Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Milk Inc.

What's on my mindPosted by Evelien Rutten Fri, January 22, 2010 19:01:32
Mag ik u voorstellen aan mijn dochter? Haar naam is Hera, ze weegt 4 kilo en is 51 cm lang. Haar voornaamste bezigheden zijn slapen, onweerstaanbaar zijn en melk drinken.

Het kwam zo.

Na 9,5 maand zwanger zijn besloot ik dat het welletjes was geweest. Na weken binnen zitten als een kluizenaar, de koffers klaar bij de deur, besloten Steven en ik vorige vrijdag nog eens ouderwets 'uit' te gaan. Ik bracht een paar streepjes make-up aan en legde mijn haar in een hippe plooi. Alzo waggelden we naar een fijn restaurantje, waar ik géén vettige kost bestelde (al die goedbedoelde adviezen ook...) maar een frisse Caesar salade. Daarna ging het richting cinema, waar we kozen voor een romantische komedie (It's complicated). Rond half 1 's nachts reden we weer naar huis. Ik vond dat Steven zo wild reed, want elk gaatje in het straatdek voelde aan als een rollarcoaster. Eenmaal thuis kreeg ik al snel in de smiezen dat een gewone nachtrust er niet meer in zou zitten. Steven lag inmiddels al met zijn pyama in bed te lezen, toen ik hem rustig informeerde dat we best metéén naar het ziekenhuis vertrokken.
Gelukkig stonden onze koffertjes dus al klaar, maar terwijl ik met de deurklink in de hand stond, speelde Steven het klaar om op zijn gemak ook nog de iPod-dock mee in te pakken. "Er moet wel muziek zijn hè Evelien!"
Steven is al maanden aan het oefenen voor zijn rijbewijs en dit was het ultieme moment waarvoor hij zo gezweet had: de rit naar het hospitaal met zijn zwangere vriendin. Steven rijdt inmiddels zeer goed, maar slaagde er toch in om in derde versnelling te vertrekken, zodat we schokkend tot stilstand kwamen in het midden van de straat. Het kon me weinig schelen. Ik dacht dat een bevalling rustig op gang kwam, met wat lichte weeën die gaandeweg heviger zouden worden. Maar zo was het dus niet. Ik had meteen weeën om de twee à drie minuten. En ze deden pijn. Nikske rustig op gang komen dus!
Bij de spoedgevallen stuurden ze ons naar de 1e verdieping, waar één eenzame vroedvrouw ons welkom heette. Bleek dat ik al 5 cm ontsluiting had! Daar moet je normaal 5 lange uren voor afzien, maar die had ik dus al mooi in mijn binnenzak.
Daarna werd het snel heftiger en pijnlijker. Ik mocht in het bad en probeerde de weeën zeer filmisch (puf puf puf) op te vangen. Dat lukte min of meer. Maar de weeën kwamen steeds sneller, zodat ik tussendoor totaal niet meer kon recupereren. Eén langgerekte pijn die me werkelijk waar deed bidden tot God. Dat was lang geleden. Op den duur smeekte ik om een epidurale verdoving. Aangezien het op dat moment ongeveer 4 uur 's nachts was, moest de anaesthesist uit zijn bed gebeld worden. "Hij is er over 10 minuten". Toen heb ik opnieuw tot God gebeden. Dat die tien minuten zo snel mogelijk voorbij zouden gaan. En ze gingen voorbij. Terwijl ik stilaan in een delirium terechtkwam, ging de deur open en stapte hij binnen. Naar mijn gevoel was die man God in hoogst eigen persoon. Nadat ik met zéér veel moeite uit het bad was geklauterd en een bolle rug maakte op het bed, stak hij de dikste naald die je ooit gezien hebt in mijn rug. Maar de verlossing, de euforie... Zo high als een wolkenkrabber riep ik tegen iedereen die het wou horen hoe GEWELDIG ik me voelde! Beetje genant, maar kom.

