Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Tajine van lamsbout

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Tue, September 08, 2009 12:28:28

Mijn collega Jeroen is een allround journalist met tal van specialisaties. Naast emo-interviews en bizarre inleef-reportages schrijft hij ook filmkritieken. Hij deed me onlangs een interessant voorstel. "Evelien, binnenkort verschijnt er een film over eten met Meryl Streep in de hoofdrol. Ik mag haar gaan interviewen, maar het lijkt me meer iets voor jou. Geïnteresseerd?"
Geïnteresseerd?! Wat had je gedacht! Sinds Sophie's Choice, de film die een onuitwisbare indruk naliet op mijn kinderziel, wil ik la grande dame al ontmoeten. Ik regelde een artikel én een plaatsje op de Eurostar richting Parijs, waar het interview zou plaatsvinden. De film waar alles om draait, heet Julie & Julia. Enkele weken geleden mocht ik naar de persvoorstelling (release is ergens half oktober) en kwam totaal verrukt buiten. Over feelgood-movies gesproken... Pretty Woman is er niets tegen.

De film is een tweeluik. Aan de ene kant wordt het leven belicht van Julia Child, de Amerikaanse oerkok en de voorloper van Martha Stewart, Nigella Lawson en anderen. Typ haar naam eens in op youtube, dan kun je haar 'live' aan het werk zien. Hilarische madame! Die rol wordt dus gespeeld door Meryl Streep. Aan de andere kant krijgen we te zien hoe de 30-jarige Julie Powell (echt gebeurd, trouwens) een blog begint over eten. Deze rol wordt gespeeld door Amy Adams. Haar doel? Alle recepten (meer dan 500) uit het meesterwerk van Julia Child (The Art of Mastering French Cuisine) bereiden in één jaar tijd. Grappig is dat ik die blog al kende (http://blogs.salon.com/0001399/2002/08/25.html), maar niet wist dat het hele project was verfilmd.

Het interview zou vandaag plaatsvinden. Nu, meerbepaald. Ware het niet dat ik gisteren getroffen werd door buikgriep. En mensen met buikgriep zijn niet in staat om om 5 uur 's ochtends de trein te nemen naar Brussel, over te stappen op de Thalys, een taxi te nemen naar een poepsjiek hotel en dan netjes hun beurt af te wachten voor 'het interview'. Over gemiste kansen gesproken...

Enkele dagen voor "het virus" toesloeg en ik nog niet wist dat ik het interview moest laten schieten, heb ik me nog eens gewaagd aan slow cooking. Helemaal in de geest van Julia Child! Lekker ouderwets, ongehaast, met veel aandacht voor authentieke smaken. Ik had een vrije namiddag en besloot een tajine van lamsvlees te bereiden. Het is een sudderpotje dat om en nabij drie uur moet opstaan, niet echt doordeweekse kost dus (behalve als je zoals ik een foodie-freak bent). Ik kocht een lamsbout en versneed deze tot blokjes, een beetje zoals stoofvlees. Overtollig vet sneed ik eraf.

Ik gebruikte geen tajine (omdat ik geen gasfornuis heb maar verschrikkelijke keramische platen), maar met een creuset pan lukt het ook. Dit gerecht is ideaal voor gezellige, informele dinner parties met je beste vrienden.

Dit heb je nodig voor 4 personen
1 lamsbout (± 1,5 kilo) mét de bout er nog in - boter - olijfolie - peper - zout - 2 grote uien, in ringen - 6 teentjes knoflook, fijngesneden - 1/2 liter kalfsbouillon - 1 eetlepel gemalen komijn - 1 eetlepel gemalen korianderzaadjes - 1 eetlepel gemberpoeder (of een stukje verse gember, fijngesneden) - een snufje kaneel (kun je ook weglaten) - 1 Spaans pepertje, ontpit en fijngesneden - 1 zoete aardappel, geschild en in plakjes (of 2 wortels) - 1 courgette, in niet te kleine stukjes - 125 g groene boontjes - een bosje koriander

Zo maak je het
Leg de lamsbout op een snijplank voor je. Waarschijnlijk denk je nu: hoe begin ik hieraan?! Maakt niet uit. Neem gewoon het scherpste mes dat je hebt en begin met het zichtbare vet weg te snijden. Niet alles, een beetje vet mag. Snij dan grote lappen vlees van de bout en snij deze verder in blokjes (zoals stoofvlees). Bewaar de bout (grote knook in het midden) zelf ook, deze gaat mee in het stoofpotje en zal extra smaak geven.

Smelt de boter met de olie in een zware, gietijzeren pan waarop een deksel past (of gebruik een tajine die je op het gasvuur zet). Breng de blokjes vlees goed op smaak met veel zwarte peper en zout. "Masseer" peper en zout echt in het vlees. Bak het vlees dan in kleine porties, zoals je biefstukjes zou bakken. Als één portie klaar is, schep het dan uit de pan en begin aan de volgende portie. Waarschijnlijk krijg je al het vlees gebakken in 3 à 4 keer. Bak nu ook de bout zelf even aan.

Haal al het vlees uit de pan en bak nu de uiringen kort met de knoflook. Voeg het vlees met de bout terug toe en overgiet met de bouillon. Breng op smaak met de komijn, de koriander, de gember, de kaneel en het Spaans pepertje. Roer goed, leg het deksel op de pan en laat 2,5 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe. Als er te weinig vocht in de pan overblijft, voeg dan een beetje extra bouillon toe.

Voeg dan de zoete aardappel en de courgette toe. Kook de groene boontjes in zout water en giet ze af. Spoel ze meteen onder koud water. Voeg ze op het laatst toe aan de tajine. (Waarom de boontjes niet gewoon toevoegen? Dan krijgen ze een vreselijke kleur. Op deze manier blijven ze mooi groen). Verwijder de bout. Voeg helemaal op het laatst de koriander toe en serveer.

Tip: ik serveerde de tajine met brood en een salade van tomaat, uiringen, bladpeterselie, olijfolie, peper, zout en sumak (een poeder van gemalen bessen, kun je vinden bij Marokkaanse en Turkse winkeltjes).  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by samia Tue, January 22, 2013 16:02:01

Hallo,

Ik mis de authentieke marokkaanse kruiden voor de lams tagine. Wel jammer doet het gerecht geen eer aan!

Posted by saskewiet Fri, May 28, 2010 10:08:06

Hopelijk is de film beter dan het boek, want daar vond ik niet veel aan... Misschien verwachte ik gewoon te veel ofzo.

Posted by tuchila Tue, September 08, 2009 13:00:38

oh nee...wist niet het van MS dag was!! hoe spijtig...