Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Rabarber-aardbeienconfituur

Bijgerechten/sauzenPosted by Evelien Rutten Mon, April 27, 2009 08:29:06

Ik weet eigenlijk nog niet zo lang dat rabarber best jong geoogst en gegeten moet worden. In de tuin van mijn vader mocht de rabarber uitgroeien tot een soort van reuzenparasollen, met veel te dikke, vezelige stengels. Mijn vader is een rare hoor, wat zijn tuin betreft. Tuinieren is zijn grootste hobby. De moestuin is prachtig verzorgd en staat vol gezonde, lekkere groenten. Maar daar houdt het wat hem betreft ook wel op. Hij zou nog liever een krop voorgewassen sla gaan kopen in de GB dan er eentje uit zijn tuin te gaan snijden en die grondig te wassen. Hij laat alle groenten gewoon groeien, tot ze oneetbaar zijn geworden. Het ergst vind ik de asperges. Zo'n gedoe, zo'n moeilijk kweekproces... En dan laat hij ze gewoon uitschieten. Ik denk dat er in de tien jaar dat hij ze kweekt, nog geen zes asperges in onze keuken beland zijn. Het is pas als zijn vriendin of zijn kinderen langskomen en vol bewondering naar de mooie oogst kijken, dat er emmers vol bonen worden geplukt en kroppen sla in mandjes gelegd. Om mee te geven natuurlijk, niet om zelf klaar te maken.

Op dit moment is de rabarber op haar best. Jong, sappig en lekker zuur. Ik herinner me dat ik als kind met een potje suiker rondliep, waarin ik een stuk rabarber dipte en opzoog. Verder werd er niet zo veel gedaan met onze rabarber.

Sinds kort ben ik helemaal opnieuw fan. Ik kreeg een paar stengels cadeau van een vriendin en verwerkte ze meteen tot confituur. Ik volg nooit een recept, mijn confituren zijn van die aard dat ze binnen een week opgegeten moeten worden, anders beschimmelen ze. In principe moet er veel meer suiker bij om over échte confituur te kunnen spreken, maar deze instantversie is wat mij betreft veel gezonder en frisser. De combinatie met aardbeien en munt is echt hemels.

Dit heb je nodig voor een potje
6 stengels jonge rabarber - 125 g aardbeien, in kwartjes - een kopje suiker - het sap van 1/2 citroen - een takje munt (met een zestal blaadjes)

Zo maak je het
Schil de rabarber en snij ze in stukjes van 2,5 cm. Doe ze in een pannetje met het citroensap en de suiker. Breng langzaam aan de kook. Laat 15 minuten pruttelen en voeg dan de aardbeien toe. Laat nog 5 minuten koken en voeg dan het takje munt toe. Verwijder het takje na 1 minuut. De confituur is nu klaar. Giet ze in een potje en sluit goed af. Bewaar in de koelkast. Gebruik binnen 1 à 2 weken.  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Saskia Wed, June 02, 2010 16:56:01

Heerlijk! Ik heb een versie met Candarel in plaats van suiker gemaakt en dat lukt perfect!

Posted by Liesbeth Sun, May 03, 2009 20:34:58

Rabarberstengels in suiker! Ik was dus niet de enige... Maar sindsdien is het wel grote liefde tussen rabarber (en alle andere zalige zuurheid) en mij. Dit werk ik met een lepel naar binnen.