Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

De decadentste taart die Evelien kon bedenken

ZoetPosted by Evelien Rutten Sun, October 18, 2009 17:28:54

Er was een tijd dat ik vederlichte cakejes bedacht met Griekse yoghurt (O% vet) als voornaamste ingrediënt. Ik koos voor So Light in de plaats van boter, de magerste roomvervangers en een soort rubberen, smaakloze light kaas op mijn brood. Je vond mij minstens (!) drie keer per week in het fitnesscentrum en ik zag er gespierd en vitaal uit. Slechts af en toe gaf ik mij over aan de geneugten van een piepkleine mignonette van Côte d'Or bij de koffie (zonder melk en suiker, uiteraard). Ik was getraind in "neen" zeggen. Neen tegen slagroomtaart, neen tegen chips, neen tegen botersauzen, neen tegen mayonaise.

En toen werd ik zwanger.

De baby in mijn buik heeft de controlekamer overgenomen en resoluut alle wetten aangaande verantwoord eten geschrapt. Ik, die op zondagochtend jarenlang een spartaanse kom muesli at met magere melk, ga nu rustig aan tafel zitten met de krant, versgeperst fruitsap, nog warme pistolets, roomboter, Franse kazen en roerei. Ik, die vergroeid was met mijn gietijzeren grilpan en een penseel met olijfolie , bak tegenwoordig mijn met vet dooraderde biefstukken in een flinke klont roomboter en giet er achteraf een scheutje volle room bij met wat groene peperbolletjes voor de smaak. Ik, die als nagerecht steevast koos voor een decadente fruitsla met fijngesneden muntblaadjes, smacht nog voor de borden van het hoofdgerecht zijn afgeruimd alweer naar een flinke punt kaastaart.

De weegschaal geeft aan dat ik op iets meer dan een half jaar tijd zo'n 12 kilo ben bijgekomen. Met nog ruim 2 maanden te gaan voor de bevalling, zullen we de kaap van 15 waarschijnlijk ruimschoots voorbijsteken. En weet je wat? I don't give a damn. Ik geniet met volle teugen van mijn "eetvakantie". Want zo ben ik wel. In mijn hoofd heeft zich al een soort van deadline gevormd. Tegen het voorjaar van 2010 wil ik opnieuw 'in shape' zijn. De fitnesszaal, de sauna, het stretchen: ik kijk er naar uit om opnieuw te beginnen. Maar op dit moment heb ik daar de fut (nog) niet voor. En dus ben ik nog heel eventjes minder streng voor mezelf dan ik jaren ben geweest. De baby geeft met kleine, rustige stootjes aan dat ze meegeniet van mijn goed humeur. En zo is het goed.

Vorige week bedacht ik deze "Snickers-taart" voor de verjaardag van een fijne vriend. Er zitten geen Snickers in, maar wel de basisbestanddelen van deze beroemde, zondige chocoladereep: pinda's, chocolade en karamel. De basis is een gewone chocoladecake, waarin ik het amandelpoeder verving door fijngemalen (ongezouten) pinda's. Ik sneed de cake middendoor en bracht een tussenlaag aan van geplette bananen met pindakaas en ahornsiroop. De cake werd vervolgens geglazuurd met chocolade en afgewerkt met karamelpunten met pinda. Volgens de gelukzalige snoepers van deze sublieme verjaardagscake zou hij niet hebben misstaan in de etalage een dure pralinezaak. Als je deze cake wilt maken, neem er dan wel de tijd voor en ga precies te werk. Je bent er toch al snel een hele zondagochtend zoet mee.

Dit heb je nodig voor 1 Snickerstaart

425 g pure chocolade - 250 g boter - 5 eieren - 4 eetlepels suiker - 125 g pindanoten (ongezouten) + een goede handvol extra - 125 g zelfrijzende bloem - 1 dl room - 200 g kristalsuiker - 4 eetlepels pindakaas - 2 à 3 rijpe bananen - 2 eetlepels ahornsiroop

Zo maak je het

1) Maak eerst de cake en zet deze in de oven. Laat 300 g van de chocolade met de boter in een steelpannetje smelten tot een glad mengsel. Zet het apart. Maal 125 g pindanoten fijn (doe dit met een mes of gebruik een keukenrobot). Klop de eieren met de suiker in ± 6 minuten tot een luchtig mengsel (lichtgeel en in volume verdubbeld!). Spatel hierdoor de fijngemalen pindanoten, de gezeefde bloem en tenslotte het chocoladebotermengsel. Vet een ronde cakevorm van ± 23 cm doorsnede in en bekleed de bodem met een mooi rond uitgeknipt velletje bakpapier. Giet hierop het deeg en zet het 45 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven. Check met een satéprikker (ze moet er bijna droog uitkomen) of de cake dan gaar is, laat ze anders nog 5 minuten in de oven staan en check opnieuw. Laat de cake daarna op een rooster afkoelen.

