De jury is Steven, mijn kersverse huzband die elke dag sowieso uitgehongerd van zijn werk komt. Je zou denken dat een lege maag minder kritisch maakt, maar niets van dat. Ik ken geen enkel gezin waar de man dagelijks de voetjes onder tafel mag schuiven aan een mooi gedekte tafel (inclusief kaarsen) en goed uitgedachte gerechten voorgeschoteld krijgt. Nooit eens braadworst met bloemige patatjes en bloemkool. Eerder gegrilde zalm met citroenzeste, puree met olijfolie en spinazie met knoflook. In fotogenieke hoopjes op het bord gelegd en al. Maar Steven doorprikt alle uiterlijke schijn en gaat meteen over tot de orde van de dag.

"Ik begrijp de toevoeging van guacamole niet zo goed."
"Heel lekker, maar ik mis iets krokants."
"De broccoli was de vorige keer toch iets frisser."

Eigenlijk wil je dan heel hard roepen dat hij vooral erg DANKBAAR moet zijn dat er überhaupt warm eten op tafel staat (hij is niet de enige met een fulltime job), maar langs de andere kant ben ik blij met zijn commentaren. Het houdt me scherp. Wie enkel applaus krijgt, dommelt in. En zo goed ben ik nu ook weer niet. Ik maak nog elke week domme fouten die, mochten ze op tv gemaakt zijn, onthaald zouden worden op hoongelach.

Vorige week kregen de hobbykoks de opdracht om iets te doen met varkensgebraad. Het bleek niet zo evident: de cuissons trokken op niets. Te droog, te rauw, slechte sauzen, noem maar op. Toen ik een dag later in de Delhaize een stuk iberico-varkensgebraad zag liggen, besloot ik zelf ook een creatieve move te doen. Gelukkig maakte ik genoeg, want Steven kon niet ophouden met eten. In mijn fantasie presenteerde ik ook een bordje aan Peter en Sergio, die welhaast flauwvielen van genot. Sergio kreeg zelfs de befaamde 'rillingen over zijn rug'. Ik vergat een foto te maken, maar geloof me vrij: het ziet er leuk uit en de smaak is heel verrassend.

Varkensgebraad en pasta met courgette, citroen & geitenkaas
Voor 4 personen
een Iberico varkensgebraad van ± 800 g - peper - zout - boter - olijfolie - 4 sjalotten, grofgesneden - 4 teentjes ongepelde knoflook, geplet - enkele takjes rozemarijn - enkele blaadjes salie - 2 courgetten - de geraspte schil van 1 citroen - een vers (en zacht) geitenkaasje, in olijfolie opgelegd - 2 eetlepels honing - 400 g dunne spaghetti

Zo maak je het
1) Dep het varkensgebraad droog en breng het goed op smaak met peper en zout. Smelt een klontje boter met wat olijfolie in een braadpan. Leg het vlees met de vetkant naar beneden en laat er een mooi korstje opkomen. Schroei nu rondom rond het vlees goed dicht. Bewaar de pan mét de vetstoffen erin voor straks, was ze zeker niet af!
2) Neem een braadslee of ovenschaal en giet er een scheut olijfolie in. Leg hierin de sjalotten, de knoflook, de rozemarijn en de salie. Haal het vlees uit de pan en leg het bovenop deze smaakmakers in de braadslee. Zet het vlees vervolgens 45 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven. Bedruip het vlees om de 10 minuten met het vocht en vet in de braadslee.
3) Was intussen de courgettes en snij ze in de lengte in 4. Verwijder het zachte binnenste (de zaadlijsten) met een keukenmesje, zodat je enkel stevig vruchtvlees overhoudt. Rasp dit zoals je kaas zou raspen. Laat uitlekken in een vergiet.
4) Haal het vlees uit de braadslee en wikkel het in aluminiumfolie. Laat het zo minstens een kwartier rusten.
5) Verwijder enkel de rozemarijn uit de braadslee, schep de rest (de sjalotten, look, salie, braadsappen) in de braadpan die je daarstraks hebt weggezet. Bak hierin de geraspte courgette, zo'n 5 minuutjes. Breng flink op smaak met zwarte peper uit de molen en zeezout.
6) Kook intussen de spaghetti in goed gezouten water (het is belangrijk dat ze dun is, dat gaat het beste met de courgettes).
7) Werk de courgettes af met de geraspte citroenschil, de honing en het verkruimelde geitenkaasje. Giet de olie van het kaasje ook maar bij de courgettes.
8) Meng de afgegoten spaghetti goed met de courgettes (die nu de hartige smaak van het gebraad combineren met de frisheid van de citroen en de zuurte van de geitenkaas). Het ziet er een beetje uit als pasta pesto.
9) Snij het gebraad in plakken en serveer het met de pasta.
  • Comments(14)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Evelien Mon, October 11, 2010 11:19:35

