Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Scharrelkip met citroen & kruiden

Uit de ovenPosted by Evelien Rutten Sun, June 14, 2009 10:05:56

Dit weekend stond er in De Standaard Magazine een kwisje: welk soort foodie ben jij? Er was sprake van de geitenwollensokken foodie die het heerlijk vindt om zelf aardappels te rooien en bio-wortels te degusteren. Ja, daar herkende ik me al meteen in. Als het aardappelveld van mijn vader 'rijp' is, sta ik me daar elk jaar met een schop in het zweet te werken. De tweede soort foodie was de boho: een exemplaar dat houdt van de nonchalante wereldkeuken. Ah ja, dat was ik dan ook. Niemand wordt gelukkiger van tapas en mezze dan ondergetekende. De derde foodie was de fastfood variant. Oeps... Heb ik nu net geen lichte verslaving ontwikkeld voor de halve literpotten bio-tomatensoep met tijm van de Delhaize? Guilty! De laatste foodie was de Foodie met grote F. De kenner, de snob, de michelinsterrenman- of vrouw. En ik dacht meteen terug aan mijn lunch bij Dôme vorige week. En het groot aantal dure gadgets in mijn keuken...

Help!!! Ik ben een Foodie tot de vierde macht!

Maar als ik heel eerlijk ben, ben ik gewoon een verdoken huisvrouw. Ja, ik maak "carrière" zoals ze zeggen. Ik heb een geweldige job die redelijk veel van mijn tijd in beslag neemt. Ik heb geweldige vrienden en veel boeiende activiteiten. En toch... Het allerliefst trek ik mij terug in de keuken om urenlang te roeren in tomatensauzen. Ik voel me stiekem een "petite tzigane", zoals iemand me ooit noemde. Vooral als ik in een kleurrijke jurk met de deuren wagenwijd geopend en de zon die binnenkomt, een maaltijd bereid voor mijn geliefde(n). Ik ben gemaakt om te koken voor een groot gezin. Ik ben opgegroeid met twee broers en een zus, kleine porties zitten gewoon niet in mijn systeem. Daarom ook krijgt mijn liefje altijd de restjes van de vorige dag mee in zijn lunchpakket en heb ik een overvolle diepvries.

Eén van mijn favoriete 'gezinsmaaltijden' is kip uit de oven. Bestaat er een geur (buiten appeltaart) die huiselijker aandoet? Is er een gerecht democratischer dan een grote scharrelkip die verdeeld wordt in borstvlees, vleugeltjes, pootjes en dijen? Gisterenavond trakteerde ik Steven op mijn idee van perfect domestic bliss. Ik bakte de kip op een rooster in de oven, met daaronder een bakplaat met aardappeltjes. Het vet en de sappen van de kip sijpelen tijdens het bakken over de aardappels, die daardoor een heerlijk knapperige korst krijgen. De kip zelf vulde ik op met verse kruiden, een citroen en knoflook.

Mag ik ook nog eens hameren op het belang van het soort kip? Laat goedkope 'braadkippen' uit de supermarkt alsjeblieft liggen... Ze komen uit gruwelijke, donkere batterijen. Die kippen zagen nooit het daglicht en kunnen gewoon niet gezond zijn. Het vlees kun je met je vingers tot moes knijpen. Mensen vinden het zielig als zeehonden, lammetjes of kalfjes geslacht worden, maar als ze een paar euro extra moeten uitgeven voor een kip die wél in goede omstandigheden is kunnen groeien, houden ze de vinger op de knip. Kippen zijn jammer genoeg geen schattige dieren. Dierenracisme is het! Kip zou terug de status van luxeproduct moeten krijgen, zoals een halve eeuw geleden. Af en toe een prachtexemplaar kopen en het met respect behandelen. En niet elke dag een paar triestige, goedkope kipfilets in de wok gooien.

Ik kocht een heerlijke, grote scharrelkip van 13 euro. En dat is de normale prijs voor zo'n beestje. (Oeps... Foodie nummer vijf is opgestaan: de preker!)

Dit heb je nodig voor 4 personen
een grote scharrelkip - peper - zout - 1 citroen - 5 tenen knoflook, gepeld - 2 grote takken rozemarijn - 5 takjes tijm - 2 laurierblaadjes - olijfolie - ± 10 krielaardappeltjes, geschild

Zo maak je het
Breng de kip aan de binnenkant goed op smaak met peper en zout. Snij de citroen rondomrond een beetje in, maar snij ze niet helemaal door. Steek ze samen met de kruiden en de knoflook in de buikholte van de kip. Smeer de kip aan de buitenkant helemaal in met wat olijfolie. Breng opnieuw op smaak met peper en zout. Masseer peper en zout goed in de kip. Verwarm de oven voor op 190°C. Leg de kip op een rooster. Besmeer de bakplaat met wat olijfolie en leg de krielaardappels erop. Plaats de bakplaat onder het rooster met de kip. Tijdens het bakken zullen er sappen en vet vrijkomen van de kip die over de aardappels sijpelen. Roer de aardappels af en toe om met een houten lepel. Laat de kip 1 uur en een kwartier in de oven staan, maar verlaag de temperatuur na 45 minuten naar 160°C. 

Leg de gebakken kip op een schaal en schik de aardappels errond. Breng deze zeker nog even op smaak met wat zout. Laat de kip enkele minuten rusten voor je ze aansnijdt, anders lopen alle sappen eruit. Serveer met kropsla en mayonaise.

TIP: we hadden nog veel vlees over. Dat plukte ik van de kip en sneed ik in stukjes. Laat goed afkoelen. Meng dan met fijngesneden bieslook, peterselie, mayonaise, peper en zout. Heerlijke kipsla voor tussen een pistoleetje!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.