Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Stoofpotje van lentegroenten

GroentenPosted by Evelien Rutten Sun, March 22, 2009 17:41:26


Mag ik een suggestie doen? De volgende keer dat u in een vlaag van "Ach, laten we eens gek doen" erop uit trekt voor een weekendje rust, boek dan een kamer in de priorij van Corsendonck. Ik vertoefde daar gisterenavond en was ernstig gecharmeerd door zoveel rust en comfort aan een toch wel betaalbare prijs. Ik heb er niet gegeten, enkel geslapen. De maaltijd gebruikte ik in een plaatselijke taverne. Ze bestond uit droge kipfilet met lobbige champignonsaus, een verdroogd slaatje met mayonaise en kroketten. Exact wat ik nodig had: een welgekomen dosis Vlaamsch-heid. Maar het kan niet alle dagen feest zijn. Daarom staat er bij ons deze avond een bescheiden rosbief op het menu, met een stoofpotje van venkel en jonge ui. Het recept van de rosbief ga ik maar zeer summier opschrijven, dat is vooral een kwestie van aanvoelen en voorkeur.

Morgen is trouwens de langverwachte dag van de grote afgang. Om 20u stipt ga ik voor de tv zitten, omringd door een handvol goede vrienden die allemaal de volgende zinnen hebben ingestudeerd: "Zo erg is het niet." "Je kunt wél koken, we proeven het toch?" en "Die kent er niks van." U kijkt toch ook?

Dit heb je nodig voor 4 personen
een rosbief van 1 kilo (kleiner is de moeite niet) - peper - zout - boter - olijfolie - 3 tenen knoflook, nog in de pel - een tak rozemarijn - 1 theelepel venkelzaadjes - 2 knollen venkel een grote bussel jonge uien (schalullen, denk ik dat ze die ook wel eens noemen) - 2 dl zelfgemaakte kippenbouillon (komt bij mij uit de diepvries) - veel verse kruiden, fijngesneden

Zo maak je het
Bestrooi de rosbief ruim met peper en zout en masseer in het vlees. Bak rondom rond aan in hete boter met een beetje olie. Leg de rosbief daarna meteen in een voorverwarmde braadslee in een op 160°C voorverwarmde oven. Laat 40 minuten garen (20 minuten per halve kilo). Als je een vleesthermometer gebruikt zoals ik, haal het vlees dan uit de oven als de kerntemperatuur 45°C is. Het mag ook al bij 40°. Overgiet af en toe met de vrijgekomen sappen of wat extra gesmolten boter. Laat nu uit de oven 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snij met een scherp mes in dunne plakjes. Uiteraard is de rosbief rosé-rood, en NIET doorbakken. (Beste roodvleeshater: als je blind zou proeven van een saignant stukje vlees, zou je 't gegarandeerd HEERLIJK vinden!!!)

En nu over naar het stoofpotje (dat je kunt maken terwijl de rosbief in de oven zit).

Giet wat olijfolie in een grote braadpan (waar een deksel op past). Voeg de knoflook, de rozemarijn en de venkelzaadjes toe. Laat langzaam opwarmen, zodat de olijfolie de aroma's van de andere ingrediënten kan opnemen. Roer af en toe. Snij de venkel en jonge uien in grove stukken. Voeg ze toe en laat even zweten in de olie. Overgiet dan met de hete kippenbouillon en breng op smaak met peper en zout. Doe het deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes sudderen. Garneer met veel fijngesneden kruiden.  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Daisy Tue, March 24, 2009 09:41:14

Ik was al een fan, maar na gisteren nog meer.

Het zag er allemaal overheerlijk uit.

Posted by ToThePoint Garfield Tue, March 24, 2009 08:34:53

Tja je blog zal wel meer bezoekers tellen na je vijf tv experiment. ( Ik dus ook )

Wie tussen de regels kan lezen beseft dat jouw vermeende " afgang " zeker niet aan de orde is. En zou het al dan zo zijn, je hebt je best gedaan en dat is het enige wat belangrijk is.

Ik kan best begrijpen dat je een defensieve houding aanneemt i.v.m. degelijke gegevens want ze knippen en plakken er op los. Sommigen houden van dat ramp toerist gedoe (begrijp de meesten) en daar spelen de media mensen gewillig op in. Echter veralgemening is steeds weerlegbaar en besef dat er ook mensen rondlopen die verder kijken dan hun neus lang is.

Evelien dit zinnetje is niet ingestudeerd en komt vanuit een vrije mening, wil en geweten.

Je hebt geschittert en verdient van mij een 10. En aan alle muggenzifters en co een bedenking. "Wie kritiek kan geven op een ander kan het dus duidelijk beter, aan u de eer om het dus beter te doen".

Posted by Liesbeth Mon, March 23, 2009 21:26:15

Ik vond het er allemaal heel leuk, gezellig en lekker uitzien vanavond! Je hebt er alvast een virtuele bezoeker bij. Groetjes vanuit Limburg.

Posted by Ann Cossement Mon, March 23, 2009 21:07:18

Ik kijk bijna nooit televisie, vanavond toevallig wel. Bij elk gerecht kwam het water me in de mond. Het zag er allemaal delicious uit! Verder was het ook leuk om je nog eens tegen het lijf te lopen, zij het figuurlijk dan.

Posted by One Life Sun, March 22, 2009 20:42:40

Morgen ga ik ZEKER kijken ! Enne... zo erg zal het niet zijn als ik je kunsten hier zie.