Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Franse soep met rode & witte uien

SoepPosted by Evelien Rutten Sun, February 08, 2009 15:17:23

Mijn liefje is veranderd in een fitnessmonster dat mij zelfs op een slaperige zondagochtend weet te overtuigen om ook maar te gaan sporten. "Zullen we stipt om 11u vertrekken?" vroeg hij om 10u15, terwijl ik nog in badjas zat en genoot van mijn zelfgeperst wortel-appel-gembersapje. "Oké," antwoordde ik nog niet helemaal overtuigd. Want mijn plan was om eerst uiensoep te maken. Voor na het sporten. Want na het sporten ben ik sowieso uitgehongerd en als er dan geen voedzame hap voor me klaar staat, stort ik mij zonder pardon op de broodjes falafel van Beni Falafel hier om de hoek. Het geheim van een goede uiensoep is... tijd. De uien moeten éérst een uurtje rustig in boter sudderen en bruinen voor er ook nog maar één druppel bouillon over wordt gegoten. Hoe donkerder de uien worden, hoe zoeter. En natuurlijk ook hoe lekkerder de soep. Terwijl Steven zijn sportschoenen zocht en voor mij al twee handdoeken klaarlegde, begon ik als een gek uien te schillen. De helft rode en de helft witte, om eens te zien wat dat gaf, smaakgewijs. Nadat ze om 11u15 (en Steven al een paar keer uitdrukkelijk zijn keel had geschraapt) prachtig goudbruin waren, overgoot ik ze met kokende runderbouillon. Deksel op de pan, vuur uit en weg. Twee uur (en 450 verbrande kalorieën) later stormden Steven en ik de deur terug binnen. Nog 10 minuutjes op volle kracht laten doorkoken en klaar. Niet echt helemaal zoals ik het in normale omstandigheden zou doen, maar deze uiensoep was de beste die ik in jaren heb geproefd. Je kunt 'm mixen, maar persoonlijk hou ik wel van de fluweelzachte uiringen die smelten in je mond. Het recept is erg eenvoudig, maar voeg vooral geen extra ingrediënten toe (zoals prei, wortel, aardappel...). Maak de soep exact zoals hier beschreven staat, gewoon om eens te proeven wat je met een simpele ajuin kunt doen door 'm tijd te geven.

Dit heb je nodig voor 4 personen
een eetlepel boter - 4 rode uien - 4 witte uien - 1 theelepel gedroogde tijm - 1,25 liter runderbouillon (van 2 blokjes) - 2 laurierblaadjes - zwarte peper - bieslook

Zo maak je het
Smelt de boter in een diepe pan met dikke bodem. Schil de uien en snij ze in ringen. Voeg ze toe en bestrooi met de tijm. Roer af en toe om. Het vuur mag niet te hoog staan. Geef de uiringen rustig de tijd om te garen en zachtjes donkerbruin te worden. Panikeer niet als je ze even bent vergeten en ze een klein beetje zijn aangebrand. Giet er dan een bodempje water bij en roer. Overgiet na 1 uur met de kokende bouillon. Voeg de laurierblaadjes toe. Laat nog 20 minuten pruttelen en breng dan op smaak met peper (en eventueel nog wat zout, maar proef eerst). Schep uit in borden en garneer met fijngesneden bieslook.

TIP: Je kunt er een croûton met kaas bij serveren, maar persoonlijk vind ik de kaas altijd veel te overheersend in uiensoep.



  • Comments(3)//www.evelienkooktlekker.be/#post94