Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

(Een soort van) Moussaka

Uit de ovenPosted by Evelien Rutten Tue, June 09, 2009 17:07:25

Ik heb een volledige Billy-boekenkast van Ikea met alleen maar kookboeken. Van de meest obscure onderwerpen (Pennsylvania Dutch, Vedische kookkunst, Rauw) tot Gordon Ramsay: ik ben helemaal mee. Maar ik kan me niet herinneren dat ik een recept ooit volledig naar de letter heb gevolgd, cakes en taarten buiten beschouwing gelaten. Als ik verlegen zit om inspiratie, zet ik me in de zetel met 3 à 4 kookboeken. Ik lees, ik blader, ik bestudeer de foto's... En dan zet ik alle boeken weer terug. Ik trek naar de keuken en maak een synthese van wat ik las. Een kookboek is een inspiratiebron, geen bijbel die je gedwee moet volgen. Helemaal anders is mijn liefje Steven. Zonder recept is hij verloren. Improvisatie is niet aan hem besteed. Ook al gaat hij een eenvoudig groentensoepje maken, dan nog zal hij én Jamie Oliver én Carluccio én Jane Grigson consulteren. Drie uur later is hij terug van de winkel, totaal negerend wat er in huis is. Heeft iemand trouwens nog wat chilipepertjes nodig? Elke keer als dit ingrediënt in een recept vermeld wordt, koopt Steven een hoeveelheid pikanterie waar een Chinees restaurant drie maanden mee voortkan. Als we samen koken, raakt hij wel eens in de war van mijn jazz-achtige benadering van koken. Ik proef, ik denk na, probeer een beetje van dit, laat iets weg... Tegenwoordig geef ik Steven één makkelijke opdracht, zoals het grillen van aubergines, terwijl ik sauzen in elkaar draai. Zo ging het ook met deze moussaka. In de keuken lagen twee Griekse kookboeken opgengeslagen. Ik las ze diagonaal en begon eraan. Het werd een combinatie van twee recepten, met nog een paar kleine koppige aanpassinkjes van mijnentwege. En Steven? Die vond het heerlijk!

Dit heb je nodig voor 4 personen
2 aubergines - 1 courgette - 1 rode paprika - 2 uien, fijngesneden - 400 g rundergehakt - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - een glas witte wijn - 2 eetlepels tomatenpuree - 6 tomaten, ontpit en in kwartjes - 1 theelepel gedroogde tijm - 1 theelepel kaneelpoeder - 1 eetlepel oregano - 1 theelepel gedroogde munt - 2 laurierblaadjes - peper - zout - 4 grote aardappels, geschild en in zeer dunne plakjes (3 mm) - 2 potjes Griekse yoghurt - een pakje feta

Zo maak je het
Snij de aubergines in plakken van 1 cm. Doe hetzelfde met de courgettes. Bestrijk ze lichtjes met olijfolie (gebruik een penseel) en gril ze in een grilpan (of in de oven onder de gril). Zet ze even weg. Snij de paprika in kwartjes en verwijder de zaadlijsten. Leg ze met de velkant naar boven onder de gril, totdat het vel zwart blakert. Wikkel ze dan in aluminiumfolie en laat ze afkoelen. Verwijder daarna de zwarte vellen en snij in kleine blokjes.
Maak intussen de saus. Fruit de uien glazig in olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak het al roerend korrelig. Voeg dan de knoflook toe. Overgiet met de wijn en laat ze wegkoken. Voeg dan de tomatenpuree, de tomaten en een beetje water toe. Breng aan de kook en voeg de tijm, het kaneelpoeder, de oregano, de munt en de laurierblaadjes toe. Laat 30 minuten pruttelen zonder deksel, zodat de saus goed kan inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de blokjes gegrilde paprika toe en laat ze 5 minuten meekoken.
Neem nu een grote ovenschaal en schep er een bodempje van de saus in. Schik hierop de helft van de gegrilde aubergines. Beleg met 1/3 van de aardappelplakjes. Schep hierover opnieuw wat van de saus. Leg hierop alle courgetteplakjes en 1/3 van de aardappels. Schep hierop opnieuw tomatensaus, de rest van de aubergines en de rest van de aardappels. Verdeel de laatste restjes tomatensaus hierover. Schep de Griekse yoghurt erover en de verkruimelde feta.
Zet de schaal 1 uur in een op 180°C voorverwarmde oven. Check met een mes of de aardappelplakjes zacht zijn, anders kun je ze nog 10 minuten terugzetten. Laat de moussaka zeker 5 à 10 minuten rusten voor je ze aansnijdt, dan is ze steviger.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by saskewiet Fri, June 12, 2009 22:36:09

Wow, ik had geen idee dat er zo nagedacht werd over die foto's... Maar fotografie is sowieso niet echt m'n ding moet ik zeggen, toch niet als ik zelf foto's moet maken.

Ik wilde nog even zeggen dat jullie taakverdeling in de keuken enorm herkenbaar is! Alleen ben ik degene die in paniek raakt als iemand een millimeter durft af te wijken van het kookboek en is mijn vriend degene die alles z'n gangetje laat gaan. Ik probeer te oefenen in het loslaten van de recepten en ik ben al een stuk rustiger in de keuken dan enkele jaren geleden, maar ik duld toch nog steeds geen pottenkijkers (tenzij voor de vervelende werkjes - kijkt een beetje schuldig naar haar vriend...).

Posted by Evelien Rutten Wed, June 10, 2009 20:03:55

Dag Leentje,
Ik neem al mijn foto's met een digitale spiegelreflexcamera (Canon Eos 400D) en een macrolens (dan kun je echt mooi inzoomen op het eten). Ik gebruik nooit kunstlicht of een flits. Ik hanteer mijn camera manueel (dus niet automatisch) en zet de ISO op 800 of 1600, dan kun je zelfs in het halfduister nog min of meer mooi verlichte foto's maken. Je moet de sluitersnelheid dan ook wel heel laag zetten (bv. 1/50) én over een vaste hand beschikken (of een statief, maar dat vind ik nogal onhandig in de keuken). In de winter fotografeer ik mijn gerechten 's morgens vroeg (portie overhouden van de dag ervoor...), tijdens de zomermaanden blijft het min of meer licht tot 9u, dan heb ik tijd genoeg om te fotograferen.
Veel succes ermee!

Posted by Leentje Wed, June 10, 2009 16:53:52

Dag Evelien,

Naast je lekkere recepten, ben ik ook steeds geboeid door de mooie foto's van je gerechten. Uit eigen ondervinding weet ik dat het nemen van een foto (van een gerecht dat je pas gemaakt hebt) niet zo simpel is. Als je bijv. 's avonds laat iets klaarmaakt, dan zit je opgescheept met kunstlicht in de keuken. Heb jij trucs voor het nemen van goede foto's?