Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

A bun in the oven

ZoetPosted by Evelien Rutten Wed, June 24, 2009 18:50:39


Deze middag tuurde ik gespannen naar het grijswit gespikkelde beeld op het scherm en zag plots een perfect gevormd hoofdje indringend terug staren. Na enkele seconden trappelden twee armpjes en twee beentjes wild in het rond. "Hij leest precies een boek," zei Steven de grapjas. "Neen gekkie, hij wuift naar ons..." fluisterde ik ontroerd. Ik draag nu dus iets meer dan zes centimeter nieuwe-mens-in-wording met me mee. De gynaecoloog gaf onze foetus een vette tien op tien. Alles in orde!

Toen Steven en ik buiten stapten, vielen we van pure opluchting in elkaars armen. Het is me wat hoor, bijna drie maanden zwanger zijn. Op voorhand heb je geen flauw idee dat je je plots zo ongerust gaat maken over nekplooitesten en bloedonderzoeken. Maar toen Steven vroeg waar ik me het meeste zorgen over had gemaakt, moest ik met het schaamrood op de wangen bekennen: "mijn gewicht." Ik had een ruwe schatting gemaakt over de huidige stand van zaken en zat er gelukkig twee kilo onder. De gynaecoloog wist nog te melden dat ik een licht tekort had aan vitamine B12 (dat komt ervan als je al maanden geen trek hebt in vlees...) en dat mijn suikergehalte aan de lage kant was. All right! Kom maar hier met die taartjes dan!

Steven en ik plukten zaterdag twee (!) kilo frambozen in de tuin van zijn ouders. Ik verwerkte ze tot confituur, likeur (daarover meer in de lente van 2010, als ik weer mag drinken) en... muffins! De werktitel voor ons kind is op dit moment "Muffin McBrownie Van Ammel", dus dat komt goed uit. Het recept komt uit het geweldige kookboekje "Cupcakes" van Janet Smith. In haar recept staat dat je met deze hoeveelheid beslag 18 muffins kunt maken, maar dat is een grove leugen. Maximum 12 stuks!

Frambozenmuffins

Dit heb je nodig voor 12 muffins
125 roomboter op kamertemperatuur - 125 g zelfgemaakte vanillesuiker* - 2 eieren - 1 eetlepel melk - 125 g zelfrijzende bloem - 1 afgestreken theelepel gistpoeder - een kommetje frambozen (± 125 g)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel 12 papieren muffinvormpjes over een metalen muffinvorm. Klop in een kom de boter smeuïg. Voeg suiker, eieren, melk, bloem en gistpoeder toe. Klop tot een homogeen en romig mengsel. Roer er dan de frambozen door en schep voorzichtig in de 12 vormpjes. Zet ± 15 minuten in de oven. Check met een satéprikker of ze gaar zijn (ze moeten droog uit de muffin komen als je erin prikt). In het kookboek staat dat je de muffins verder kunt garneren met een boter-vanillecrème, maar zo veel suiker, vet en calorieën heb ik nu ook weer niet nodig.

*zelfgemaakte vanillesuiker: vul een glazen bokaaltje met gewone kristalsuiker en vanillestokjes die je gebruikt hebt (gekookt, uitgeschraapt) in andere bereidingen (laat ze wel goed drogen). Laat enkele weken staan. Als je een beetje van de suiker gebruikt hebt, kun je het potje steeds aanvullen met nieuwe kristalsuiker.

  • Comments(15)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Els Mon, June 29, 2009 19:31:12

Proficiat Evelyn! Ik volg je blog al een tijdje, ik ben ook zwanger, vier maanden ondertussen.

Posted by Joke Mon, June 29, 2009 10:47:18

Ik heb dit recept direct uitgeprobeerd. Kwestie van het nieuws op passende wijze te vieren :). Ze waren echt heel lekker en in geen tijd allemaal op. Van harte gefeliciteerd!

Posted by Liesbeth Sun, June 28, 2009 10:17:15

FIJN! FIJN! FIJN! Dikke, dikke proficiat! Als je het tweede trimester ingaat, komt gelukkig al die smaak weer terug. Ik kon zelfs de geur van vlees niet meer verdragen. Geniet ervan!

ps: misschien volgen dan wel ooit de recepten van: strawberry shortcake, ginger snap, angel cake, huckleberry pie, apple dumpling, vanilla icing, custard, crêpres suzette, éclair, bleuberry muffin, lemon meringue, raspberry torte, ... Zoon van vier is hevig fan van het aardbeienmeisje en haar vriendjes met bovenstaande verrukkelijke namen!

Met dit recept gaan we dus alvast de goede richting uit! :-)

Posted by Maud Sun, June 28, 2009 08:50:58

Heel erg proficiat. Je kan nu je creativiteit de vrije loop laten op babyvoeding :)

Posted by Lila Sat, June 27, 2009 03:03:11

Proficiat Evelien! Ik ken je niet (enkel van Komen eten) maar toch een dikke proficiat! En fruitpapjes vind ik ook lekker dus ik kijk er ook al naar uit!

Posted by de fiere zus Thu, June 25, 2009 14:06:01

Schitterend dat alles zo goed gaat met de kleine Muffin! Over een jaartje kunnen we hier waarschijnlijk de heerlijkste groente- en fruitpapjesrecepten lezen. Die zullen zeker veel succes oogsten bij jonge mama's!

Posted by Tante Micha Thu, June 25, 2009 13:05:06

Dat is fantastisch!!!!Lien en Steven geniet ervan,en wij kijken er al naar uit om

het kleintje te knuffelen! Proficiat !

Posted by Daisy Thu, June 25, 2009 12:49:21

Een heel heel dikke proficiat

Posted by Tante Wanda Thu, June 25, 2009 12:22:28

Maar, maar toch, wat een geweldig nieuws! Lien, geniet met volle teugen want "zwanger zijn" is een van de mooiste periodes in uw leven! En laat u maar verwennen door die geweldige grapjas!

Posted by Annelies Thu, June 25, 2009 12:03:05

Zo leuk nieuws! Een dikke proficiat!

Posted by pottenkijker Thu, June 25, 2009 09:00:53

Van harte gefeliciteerd!
Geniet van een heerlijke zwangerschap!

Posted by Lori Wed, June 24, 2009 23:38:46

Van harte veel geluk gewenst met jullie zwangerschap!! Geniet met volle teugen!

Posted by Nadine Wed, June 24, 2009 22:49:03

Fantastisch nieuws ! Geniet ervan ! Zoals wij kunnen genieten van je fantastische verhalen en superheerlijke recepten...

Posted by no Wed, June 24, 2009 20:27:53

proficiat met jullie zwangerschap, geniet ervan!!!

Posted by pe Wed, June 24, 2009 19:53:48

gefeliciteerd met de spruit in wording