Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

De romigste rijstpap

ZoetPosted by Evelien Rutten Sat, January 31, 2009 11:56:48


Gisterenavond stond ik oog in oog met een sociopaat. Of een psychopaat, daar wil ik vanaf zijn. Mijn hart bonkt nog steeds een beetje na en mijn handen trillen tijdens het koffiedrinken. Daar zit je dan, in een intiem gesprek verwikkeld met je liefste, in een geweldig Japans restaurant. Zen all over the place. Groene thee, sake, misosoep, you name it. Mijn liefje gaat even naar het toilet en ik blijf alleen aan het tafeltje achter, een beetje frunnikend aan mijn gsm (zoals iedereen die alleen aan een restauranttafeltje zit). Plots wandelt er een ± 38-jarige sportieve kerel binnen met een sigaret in zijn mond. Hij wordt tegengehouden door de gastvrouw die hem er met een paniekerige stem op wijst dat je niet mag roken in een restaurant. Hij stormt naar buiten, gooit zijn sigaret in de goot en wandelt terug naar binnen. Hij neemt plaats aan de toog en zoekt met iedereen oogcontact. Hij praat zachtjes, ingehouden, met zichzelf. Rond hem hangt een aura van nakend gevaar. Agressie. Deze man is niet dronken. Er is iets anders aan de hand, maar wat? De gesprekken in het restaurant vallen stil. Niemand durft hem aan te kijken. De kok komt uit zijn keuken en blijft doodstil in de deuropening staan, met zijn Japans hakmes in de rechterhand. Vanuit een ooghoek zie ik hoe de eigenares hem een glas water geeft. Mister Strange accepteert en drinkt een slokje. Het moment van gevaar lijkt geweken. Mensen beginnen terug te fluisteren, de gesprekken komen weer op gang. De eigenares stapt kordaat achter haar toog uit en gaat met haar rug naar de zaal staan. Ze praat op hem in. Kent ze hem? Is dit iemand die hier vaker komt? Honger heeft hij blijkbaar niet. Enkel dorst. De man kalmeert en blijft op zijn krukje zitten. Dan komt Steven terug van het toilet. Ik licht hem voorzichtig in over wat er zich net heeft afgespeeld. Allesbehalve subtiel draait Steven zich om en kijkt recht in de ogen van de vreemde man. Waarop die van zijn kruk springt en zonder aarzelen op ons komt toegelopen. Zwijgend blijft hij aan ons tafeltje staan. Tergend langzaam steekt hij een sigaret op. Dan steekt hij zijn hand uit naar Steven. Hij biedt mij een sigaret aan. Ik weiger. Hij draait met zijn hoofd. Zucht eens diep. Rolt met zijn ogen. Kijkt naar buiten. Weer naar binnen. De tijd staat stil. Ik zie in mijn geestesoog honderd verschillende scenario's tegelijk. Vechtpartijen, getrokken wapens, verkrachtingsscènes, messen. Dan sprint hij plots naar buiten en verdwijnt in de nacht.

Na zo'n bizarre gebeurtenis heeft een mens nood aan versterking. Een vertrouwde smaak. Een natuurlijk kalmeringsmiddel. En dan denk ik meteen aan rijstpap. Geen kleffe, vieze smakeloze papperige korrels, maar een diepe, volle troostende smaak. Ik maak rijstpap altijd zoals ik risotto maak, met ronde rijstkorrels en continu roerend. Ik karameliseer de suiker en gebruik de beste saffraan. Nadien werk ik de rijstpap af met eierdooiers en opgeklopt eiwit voor een luchtig effect.

Dit heb je nodig voor 6 personen
2 eetlepels roomboter - 2 kopjes risottorijst - 20 g vanillesuiker - 1 portie saffraandraadjes - ± 0,75 liter volle melk (net niet kokend) - ± 4 eetlepels suiker - 2 eieren - bruine suiker

Zo maak je het
Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de rijstkorrels toe met de vanillesuiker en laat 5 minuten aanbakken (af en toe roeren) tot de suiker begint te karameliseren. Voeg nu de saffraandraadjes toe en een beetje van de warme melk. Roer goed tot alle melk bijna is opgenomen. Giet er zo beetje bij beetje de melk bij. Dit proces duurt ongeveer 30 minuten. Proef of de rijst zacht is en voeg dan de suiker toe naar eigen smaak. Haal van het vuur. Splits de eieren. Roer de eierdooiers los met een vork en voeg ze al roerend toe aan de rijst. Doe dit snel, anders stollen de eierdooiers. Je kunt de rijstpap nu al eten, lekker warm. Wil je ze koud eten, laat ze dan eerst goed afkoelen. Klop de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door de rijstpap voor een luchtig effect (als je de eiwitten er bijdoet als de rijst nog warm is, worden de eiwitten weer vloeibaar). Verdeel over kommetjes en bestrooi met bruine suiker.

  • Comments(2)//www.evelienkooktlekker.be/#post92