Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Ovenschotel met gegrilde aubergine

Uit de ovenPosted by Evelien Rutten Sun, March 15, 2009 19:45:20

Het is zondag.

Op de achtergrond klinkt Chopin.
Steven pakt dozen uit en vult geconcentreerd zijn boekenrek met boeken (hij zit toch al bij de K van Kundera). As we speak toont hij me een klein, bruin boekje en vraagt of ik al ooit een eerste druk van Thomas Mann heb gezien. Nu dus wel.
Deze ochtend ging ik naar de bakker om pistolets te kopen.
Ik maakte een smeuïg roerei van scharreleieren.
Ik bezocht een Italiaanse supermarkt en kocht zalige charcuterie (plus Poolse worst en zuurkool, voor later deze week).
Om 4 uur at ik een bokkenpootje (twee, om eerlijk te zijn) bij de ouders van Steven.
Voor mijn neus staat een glas Portugese rode wijn.
In de verte hoor ik het gebrom van een vliegtuig.

En ondertussen heb ik een kanjer van een aubergineschotel in de oven staan, waar ik anderhalf uur mee bezig ben geweest. Het is losjes gebaseerd op de Italiaanse klassieker "melanzane parmiggiano": een ovenschotel met tomatensaus, gebakken aubergines, parmezaan en mozzarella. Omdat ik zo veel groenten en charcuterie in huis had, begon ik natuurlijk al meteen te freewheelen. Alles begint met een lekkere tomatensaus. Je kunt honderden short cuts nemen (zoals tomaat uit blik), maar ooit moet je toch eens deze versie maken. De fijngesneden pancetta (Italiaanse charcuterie) die ik in het begin toevoeg, geeft een heerlijke volle smaak aan de saus. Alsof je stukjes spek toevoegt, maar dan zonder het vet. Normaal gezien moet je de aubergines bakken in olijfolie, maar ik gril ze liever. Veel minder vettig én je verkrijgt een lekkere, rokerige smaak. Verder voegde ik artisjokharten toe en veel kruiden. De schotel lijkt een beetje op lasagne, maar omdat er geen pasta inzit is ze veel lichter.

Dit heb je nodig voor 4 personen
2 uien, fijngesneden - olijfolie - 100 g pancetta, fijngesneden - 100 g knolselder, fijngesneden - 3 kleine wortels, fijngesneden - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - een glas rode wijn - 12 romatomaten, gepeld en ontpit - een grote tak verse rozemarijn - enkele takjes tijm - 1 laurierblad - 1 theelepel oregano - 1 verkuimeld, gedroogd, Spaans pepertje - 4 aubergines, in langwerpige plakken van 1 cm dik gesneden - 100 g parmezaan, versgemalen - een handvol bladpeterselie - een handvol basilicumblaadjes - 8 artisjokharten, fijngesneden (eventueel uit blik) - een pakje mozzarella

Zo maak je het
Fruit de uien glazig in olijfolie. Voeg de pancetta toe en laat 5 minuten meebakken. Voeg dan de knolselder, de wortels en de knoflook toe. Laat even meebakken en overgiet met de rode wijn. Laat deze volledig wegkoken en voeg dan de romatomaten toe. Roer goed. Voeg de rozemarijn, de tijm, het laurierblad, de oregano en het Spaans pepertje toe. Laat 45 à 60 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe. Breng op smaak met peper en zout. Gril intussen de aubergines in een grilpan. Ik bestrijk ze eerst zeer lichtjes met olijfolie (gebruik een penseel). Als het jou niet uitmaakt, bak ze dan gewoon in de pan. Dan moet je wel gigantisch veel olie gebruiken.
Snij de peterselie en de basilicum fijn en meng de kruiden met wat olijfolie.
Maak nu de ovenschotel.
Schep een laagje tomatensaus op de bodem van een grote ovenschaal. Leg hier bovenop een laagje aubergines. Bestrijk deze met 1/3 van het peterselie-basilicummengsel en bestrooi met de helft van de parmezaan. Schep hier weer wat saus bovenop en verdeel de artisjokharten erover. Maak opnieuw een laagje met de aubergines. Bestrijk opnieuw met 1/3 van de kruiden en bestrooi met de rest van de parmezaan. Schep er weer tomatensaus over en leg de laatste plakken aubergine er bovenop. Bestrijk met de rest van de kruiden en giet de rest van de saus erover. Beleg met plakjes mozzarella en zet 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Laat 10 minuten rusten voor je de schotel aansnijdt.



  • Comments(1)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Sabine Wed, October 12, 2011 09:32:07

Dit lijkt me echt een heerlijk recept!

Ga zo meteen boodschappen doen.

Maar......ik krijg een echte carnivoor te eten (oké, vis mag ook wel)

Wat zou hier een slimme oplossing voor zijn?

Groetjes,

Sabine