Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Aardappelgratin

Bijgerechten/sauzenPosted by Evelien Rutten Fri, February 19, 2010 18:09:28

Voor ik zelf een kind had gebaard, ging ik ervan uit dat de mensen van Kind & Gezin bemoeizuchtige bureaucraten waren die er enkel en alleen op uit zijn het leven van jonge ouders te verzieken met belachelijke regeltjes en dreigementen. Het tegendeel blijkt. De toffe, Hollandse dame die hier al enkele keren over de vloer kwam, is oprecht bezorgd en opvallend ruimdenkend. Ik kan haar zonder schroom vertellen dat ik nog nergens een roze wolk heb gezien, laat staan dat ik erop zou zitten. Ze kijkt, ze knikt begrijpend en velt géén oordeel. Ik heb eigenlijk al heel wat hulp gekregen, de afgelopen maand. Een kraamverzorgster die venkelsoep, lasagne en groententaart voor ons maakte. Een lactatiedeskundige die mij begeleidt met de borstvoeding. Een vroedvrouw, een kinesist, noem maar op. En toch... Uiteindelijk zit ik in mijn uppie drie maanden aan een stuk alleen thuis met een bijzonder veeleisende baby die elk uur van de dag mijn aandacht vraagt. Een heerlijk, schattig kind, maar jongens toch... Als je 36 jaar je eigen leventje hebt kunnen leiden, is dit wel een enorme aanpassing. Ik heb geluk als ik tegen 2u in de namiddag mijn tanden heb kunnen poetsen! En ik probeer uit mijn pyama te geraken tegen dat Steven van zijn werk thuiskomt.

Je hoort mij al komen: koken is tegenwoordig een utopie. Ik verlang hevig naar een uurtje ongestoorde arbeid in de keuken, al was het maar om 5 kilo uien te schillen... Vorig weekend is het met wat moeite (en hulp van Steven) toch nog eens gelukt om een beetje te koken. Het werd een aardappelgratin, die ik inmiddels geperfectioneerd heb en die dus niet veel aandacht nodig heeft. Ik leerde ze maken van een chef in de avondschool. Hij gebruikt slechts één laag aardappels, waardoor deze gratin supersnel klaar is. Ze is helaas allesbehalve licht. Daarom geef ik meteen een tweede recept van een gratin die ik zelf heb uitgevonden: zonder room maar met bouillon en veel kruiden. Even lekker, maar zonder de calorieën. Zo kun je zelf kiezen!

Versie 1: klassieke gratin (express-versie)
Dit heb je nodig voor 4 personen
1 teentje knoflook - ± 1 kilo bloemige aardappels (bv. bintje) - 2,5 dl volle room - peper - zout - nootmuskaat

Zo maak je het
Wrijf een grote ovenschaal in met het gehalveerde knoflookteentje. Schil de aardappels, was ze en dep ze droog. Snij ze dan in dunne plakjes (max. 1/2 cm). Let op: de truk is om je aardappel "bij elkaar" te houden terwijl je ze in plakjes snijdt. Zodra dat is gebeurd, moet je ze meteen in de ovenschaal dakpansgewijs uitwaaieren. Zo leg je de hele ovenschaal vol, de ene aardappel na de andere uitwaaieren. Er mag slechts één laag aardappels zijn. Giet hierover de room en breng goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Zet ± 30 minuten in de oven (200°c), tot de aardappels mooi goudbruin gekleurd zijn. Check met een mesje of het gaar is. Alle room wordt opgenomen door de aardappels, die daardoor een heerlijke, volle smaak krijgen. Serveer bij vlees of vis.

Versie 2: lichte gratin met bouillon
Dit heb je nodig voor 4 personen
± 1 kilo bloemige aardappels (bv. bintje) - boter - 1 teentje knoflook - 2,5 dl groentebouillon (van een half bouillonblokje) - enkele blaadjes laurier - enkele takjes tijm - enkele takjes rozemarijn - peper

Zo maak je het
Snij de aardappels in dunne plakjes van 1/2 cm. Beboter een ovenschaal en wrijf deze in met het gehalveerde teentje knoflook. Schik hierin een laagje aardappelplakjes (je hoeft niet op dezelfde manier te werk te gaan als in het andere recept). Breng dit laagje op smaak met peper en zout. Schik er wat laurier, tijm en rozemarijn over. Lepel er een beetje bouillon over. Maak een volgend laagje. Ga zo verder tot alle aardappels op zijn. Zet ± 40 minuten in de oven (200°C). Check met een mesje of alle aardappels gaar zijn, alle bouillon moet opgenomen zijn door de aardappels.

