Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Varkenshaasje met rode pesto en groenten uit de oven

Uit de ovenPosted by Evelien Rutten Fri, February 27, 2009 20:13:54

Daarnet zat ik gehurkt op de grond, met tranen in de ogen, te luisteren naar een nummer van Otis Redding: "Dreams to remember". Overvallen door melancholie... Een paar mensen die me erg nauw aan het hart liggen, hebben het moeilijk. Staan op het punt iemand te verliezen. Het leven is wreed, net omdat het zo mooi is en je het ooit moet afstaan. En waar anders vinden we troost, dan in het samen eten? Koken alsof je leven ervan afhangt, al je energie in het voedsel steken dat de anderen kracht en steun biedt.

Onlangs bestelde ik een boek uit 1922: Etiquette van Emily Post. Een geweldig naslagwerk over -ahum- gedragsregels, die je in principe volledig kunt negeren, maar ik haal er toch troost uit. Ze schrijft het volgende over rouwen:

"At no time does solemnity so possess our souls as when we stand deserted at the brink of darkness into which our loved one has gone. And the last place in the world where we would look for comfort at such a time is in the seeming artificiality of etiquette; yet it is in the moment of deepest sorrow that etiquette performs its most vital and real service.
...
First of all, the ones in sorrow should be urged if possible to sit in a sunny room and where there is an open fire. If they feel unequal to going to the table, a very little food should be taken to them on a tray. A cup of tea or coffee or bouillon, a little thin toast, a poached egg, milk if they like it hot, or milk toast. Cold milk is bad for one who is already over-chilled."

Ik had de hele dag behoefte aan warm eten. Uit de oven. Eten om te delen. En om bij te praten. Lang. Niet gehaast. Tijd maken voor elkaar.

Dit heb je nodig voor 2 personen
een varkenshaasje - 2 à 3 eetlepels rode pesto (uit een potje) - 4 lente-uitjes - 4 à 5 plakjes parmaham - 4 aardappels - 2 gele raapjes - 1 grote wortel - enkele sjalotten, gepeld maar heel gelaten - 3 teentjes ongepelde knoflook - peper - zout - olijfolie - enkele takjes rozemarijn - enkele takjes tijm

Zo maak je het
Schil alle groenten en snij ze in even grote stukken. Schik ze in een grote ovenschaal (allemaal naast elkaar, niet op elkaar!) en bedruppel met enkel eetlepels olijfolie. Voeg de sjalotten, de knoflook, de rozemarijn en de tijm toe. Breng goed op smaak met peper en zout. Roer goed om (met je handen gaat dit het best). Zet 45 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

(Het varkenshaasje heeft maar 30 minuten nodig, dus zet het er een kwartier later in)

Snij het varkenshaasje open in de lengte (zie "ouderwets varkensgebraad", bij de categorie "vlees"). Bestrijk het met de rode pesto en leg de lente-uitjes er bovenop. Rol het varkenshaasje terug op. Wikkel het in de parmaham en leg in een ingeoliede ovenschaal. Zet 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven, laat 5 minuten rusten en snij dan in plakjes. Serveer met de ovengroenten.

  • Comments(2)//www.evelienkooktlekker.be/#post99