Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Preipuree met kabeljauw en lamsoor

VisPosted by Evelien Rutten Tue, August 12, 2008 21:39:14
Blog Image

"Lamsoor is geen afgesneden oortje van een onschuldig lam, maar een groente."

De meeste mensen in mijn omgeving zouden nog geen lamsoor eten al zaten ze reeds 24 dagen ruzie te maken op Expeditie Robinson. Tenzij ze wisten dat lamsoor geen afgesneden oortje van een onschuldig lam is, maar een groente. Deze lange, puntige plantjes groeien aan de Nederlandse kust en hebben een heerlijk ziltige (lees: zoute) smaak omdat ze af en toe overspoeld worden door zeewater. Ze noemen het ook wel eens "zeespinazie", wat volgens mij veel logischer is dan de bucolische benaming. Je kunt het inderdaad op dezelfde manier bereiden als spinazie: blancheren of kort aanstoven.

Deze avond zag ik lamsoor liggen in de supermarkt (tussen de voorverpakte vissen) en paste meteen mijn hele avondplanning aan. Lamsoor is een seizoensgroente die je maar kunt krijgen van maart tot halverwege de zomer. Meepakken dus!

Ik besloot de lamsoortjes te blancheren en daarna te serveren met preipuree en gebakken kabeljauw. Ik kookte enkel voor mezelf, maar besloot toch mijn stoeferige metalen ring te gebruiken om het gerecht mooi op het bord te presenteren. (en dan voor de tv opeten: foei!)

Dit heb je nodig voor 4 personen

1 kilo aardappels, geschild - zout - 4 stengels prei, schoongemaakt en in dunne ringen gesneden - boter - peper - nootmuskaat - een scheutje melk - een pak lamsoor - 4 kabeljauwhaasjes - roze peper - de geraspte schil van 1/2 citroen

Zo maak je het

1) Kook de aardappels gaar in zout water. Bak intussen de preiringen gedurende vijf minuten. Ze moeten niet te zacht worden: leuker om nog wat crunch in de puree te hebben. Zet ook al een pot water op het vuur om straks de lamsoren te blancheren.

2) Pureer de aardappels met een scheutje melk en een klontje boter. Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Roer de prei hierdoor. Dek af en hou warm.

3) Breng de kabeljauw op smaak met peper en zout en bak ± 3 minuten aan elke kant in hete boter. Beslis zelf hoe gaar je de kabeljauw wilt eten. Doe nu ook de lamsoren in het kokende water en laat 2 à 3 minuten koken. Giet af.

4) Zet een metalen ring op een bord (of schep alles gewoon op het bord als je dit too much vindt). Bedek de bodem van de ring met 1/4 van de uitgelekte lamsoren. Vul aan met preipuree en druk aan met een lepel. Verwijder de ring voorzichtig en leg er bovenop een stuk kabeljauw. Verkruimel een beetje roze peper over de vis en bestrooi met de geraspte citroenschil. Maak zo 4 borden.

TIP: vervang de lamsoren eventueel door spinazie: ook heel lekker.


Blog Image

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Evelien Rutten Mon, September 01, 2008 08:15:38

Fantastisch! Leuk om te lezen.

Posted by Annemie Sat, August 30, 2008 22:25:33

vanavond stond dit op ons menu. bedankt, names al mijn gasten! het was lekker....

Posted by Koen Tue, August 12, 2008 22:48:31

Ik had het ook tussen de vis zien liggen, en ik dacht: dat ga ik hier toch niet voor mezelf zitten klaarmaken. En dan niemand hebben om er over te praten. Ik heb geen blog...