TIP: ik heb dit ooit gemaakt met afwisselend gewone aardappel en zoete aardappel, extra op smaak gebracht met vijfkruidenpoeder. Delicious!


  • Comments(6)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Katrijn Wed, March 17, 2010 17:05:47

Binnenkort zit ik in hetzelfde schuitje... Ik ben uitgerekend voor nu zondag, maar het zou gerust ook een weekje later kunnen zijn (als de baby een beetje van zijn oudere zus heeft, houdt hij/zij er ook graag de spanning in).
Nu ik voltijds thuis zit, is er af en toe ook wat meer tijd om eens te surfen en receptjes op te zoeken... én uit te proberen. Straks krijgt m'n man de gratinpatatjes voorgeschoteld. Benieuwd wat zijn reactie zal zijn.
Ik ben in ieder geval al nieuwsgierig naar de inspiratie die Hera je op receptgebied nog allemaal zal brengen!

Posted by Line Mon, March 15, 2010 22:10:24

Hier een borstvoedende mama van een dochter van bijna 6 maanden die heeft genoten van je gratinaardappelen (de volle versie natuurlijk, waar komt anders die melk vandaan?!?) en het heeft me gesmaakt. Vergezeld van een lamsfilet in kruidenkorstje en frisse lentegroentjes zal het hier nog aan tafel komen. Proficiat met je dochtertje Hera?

Posted by Sophie Mon, March 01, 2010 16:16:31

Inderdaad, fijn om nog eens een nieuw bericht op je blog te zien verschijnen! Ik had je blog nog maar pas leren kennen 'dankzij' Komen Eten (ja, sorry hoor...!) en heb al één keer een recept klaargemaakt: de chili con carne...Lèkker dat dat was! Ik heb wel een blik tomaten ipv bier gebruikt maar voor de rest...super! Vooral die chocola maakt het echt af... Hoe dan ook, Evelien, probeer toch te profiteren van je baby hoor want ze worden echt heel vlug groot. Ik ben 45 en mijn kinderen zijn ondertussen al bijna 21, 18 en 14... ik kan het nog altijd niet geloven dat het zo vlug gegaan is en heb eigenlijk altijd wat heimwee als ik jonge mama's en hun baby zie...

Posted by oogje Thu, February 25, 2010 21:33:00

Ahaaaaaaaaaaaa, the woman is back - of moet ik zeggen "the women" ?

Binnenkort dicteert je lieve pruts een beetje mee wat er op de tafel komt ... ben heel nieuwsgierig naar die kids-versies van je culinaire gedrevenheid :-)

Heel fijn om terug een tof receptje van je te lezen !

besos van het hele "kook-boot-team"

Posted by Evelyne Wed, February 24, 2010 13:39:00

Evelien, leuk nog es een receptje te lezen en te horen hoe het gaat. Trouwens, heel herkenbaar wat het ontbreken van de roze wolk betreft en het gebrek aan tijd om je tanden te poetsen- laat staan koken...Maar nu ik bijna 2 jaar moeder ben van een flinke dochter, kan ik je garanderen dat het allemaal terugkomt en dat je ook weer tijd en plaats voor jezelf zult kunnen maken/krijgen. De eerste 4 maanden zijn nu eenmaal zeer intens en onvoorspelbaar maar ook zo uniek. en straks wordt het lente en beter weer en dan ga je er met Hera gewoon lekker op uit.

Posted by Saskia Mon, February 22, 2010 09:38:00

Joepie, eindelijk nog eens een receptje! Uiteraard volledig begrijpelijk met die baby, maar je blog was zo stilaan een verslaving geworden :-). Ik had me nog nooit gewaagd aan aardappelgratin uit angst voor aangebrande of ongare patatjes, maar met deze receptjes wil ik het toch eens proberen!

http://saskookt.blogspot.com