2) Maak in de tussentijd de karamel. Neem een brandschone, metalen steelpan en giet hierin 1 dl koud water. Doe hierin de kristalsuiker en zet het pannetje op het vuur. Weersta aan de verleiding om te roeren. Blijf er gewoon van af en breng aan de kook. Op een bepaald moment is alle suiker gesmolten en zal het goedje beginnen inkoken. Blijf erbij staan. Rooster in een steelpan zonder vetstof de handvol extra pindanoten tot ze mooi goudbruin zijn (blijf regelmatig roeren). Stort de pinda's uit op een groot vel bakpapier en ga terug naar je karamel kijken. Als deze naar popcorn begint te ruiken en heel licht amberbruin is gekleurd, neem je het pannetje van het vuur. Laat de karamel niet te donker worden, dan is ze straks te hard en niet aangenaam om te eten. Voorzichtig, aan karamel kun je je verschrikkelijk verbranden! Ga er dus zeker niet met je vinger in roeren om te proeven. Giet de karamel voorzichtig over de pinda's uit. Wacht tot de karamel volledig is opgesteven.
3) Na ongeveer 20 minuten is de karamel voldoende afgekoeld en veranderd in één grote plak die je zo van het bakpapier kunt halen. Breek de karamel vervolgens in fotogenieke stukjes. Sommige mogen groot zijn, andere klein. Zet apart, straks ga je hiermee de taart decoreren.

4) Maak nu de vulling voor de cake. Meng de geplette bananen met de pindakaas en de ahornsiroop (gebruik eventueel vloeibare honing in de plaats). Halveer de cake voorzichtig en bestrijk de onderste laag met het bananenmengsel. Strijk het mooi glad uit over de hele cakehelft. Leg dan de bovenste helft er terug bovenop en druk een beetje aan. De vulling moet tot net aan de rand komen.

5) Maak nu het glazuur. Breng in een steelpannetje de room net niet aan de kook. Haal van het vuur. Voeg dan de 125 g overgebleven pure chocolade toe (in stukjes gebroken) en blijf roeren tot je een glanzende massa hebt. Dit is zowat het meest sexy goedje op aarde, maar blijf er vanaf. Straks krijg je genoeg calorieën binnen. Bestrijk de cake met het glazuur. Giet ze er vanboven op en laat ze langzaam langs de randen naar beneden glijden, terwijl je met een plastic spatel alles min of meer glad strijkt.

6) Laat het glazuur enkele minuten afkoelen en schik nu de stukjes karamel bovenop de taart. Het mag schots en scheef staan, probeer het niet al te netjes te doen want dat lukt toch niet. Laat de cake volledig afkoelen tot het glazuur hard is geworden. Deze taart is zo machtig dat je 'm gerust kunt delen met 10 à 12 mensen.



  • Comments(6)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Louie's Sweet Kitchen Sat, October 27, 2012 14:04:28

Super! Zeker met die suikerscherven erin, ik zou denk ik niet kunnen stoppen met ervan te eten :) Tof dat je in Story staat, da's als blogger wel een buitenkansje hé! ;)

Posted by Myra Thu, July 15, 2010 00:48:24

Ik zocht een welkom-thuis-taart voor het lief dat maandag terugkomt van drie weken touren (onze kleine traditie: terugthuistaart)

hij is vegetariër en gek van snickers, maar hij wil ze niet meer eten omdat er nu ook dierlijke producten inzitten...

We've got a winner!

Posted by lot Wed, February 17, 2010 16:52:31

Omg... Deze ga ik maken!!!! :-)

Posted by oogje Sat, October 31, 2009 07:59:37

Knap seg, ge moet het maar doen - zo'n taart bedenken! Fijn dat er nog mensen zijn die flink tijd nemen om zo'n mooi (en lekker!) cado te maken ...

Posted by tuchila Tue, October 20, 2009 10:14:52

we hebben nog daaaagen over DE taart gepraat...:-)

Posted by Tinteltenen Mon, October 19, 2009 11:50:47

Oh mijn god, dit is hemels!
Geniet nog van het eetfestijn en de schopjes in je buik.

groetjes