Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Crème van aardpeer met tête de moine & truffelolie

SoepPosted by Evelien Rutten Thu, February 26, 2009 17:47:37

Enkele weken geleden was ik op een persconferentie over Zwitserse kazen. Geeuw, hoor ik u denken. Dat dacht ik aanvankelijk ook. Totdat ik hoorde waar ik verwacht werd: bij Dôme, één van de beste restaurants van Antwerpen. Dan trek je je beste pakje aan natuurlijk. Eenmaal met de voeten onder tafel en een glas champage in de hand, maakte ik kennis met de licht zurige Tête de moine. Dat is een cilindervormige, harde kaas die je op een metalen priem steekt. Je schroeft het mes erbovenop en dan kun je al draaiend mooie roosjes afsnijden (het toestel heet 'girolle'). Deze kun je zo uit het vuistje eten of fotogeniek in een soepje drapperen. Het voordeel van mijn beroep is dat ik al dat materiaal gewoon cadeau krijg, samen met een fles lekkere wijn, een rode stilo en een handig, opvouwbaar draagtasje met de vlag van Zwitserland erop.

U zult dat toestel in een kaaswinkel moeten gaan zoeken, of improviseren met een dunschiller.

De tête de moine (monnikshoofd) werd geserveerd in een crème van aardpeer met zwarte truffelschijfjes. Een goddelijke combinatie van texturen en smaken. Aardpeer (ook 'topinambour' of 'Jerusalem artichoke' genoemd) is een zogenaamde "vergeten groente", die tegenwoordig weer overal te koop is. De aardpeer ziet eruit als een gemberwortel, maar als je ze schilt is ze wit zoals een aardappel. De textuur is echter veel korreliger en de smaak redelijk flauw. Daarom combineer ik ze vaak met een andere groente.

Gisteren werd de bomma van Steven 90 jaar en was er een feestje, waar de jongste aanwinst van de familie (yours truly) het voor- en hoofdgerecht mocht bereiden. Ik begon met mijn interpretatie van de Dôme-aardperensoep, maar voegde nog twee andere groenten toe: prei en peterseliewortel. Die vond ik vorige zaterdag toevallig op de markt. De witte peterseliewortel lijkt op pastinaak, maar smaakt helemaal anders: een beetje zoals supergeconcentreerde peterselie. In kookboeken lees je vaak dat je peterseliewortel moet toevoegen aan bouillon, maar ik was deze groente nog nooit eerder tegengekomen. Als u de kans krijgt, moet u deze wortel zeker inslaan. Zelfs rauw is ze verrukkelijk. De combinatie flauwe aardpeer / pittige peterseliewortel was dan ook een voltreffer. Ik werkte de soep niet af met plakjes truffel (het is nu eenmaal crisis), maar met truffelolie. De bomma glimlachte gelukzalig: "Zo fijn dat dat smaakt!". De soep was op voor ik het wist, ik kon niet eens een foto maken...

Dit heb je nodig voor 6 personen
1 ui, fijngesneden - roomboter - het wit van 2 stengels prei, in ringen - 1,5 liter kippenbouillon - 6 aardperen, geschild en in blokjes - 1 peterseliewortel, geschild en in stukjes - 2 laurierblaadjes - enkele plakjes tête de moine - truffelolie

Zo maak je het
Fruit de ui op een laag vuur glazig in de boter. Voeg de prei toe en roer goed. Laat 10 minuten zachtjes 'zweten'. Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. Voeg dan de aardperen, de peterseliewortel en de laurierblaadjes toe. Laat 30 minuten pruttelen. Verwijder de laurierblaadjes en mix glad tot een mooi gebonden, zijde-achtige witte crème. Serveer in voorverwarmde borden. Werk elk bord af met wat kaas en enkele druppels truffelolie.

TIP: vervang de peterseliewortel eventueel door pastinaak.  • Comments(3)//www.evelienkooktlekker.be/#post98