Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Boterhampizza

Aperitief & hapjesPosted by Evelien Rutten Mon, April 13, 2009 14:54:39

Mag ik u een fijne tweede Paasdag wensen? En meteen ook een glaasje water in uw gezicht smijten?

Voor u zich boos maakt: dat is een Poolse traditie ("dyngus dyngus") en heeft te maken met elkaar zegenen. In de Poolse enclave waarin ik ben opgegroeid, bleef het echter nooit bij 'lichtjes besprenkelen met water', zoals het moet. Neen. De Poolse buren waren voor dag en dauw uit de veren om 12 emmers water te vullen en deze in hun jeep te zetten. Ze dosten zich uit met regenjassen en gummielaarzen en vertrokken vervolgens met gierende banden. Elke Poolse vriend of kennis binnen een straal van 20 km werd getrakteerd op een genadeloze plens regenwater in zijn gezicht terwijl er luid "DYNGUS DYNGUS" werd geroepen.

Gisteren vertelde ik over deze traditie aan Steven. Nietsvermoedend werd ik deze ochtend wakker terwijl hij me iets in het oor fluisterde. "Wat?" vroeg ik, hem totaal niet begrijpend. En daarna nog eens. "Wat???"

"KIBOETS KIBOETS!" riep hij plots luid, waarna hij me over mijn wang likte.

En zo wordt de geschiedenis geschreven en herschreven.

Deze middag trakteerde ik mijn schatje op een overheerlijke lunch, die absoluut niets met Pasen te maken heeft. Ik maakte mijn koelkast leeg en fabriceerde 4 pittige boterhampizza's. Voel je vrij om zelf andere ingrediënten te gebruiken. Ik zeg maar wat: paprika, chorizo, kappertjes, basilicum, champignons... Ananas zelfs, voor de mensen die houden van de -in mijn ogen- verschrikkelijkste aller uitvindingen: pizza Hawaii.

Let erop dat je er niet te veel natte ingrediënten oplegt, dat maakt het nogal onsmakelijk om te eten. Leg de makkelijk verbrandbare ingrediënten (zoals verse kruiden) altijd onderaan.

Dit heb je nodig voor 4 boterhampizza's (2 personen)
4 sneden brood (liefst donker) - olijfolie - 1 teen knoflook, gehalveerd - 1 tomaat, in flinterdunne plakken gesneden - 2 groene Spaanse pepertjes (ja, die pikante), ontpit en fijngesneden - 3 lente-uitjes, in ringen - 4 à 5 cm droge worst (zoals salami), in stukjes - 2 artisjokharten op olijfolie, fijngesneden - 8 groene olijven, ontpit en fijngesneden - peper - zout - oregano - een stuk manchegokaas, in plakjes - een bolletje mozarella, in plakken

Zo maak je het
Toast eerst de sneden brood (zeer belangrijk, anders wordt alles wak). Besprenkel ze lichtjes met olijfolie en wrijf erover met de gehalveerde stukjes knoflook. Beleg met de plakjes tomaat (verwijder de pitjes). Bestrooi met de stukjes Spaanse peper en lente-ui. Leg hierop de stukjes worst, artisjokhart en olijf. Breng goed op smaak met peper, zout en oregano. Leg er nu de manchego en de mozarella over. Besprenkel opnieuw met olijfolie en zet 5 minuten in een op 250°C voorverwarmde oven, tot de kaas lichtbruin is en fotogeniek bubbelt.

PS: drink er een glaasje water bij. Het bodempje mag je in mijn naam in het rond splensen. Zalige Pasen!

bron foto: De Standaard

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.