Daarna werd het minder leuk. Ons meisje wou niet indalen en had een onregelmatige hartslag. Wat volgde was pure horror. Blikken werden ernstig. Ik kreeg een zuurstofmasker. De kamer liep ineens vol met mensen die de kleinste maat reanimatiekit uitpakten. Ik bespaar jullie de verdere details, maar het heeft niet veel gescheeld of... Neen, ik ga het niet eens opschrijven.

De grote held tijdens mijn bevalling was niet ondergetekende, maar Steven. Ze zeggen wel eens dat mannen niets kunnen doen, behalve aan de zijlijn een beetje toekijken. Maar Steven deed meer dan dat. Hij is degene die me erdoor heeft gesleurd, die me energie gaf, die ik vertrouwde. Niemand anders in de hele wereld had zijn plaats kunnen innemen.

Na de bevalling moest Hera 24 uur in een couveuse liggen en Steven ontpopte zich tot de vader waarvan ik gehoopt had dat ik 'm ooit zou vinden in mijn leven. Het was ongelooflijk ontroerend om die liefde in zijn ogen te zien, die bezorgdheid, die betrokkenheid. Het ene moment leest hij alvast een tekst van Rilke voor ("je kunt niet vroeg genoeg beginnen Evelien, het gaat om het RITME") en twee minuten daarna spreekt hij over een "prikkie wikkie" als Hera haar eerste spuitje krijgt. Hij zorgt ervoor dat ik me gedragen voel, dat ik er niet alleen voorsta en dat dit zowat de mooiste ervaring uit mijn leven is.

Hera zelf is het mooiste meisje ter wereld, dat staat vast.

En ik? Ik ben tijdelijk gebombardeerd tot melkfabriek, 24 uur per dag geopend. Wie ooit zelf is bevallen, moet ik niet uitleggen hoe je je eigen lichaam tijdelijk niet meer herkent. Maar het herstel is ingezet. En ik hoef maar in de ogen van mijn dochter te kijken of ik besef dat ik het morgen allemaal opnieuw zou doen. Ze is er! En zo is het goed.


  • Comments(25)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Liesbeth Wed, February 03, 2010 12:10:51

Lieve, kleine Hera! Welkom op deze wereld! Ik wens je een mooi en liefdevol leven toe. Héél véél zon op al je wegen! Liefs, Liesbeth

ps: Rainer Maria Rilke op je eerste dag. Dat belooft!

Mama en papa, proficiat met jullie meisje-met-de-mooie-naam!

Posted by Vievie Mon, February 01, 2010 18:56:39

Ook al een tijdje trouwe fan van je blog! Ik wens jullie het allerbeste toe met de kleine spruit!

Posted by liesbeth Mon, February 01, 2010 12:26:58

Hey Evelien, heel hartelijk proficiat met jullie meiske. Wat een dot. Voor jullie alle-3 alle GELUK! Ik neem Goedele wel even van je over (niet zo simpel hé), dus breek daar je hoofd maar niet over. Ik volg je wel in je blog ;-))

Posted by Dotteke Sun, January 31, 2010 18:19:07

Van mij ook een hele dikke proficiat met je prachtige wolk van een dochter !

Posted by Annelies Thu, January 28, 2010 11:52:26

Proficiat!!! Ze is om in te bijten! :-)

Posted by Annelies Thu, January 28, 2010 11:52:20

Proficiat!!! Ze is om in te bijten! :-)

Posted by Anja Wed, January 27, 2010 15:50:46

Dikke proficiat met de geboorte van je dochter. Heel mooi meisje.

Posted by Moniek Wed, January 27, 2010 11:04:41

Hé Evelien

Wat een dot van een dochter! Dikke proficiat.

Moniek

Posted by madebykk Tue, January 26, 2010 14:51:30

Proficiat met jullie dochter, wat een schatje

Posted by Denise Tue, January 26, 2010 10:45:54

Lees altijd je blog en wil je van harte feliciteren met jullie prachtige dochter! Werd zelfs wat emotioneel van je bevallingsverhaal... Heel veel geluk gewenst!

