Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Kaastaartmousse met coulis van bloedappelsien

ZoetPosted by Evelien Rutten Sun, February 22, 2009 12:26:13

Voor mijn werk ben ik verplicht deadlines te respecteren, een gegeven woord nooit ofte nimmer te verbreken en 26 agenda's op elkaar af te stemmen. Maar soms lukt het me om mijn hoofd leeg te maken en te leven in het "nu". Gisteren was zo'n dag. Steven en ik werden wakker om 7u 's morgens. Zonder wekker, verbazingwekkend goed uitgerust. Een volledige zaterdag als een blank canvas voor ons uitgespreid. Calvin & Hobbes-gewijs sprongen we uit bed, klaar voor een heerlijke dag vol 'niets'. "Als we nu eens naar de markt gaan?" stelde Steven voor.

De markt? De markt!

Als kind ging ik elke donderdag met mijn moeder naar de markt in Genk en verorberde dan met veel smaak een grote, dikke braadworst met gebakken uien. Een goddelijke, zondige geur van verzadigd vet, waar ik nog steeds moeilijk aan kan weerstaan. Terwijl mijn moeder kilo's bananen en appelsienen kocht, veegde ik met mijn mouw het vet van mijn kin. Mocht u mij ooit in een diepe depressie aantreffen, sleur me dan uit mijn lethargie richting marktkraampjes en wees getuige van een gelukzalige transformatie. Zodra ik in de buurt kom van piramides tomaten, de geur opsnuif van Franse kazen en glinsterende vissen op ijs zie liggen, gaat mijn hart sneller slaan. Geen prozac, geen wellnesskuur kan daar tegenop.

Maar let op. Als iemand u heeft wijsmaakt dat het goedkoper is op de markt dan in de supermarkt, houdt u dan maar al vast aan de takken van de bomen. U ziet daar namelijk veel te veel lekkers en koopt standaard drie keer zo veel als u in een week op kan eten. Toch zeker als uw naam Evelien Rutten is en er een Steven naast u loopt die vrijwillig alle zware zakken draagt. "Dat is toch geen gezicht, een vrouw die zo moet sleuren." Ja, dan koop je dus een eind weg.

Ik verloor mezelf dus in bergen schorseneren, rode bieten, raapjes, aardperen, pancetta, parmaham, feta, opgelegde pepertjes en mini-bloedappelsienen. Ik had nog nooit zulke schattige, kleine sinaasappeltjes gezien, dus moest ik ze wel aanschaffen. Nog voor ze mij overhandigd werden in een plastic zak, had er zich al een idee gevormd in mij hoofd: "Kaastaart met coulis van bloedsinaasappel".

Deze morgen ging ik aan de slag, zonder receptuur, mijn buikgevoel volgend.
Als je een ongebakken kaastaart wilt maken, mooi opgesteven uit een ringvorm, moet je gelatine gebruiken. Aangezien ik geen gelatine in huis had en de taart ook niet wilde bakken, werd het een soort kaastaartmousse, gemarmerd met coulis van bloedsinaasappel. Als bodem gebruikte ik verkruimelde peperkoek, gemengd met wat gesmolten boter en heerlijke, Oostenrijkse abrikozenconfituur (gekregen van mijn vriendin Ester). Persoonlijk hou ik heel erg van de combinatie kwark-citrus, dus dit is echt helemaal mijn dessert!

Dit heb je nodig voor 6 personen
het sap van 4 kleine bloedsinaasappels - 4 theelepels suiker (met een hoopje, niet afgestreken) - 200 g peperkoek (of zandkoekjes), volledig verkruimeld - 50 g gesmolten boter - 2 eetlepels abrikozenconfituur - 3 eieren - 300 g volle, Brabantse platte kaas (kwark) - 100 g rietsuiker - 1 zakje vanillesuiker - de geraspte schil van 1/2 citroen

Zo maak je het
1) Giet het sap door een zeefje in een steelpan. Voeg de suiker toe en breng aan de kook. Laat inkoken tot er nog maar de helft van de vloeistof over is en giet dan in een potje. Laat afkoelen.

2) Meng de verkruimelde peperkoek (in de keukenrobot) met de gesmolten boter en de confituur. Meng goed. Verdeel dit over 6 potjes (gebruik eventueel grote wijnglazen). Je moet ongeveer 1/4 van het potje vullen. Druk goed aan. Laat even opstijven.

3) Splits nu de eieren. Klop de eierdooiers met de rietsuiker en de vanillesuiker tot een bleke, gladde substantie. Meng met de kwark. Voeg dan de citroenschil toe.

4) Klop nu de eiwitten goed op tot ze in zachte pieken staan. Schep ze voorzichtig door het kwarkmengsel. Verdeel over de potjes.

5) Giet overal een beetje van het ingekookte sinaasappelsap bij en roer met de punt van een mes tot je een gemarmerd effect hebt. Stop op tijd met roeren.
Zet in de koelkast en laat enkele uren opstijven.  • Comments(2)//www.evelienkooktlekker.be/#post97