Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

"Geen fishsticks" voor Tuchila

SlaatjesPosted by Evelien Rutten Sun, August 17, 2008 11:35:24
Blog Image
"Tijdens een Long Island Ice Tea, vroeg ze zich af of ik geen snelle recepten kende voor vermoeide moeders."

Mijn vriendin Tuchila is de koningin van de one-liners. Nadat ik haar een half uur had onderhouden over een fantastisch recept met kabeljauw, sprak ze de legendarische woorden: "Kabeljauw? Dat is toch fishstick zonder korstje hè?"

Die uitspraak dateert van enkele jaren geleden. In de tijd dat we als twee silly girls de straten van Antwerpen onveilig maakten. We draaiden urenlang plaatjes en dansten samen in de woonkamer. We gingen uit op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond, bestelden altijd hetzelfde gerecht bij 'ons mexicaantje' en zaten samen tot 10u 's avonds op de redactie te werken tegen de deadline.

Vandaag is Tuchila (met zwarte bril) moeder van twee kinderen. Ze zei vaarwel aan haar (door anderen zeer gegeerde) baan als modejournaliste en begon haar eigen kinderkleding-label (www.tuchila.com). Ze werkt nu voornamelijk thuis en is zeer gelukkig. Gisteren was ik getuige van een ontroerend tafereel. Op de televisie speelde een DVD van 'Kinderen voor Kinderen', met liedjes die mijn generatie nog steeds uit het hoofd kent: op een onbewoond eiland, ik ben toch zeker sinterklaas niet, en ik en ik en ik... ik ben te dik. Tuchila keek toe hoe haar dochter Lena, net als Tuchila vroeger, stond te dansen en mee te zingen.

Ondanks al die domestic bliss, moet Tuchila er af en toe nog eens op ouderwetse wijze tussenuit. En met wie beter dan haar old cocktail buddie Evelien? Tijdens een Long Island Ice Tea, vroeg ze zich af of ik geen snelle recepten kende voor vermoeide moeders. Iets anders dan fishsticks. "Met maximaal drie ingrediënten. Niks met voorweken, roeren, snijden, potje hier en potje daar."

Speciaal voor Tuchila een snelle versie van Luikse salade. Het is niet echt een salade in de klassieke zin van het woord, want hij wordt warm gegeten en bevat geen sla
(tenzij je beslist er wat veldsla bij te geven). Op het eerste zicht klinkt deze klassieker banaal, je ziet 'm ook bijna nergens meer op de kaart staan. Maar de combinatie van aardappel, bacon/spek en bonen is geniaal in zijn eenvoud. Voor de mensen die meer tijd hebben, geef ik ook de langere versie.

Snelle Luikse salade voor moeders met haast

Dit heb je nodig voor 4 personen
1 ui, fijngesneden - boter - 200 g blokjes magere bacon of spek - een zakje voorgekookte aardappelplakjes (kant-en-klaar) of een restje gekookte aardappels - een bokaal groene boontjes - peper - zout - 4 eetlepels azijn

Zo maak je het
Fruit de ui glazig in boter. Voeg de bacon toe en bak lichtbruin. Voeg dan de aardappelplakjes toe en bak eveneens tot er een korstje opzit. Open de bokaal boontjes en giet af. Doe mee in de pan en bak nog even door. Breng op smaak met peper en zout. Overgiet met de azijn en laat deze volledig wegkoken.

Klassieke Luikse salade

Dit heb je nodig voor 4 personen
1 kilo aardappels, geschild - 200 g groene boontjes, schoongemaakt - 2 sjalotten, fijngesneden - boter - 200 g fijngesneden magere bacon of spek - peper - zout - 4 eetlepels azijn

Zo maak je het
Kook de aardappels beetgaar in zout water. Giet af en snij in hapklare stukken. Kook de groene boontjes beetgaar (zo'n 4 à 5 minuten) in zout water en giet af. Spoel meteen onder koud water. Fruit de sjalotten glazig in boter. Voeg de bacon of spek toe en bak lichtbruin. Voeg dan de stukken aardappel toe en bak ze eveneens tot er een korstje opzit. Voeg de groene boontjes toe en laat even meebakken. Breng op smaak met peper en zout. Overgiet met de azijn en laat deze volledig wegkoken.

TIPS: - De azijn is essentieel, want ze geeft de salade diepgang. Gebruik gewone witte huisazijn, zonder toegevoegd smaakje.
- Ik maakte deze Luikse salade met gele boterboontjes uit de tuin van mijn vader. Ook zeer lekker.


Blog Image

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Gillian le Feuvre Mon, August 18, 2008 12:39:44

Wat een leuke artikel en foto. It brought back memories! Toen mijn dochter klein was heeft ze uren mee gezongen met de liedjes van Kinderen voor Kinderen. Een haar borstel was haar microfoon. Als ik weer bij mijn dochter ben zal ik deze recept klaar maken voor mijn kleinkinderen. Dat wordt smullen!