Annelies, je hebt gelijk. Ik was het natuurlijk weer vergeten. Het komt eraan! Beloofd!

Posted by Annelies Thu, October 07, 2010 17:49:01

Leuk leuk, Evelien is weer helemaal terug! Zoveel fijne gebeurtenissen in je leven de laatste tijd! Dikke proficiat!!! Ps: we mochten je er nog aan herinneren dat je binnenkort dat geweldige visrecept met zeeduivel, gegrilde aubergine, marjolein en knoflook op de site zou zetten. Bij deze! :-)

Posted by Maresalicous.blogspot.com Thu, September 30, 2010 22:03:30

Wauw, wat goed dat je zelf op je bruiloft hebt gekookt! Ik ben zelf in juni getrouwd, maar ik heb me er niet aan gewaagd, hoor ;-)

Leuke blog, ik ga 'm even op mijn 'roll' zetten!

Posted by oogje Sun, September 26, 2010 23:39:31

so bloody good you're back !!

love it !

Posted by Sarah Thu, September 23, 2010 21:27:53

Ik ben blij je terug te lezen. Lekker spits.
Groetjes!

Posted by stine Wed, September 22, 2010 17:26:39

Héél leuk dat je back bent ! En schitterend hoe je die "anonieme" aanpakt,dat brengt me op ideeën. En ik heb genoten van je avonturen bij de BV's !

groetjes,

Posted by Liesbet Tue, September 21, 2010 15:30:17

Dag Evelien

Ik ken je nog als oudleidster op de chiro en ik vind je blog super! Blij dat je terug bent!

Posted by Annelien Tue, September 21, 2010 14:29:37

Gefeliciteerd met je huwelijk Evelien!

Ik had je blog net ontdekt voor het hier een tijdje stil werd. Blij dat je er nu terug in vliegt! Ik zal geregeld komen piepen.

Posted by Noël Tue, September 21, 2010 08:25:36

Hoera, Evelien is back !

De lekkerste foodblog, de leukste schrijfstijl, de liefste anekdotes.

I love it !

Posted by Tine Mon, September 20, 2010 20:23:11

Eerst en vooral proficiat met je huwelijk! Geniet vooral van alles wat je tegenkomt op je pad en ik kom hier graag lezen en ideeën opdoen!

Posted by Peter Mon, September 20, 2010 19:51:37

Eindelijk! Laat de pannacotta nu maar komen!

Posted by ineke Mon, September 20, 2010 16:58:20

Hoi Evelien!

Leuk dat je terug bent! Je schrijft zo smakelijk dat het erg aanstekelijk werkt :-) Veel geluk privé en elders!

Posted by Joke Mon, September 20, 2010 15:55:51

Welkom terug! 't Doet deugd je te lezen. Van harte gefeliciteerd met je huwelijk. Ik wens jullie veel geluk "into infinity and beyond".

Posted by Marthe Mon, September 20, 2010 13:48:50

Dag Evelien, zo blij je terug te lezen ! (ondertussen ook ontdekt dat je idd. ook op andere site terug te vinden was, met dezelfde stijl verhalen om van te smullen...) Proficiat met je huwelijk, geniet van je prille gezinnetje, en laat ons maar verder meegenieten van al die heerlijke verhalen. Ik zou gerust ook wel proefkonijn willen zijn !