Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Pasta met... alles*

Pasta/risottoPosted by Evelien Rutten Thu, April 30, 2009 20:34:50

* spek - ui - Spaanse peper - venkel - courgette - rozemarijn - laurier - look - groene olijven - kappertjes - tijm - tomaten - geitenkaas - parmezaan - krulandijvie - peterselie - bieslook - lenteui

Morgen is het 1 mei. Voor u betekent dat "een vrije dag", maar voor de gemiddelde Genkenaar is dat een feestelijke hoogdag. Zelfs voor hen die 10 jaar geleden naar Antwerpen uitweken. Noem mij ouderwets, maar ik ben dol op de Genkse bloemenstoet (mét mei-koningin), de rommelmarkt, de optredens, de reuzengrote kermis en het vuurwerk 's avonds laat. Een aaneenschakeling van folkloristische feestelijkheden, waarbij je voortdurend oude bekenden tegen het lijf loopt. Omdat het dit jaar op een vrijdag valt, blijf ik waarschijnlijk wel tot ergens halverwege het weekend bij mijn vader logeren.

En daarom moest vanavond mijn koelkast leeg. Meestal slaag ik erin om 'm min of meer binnen de hygiënische normen te houden, maar af en toe treedt er een soort van verzadigingseffect op. Half aangesneden groenten, vergeten kaasjes, restjes salami en massa's kruiden smeken mij om ze op te gebruiken. Maar dan koopt Steven weer nieuwe kaas. Of gaan we drie dagen na elkaar op restaurant. En dan breekt er een week aan waarin we enkel Thais willen eten. En dan zit je daar met je krulandijvie, je venkelknollen en spekjes. Alsof de crisis iets is van de jaren '20.

Vanavond greep ik in. Alles wat naar salmonella of lysteria rook, verdween onherroepelijk in de vuilnisbak. De rest verwerkte ik in een pasta. Hoe zouden ze zoiets noemen in een gemiddelde brasserie? Pasta folle? Pasta van de chef? Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik mezelf nog heb ingehouden. Deze ingrediënten passen smaakgewijs bij elkaar. De combinatie venkel - groene olijven - tijm - geitenkaas is sowieso een klassieker. Wees ook niet bang van de krulandijvie, ze zorgt voor een zeer pittige, knapperige, interessante crunch.

De groene boontjes, de cheddarkaas, de hummus, de kookham en de champignons liet ik achterwege. Zij zullen het nog even moeten uithouden tot na het weekend.

Dit heb je nodig voor 4 personen
125 g gerookt spek, in stukjes - 1 rode ui, fijngesneden - 1 Spaans pepertje, ontpit en fijngesneden - 1/2 venkelknol, fijngesneden - 1/2 gele courgette, fijngesneden - 1 grote tak rozemarijn - 1 takje tijm - 2 kleine laurierblaadjes - 1 eetlepel kappertjes - een handvol groene olijven, fijngesneden - 3 teentjes knoflook - 4 grote tomaten, in stukken - een grote handvol krulandijve - bieslook - peterselie - lente-uitjes - zachte geitenkaas - parmezaan - peper - zout - 1 theelepel paprikapoeder - 400 g pasta (best korte pasta, zoals penne)

Zo maak je het
Bak de spekblokjes goudbruin in een pan zonder vetstof. Je hoeft geen extra olie toe te voegen, gebruik de vrijgekomen vetstof uit de spekjes. Voeg dan de ui, het Spaans pepertje en de venkel toe. Roer goed en laat 10 minuten zachtjes garen. Voeg dan de courgette, de rozemarijn, de tijm, de laurierblaadjes, de kappertjes en de olijven toe. Laat opnieuw 5 minuten garen. Voeg dan de knoflook toe en meteen daarna de tomaten. Laat 25 minuten pruttelen met deksel op de pan. Breng dan op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Kook de pasta beetgaar. Giet af en meng met de saus. Voeg eventueel een flinke scheut olijfolie toe als het wat te droog lijkt. Voeg dan de fijgnesneden krulandijvie, bieslook, peterselie en lente-uitjes toe. Roer de kruiden goed door de pasta en werk dan af met stukjes geitenkaas en parmezaan.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.