Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Soul food (balletjes in tomatensaus met vanalles)

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Thu, March 12, 2009 22:51:36

Soms heb ik zin in véél smaken tegelijk. En knoflook én paprika én uien én wijn én kruiden én specerijen én tomaten. Geen subtiele aroma's, maar overweldigende geuren. Een samenspel van baldadige ingrediënten die samen geen harmonieus glockenspiel luiden, maar wild en headbangend tekeer gaan als AC/DC. Dan trek ik mijn kasten open. Allemaal tegelijk. Zonder medelijden zwier ik alle potentiële ingrediënten die daar al dan niet toevallig staan op mijn werkblad. Ik rits takken kruiden van de overwinterende planten in mijn kruidenbak. Ik kwak een paar flessen olijfolie met vreemde smaken op het aanrecht. Er wordt een fles wijn ontkurkt. Die moet er soswieso aan geloven. En dan gaat de pan op het vuur. Snijden, hakken, roeren, proeven, drinken.

Het leven vraagt soms om een gerecht dat de onrustige ziel zonder pardon lamlegt en doet zwijgen.

Dit heb je nodig voor 4 personen
Voor de saus: 1 ui, fijngesneden - olijfolie - 1 groene paprika, in blokjes - 1 stengel selder, fijngesneden - 1 teentje knoflook, fijngesneden - een glas rode wijn - 4 tomaten - 1 runderbouillonblokje - een takje rozemarijn - 1 theelepel gedroogde tijm - 2 laurierblaadjes - peper - zout - 1/2 theelepel cayennepeper - 1/2 courgette, in blokjes - 2 grote aardappels, in blokjes - een blik witte reuzenbonen (of kikkererwten), uitgelekt
Voor de balletjes: 800 g gemengd gehakt (varken/rund) - 2 eieren - 2 sneetjes brood, in melk geweekt en uitgeknepen met je handen - 2 eetlepels fijngesneden basilicum - 2 eetlepels fijngesneden peterselie - peper - zout - 6 lente-uitjes, fijngesneden - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - 1 eetlepel oregano

Zo maak je het
Fruit de ui glazig in olijfolie. Voeg de groene paprika en de selder toe. Laat even meebakken. Voeg dan de knoflook toe en roer goed. Overgiet met de rode wijn en laat even inkoken. Snij de tomaten in stukken en voeg ze toe met het bouillonblokje. Breng op smaak met de rozemarijn, de tijm, de laurierblaadjes, peper, zout en cayennepeper. Voeg dan de courgette, de aardappels en de reuzenbonen toe. Laat koken met deksel op de pan.
Maak nu de balletjes. Meng hiervoor het gehakt met de rest van de ingrediënten. Rol er balletjes van en bak ze rustig op een laag vuurtje rondom rond bruin in een braadpan. Voeg ze toe aan de saus en laat nog 15 minuten meegaren. Laat de saus even inkoken of bind met bruine maïzena express.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.