Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Focaccia tonight

Bijgerechten/sauzenPosted by Evelien Rutten Fri, April 16, 2010 19:27:43

Ik ben een sterke vrouw die niet zomaar zwicht voor eender welke verleiding. Deze namiddag weerstond ik bijvoorbeeld aan een Brusselse wafel met zacht smeltende, dikke suikerkristallen, die mij met haar geur nog ver, ver bleef achtervolgen door de straten van Antwerpen. De smeuïge walnotenmuffin die om één of andere reden een staring contest met mij wilde aangaan, liet ik rustig in de toonbank liggen terwijl ik een koffie to go bestelde. Let wel, een zwarte koffie zonder melk of suiker. Niet de aanlokkelijke caffe latte met verkruimelde pistachenoten die mijn nieuwsgierigheid prikkelde. Ik zei vervolgens NEEN tegen de promomeisjes en -jongens van Lays, die mij blij wilden maken met een gratis sample van een nieuwe chipsvariëteit (pepperoni).
Maar dan wandel je voorbij een ouderwetse bakker, waar de geur van warm brood je omarmt als een deken die je oma nog voor je haakte tijdens de donkerste uren van Wereldoorlog II. Brood, lieve lezertjes, is mijn Kryptonite. Ze kunnen de gruwelijkste martelingen uit het receptenboek van Guantanamo Bay op me loslaten: pas als ze met een krokante korst brood in mijn gezicht zwaaien zal ik de waarheid vertellen en niets dan de waarheid. Meestal hou ik het om zeer saaie gezondheidsredenen bij zo donker mogelijk brood. Maar af en toe zwicht ik voor een pistolet, een Frans brood of witbrood zonder enige voedingswaarde. Gisteren nog maakte Steven voor mij een authentiek broodje smos, met sla, tomaat, ei, komkommer, mayonaise en ham. Als je dit bij de broodjeszaak om de hoek bestelt, sterf je binnen de minuut van verveling. Maar dit was het volmaakte broodje. De eitjes waren versgelegd door de kippen in de tuin van zijn ouders. De charcuterie kwam van de beste slager uit de buurt. Het brood kwam van de bakker waar sterrenrestaurants hun sjieke kleine broodjes bestellen. De perfecte crunch met een optimale bevredigingsratio.
Af en toe krijg ik het zot in de kop en bak ik zelf een brood. Meestal gebeurt dat zeer impulsief, als ik geprikkeld word door iets op tv of zo. Dan zoek ik het makkelijkste én snelste recept in één van mijn kookboeken en sprint ik naar de keuken, in de hoop dat ik alle ingrediënten in huis heb. Zo ging het ook vorige zaterdag. Ik koos voor "eenvoudige focaccia", uit Pane e Panini. Dat is een geweldig kookboek vol recepten voor Italiaanse broden. Vaak moet je daar minstens drie uur voor uittrekken, maar deze focaccio is klaar in 80 minuten. Yummie yummie yummie: love in your tummie!

Voor het deeg
225 g bloem van harde tarwe ("oo", dezelfde waarmee je pasta maakt. Bij Delhaize verkopen ze bloem van De Cecco) - 1 theelepel fijn zeezout - 2 theelepels gedroogde gist - 175 ml lauw water - olijfolie

Voor de garnering
1 teentje knoflook - grof zeezout - enkele takjes rozemarijn, fijngesneden

Zo maak je het
Meng de bloem met het zout en vorm er een bergje van. Maak in het midden een kuiltje. Meng de gist met een beetje van het water en giet dit in het kuiltje. Schep de bloem erover en voeg 3 eetlepels olijfolie toe. Begin te kneden en voeg net zoveel van het water toe (beetje bij beetje) tot je een stevig maar soepel deeg krijgt.
Kneed het deeg 10 minuten op een bebloemd oppervlak (of gebruik een keukenmachine). Leg het dan in een ingeoliede kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat 30 minuten rijzen (of langer, het deeg moet in volume verdubbeld zijn).
Vet een bakplaat in met olijfolie en zet de oven op 220°C. Pel de knoflook en pers ze uit. Meng met 1 eetlepel olijfolie.
Kneed het deeg nog eens 2 minuten en rol het dan uit tot een dikte van 5 mm (niet te dun!). Leg het op de bakplaat, bestrijk met de knoflookolie en bestrooi met de rozemarijn en het zeezout. Dek af met de theedoek en laat nog eens 10 minuten rijzen.
Zet in de oven en verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 190°C. Laat nog 20 minuten bakken. Serveer warm.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Blanca Mon, April 19, 2010 20:40:20

Fijn dat je terug bent!

Posted by Saskia Mon, April 19, 2010 10:27:35

Heerlijk! De manier waarop je het beschrijft alleen al doet me het water in de mond krijgen. Jammer genoeg heb ik een vriendje met een glutenallergie, dus echt brood komt er niet in huis bij ons. We bakken zelf wel ons glutenvrij brood, maar om eerlijk te zijn is dat echt niet zo lekker...

Posted by tuchila Sun, April 18, 2010 02:10:05

Zo fijn dat je weer begonnen bent!