Posted by Wendy Tue, January 26, 2010 08:25:45

Hoi evelien, ik ben op je blog gekomen dankzij 'komen eten'. ik kijk al uit naar meerdere recepten. Veel geluk met je dochtertje!

Posted by ragna Mon, January 25, 2010 21:49:27

Inderdaad, misschien wel een leuk ideetje om binnen een jaartje nu en dan es een leuke baby-peutermaaltijd op je blog te plaatsen. Ik zie het al helemaal voor me. ;-)

Posted by saskewiet Mon, January 25, 2010 21:27:15

Proficiat met je dochtertje! Ik verheug me nu al op de "culinaire papjes" ;-)

Bij deze wil ik ook even m'n pasgeboren "kindje" voorstellen: Flavourites (http://flavourites.blogspot.com/). Een splinternieuwe blog over mijn favoriete smaakjes. Binnenkort vind je hier mijn favoriete receptjes, restaurantjes, kookboeken, ...

Posted by de koekjesfee Mon, January 25, 2010 21:23:43

Proficiat met jullie wonderschone dochter ! Prachtige naam !

Posted by Marthe Mon, January 25, 2010 16:25:29

Eenh heel dikke proficiat. Het is echt een prachtige meid geworden.

Herkenbaar bevallingsverhaal, ik krijg er rillingen van. Bij mijn oudste meid vergelijkbaar, en nu is ze een kerngezonde tiener (van bijna 12). En er zijn nog 2 meisjes gevolgd (met een supervlotte bevalling !)

Geniet er maar verder van !

Een trouwe fan (kom bijna elke dag piepen)

Posted by Evelyne Mon, January 25, 2010 09:36:04

Proficat Evelien en Steven met de lieve Hera! Geniet van jullie kleine wondertje.

Posted by Maud Sat, January 23, 2010 20:24:06

Proficiat! Een heel mooie naam en een heel mooi meisje!

Posted by Tinteltenen Sat, January 23, 2010 15:40:04

Gewoonweg zalig (herkenbaar)! En wat een pracht van een dochtertje, proficiat voor jullie beidjes.
Het voordeel aan het geven van borstvoeding is dat je alvast een variatie van smaken kan meegeven. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen Evelien, het gaat om de SMAAK ;-)
En dan nu... genieten van dat kleine wondertje...

Posted by tante Bieke Sat, January 23, 2010 15:29:24

Volkomen onweerstaanbaar! Die foto hoort in een beeldwoordenboek onder "schattig". Wat een prachtig meisje. Ik kan niet wachten om een keertje op te passen.

Posted by Iris Sat, January 23, 2010 13:31:56

Een heel dikke proficiat met jullie prachtige kleine meid!

Posted by gisele louwet Sat, January 23, 2010 13:25:23

ja een bevalling om U tegen te zeggen, mijn drie dochter waren er snel,de eerste 4uur nr twee op 2uur en de derde na 3 uur.Maar bevallingspijn is vlug vegeten, geniet van je kleine meid , ze zijn zo vlug groot:))

Posted by Celine Sat, January 23, 2010 13:06:01

Gefeliciteerd!!! Ontzettend mooie foto en leuke naam ook! Geniet ervan :-)

Posted by Lieve Sat, January 23, 2010 11:33:42

Ze is echt om op te eten zo mooi :-) Prachtige foto!

Posted by Ragna Fri, January 22, 2010 21:36:58

't Is om tranen van in je ogen te krijgen bij het lezen van je bevallingsverhaal. Gelukkig is alles toch goed gekomen en hebben jullie echt een pracht van een meid. Want het mag gezegd worden, 't is een heel mooie baby (iets wat je niet van alle baby's kunt zeggen).
Dikke proficiat met Hera, geniet ervan!!

Ragna

Posted by Ingrid Fri, January 22, 2010 20:13:08

Maar zo'n schoon boeleke !!!