Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Gegrilde kalkoenburger

VleesPosted by Evelien Rutten Thu, January 29, 2009 23:47:14

Deze ochtend stond ik met Steven in de lift. Tijdens die dertig seconden van de vijfde verdieping naar het gelijkvloers, slaagde hij erin om mijn nauwkeurig aangebrachte lippenstift volledig om zeep te helpen, me te vergelijken met Woody Allen en me er daarna met een grote grijns aan te herinneren dat ik daadwerkelijk de sirtaki én de polonaise heb gedanst voor de camera's van vijftv.

En dan te bedenken dat ik me elke avond uit de naad werk om hem een gezonde, voedzame doch lichte maaltijd te bereiden. Soep en nagerecht inbegrepen. Steven heeft in zijn hele leven nog niet zo gezond gegeten als bij mij. Hij gaat met mij naar de sauna, doet aan wellness, massagetoestanden en zweert de drank af (meestal toch). Voor hij mij kende placht hij al eens een kroket uit de muur te draaien in het Centraal Station van Amsterdam. Een gewoonte die ik nooit ofte nimmer zal begrijpen. Heden ten dage vermaal ik speciaal voor hem eigenhandig de magerste kalkoenfilet tot een smakelijke burger, breng alles vervolgens op smaak met gember, knoflook, koriander en Spaanse peper en serveer er de knapperigste sla bij.

Dat hij mij nu een neurotische Penelope Cruz had genoemd. Wulps. Brunette. Sensuele mond. Ik verdien beter dan Woody Allen, toch?

Dit heb je nodig voor 4 burgers
± 500 g kalkoenborst - 100 g gerookte spekblokjes - 6 takjes koriander - een stukje geschilde gember (2 cm) - 2 teentjes knoflook - 4 lente-uitjes - 1 Spaanse peper, ontpit - peper - zout

Zo maak je het
Snij de kalkoen in stukken (zoals stoofvlees). Maal ze met het spek in de keukenrobot tot gehakt. Mix vervolgens de koriander, de gember, de knoflook, de lente-uitjes en de Spaanse peper tot kleine stukjes. Meng alles in een kom en breng op smaak met peper en zout. Vorm er met natte handen platte burgers van. Verhit een grilpan en gril ze voorzichtig gaar (± 10 minuten). Begin heel heet, zet het vuur daarna lager. De burgers moeten de kans krijgen om door en door gaar te worden zonder aan te branden. Serveer met een fris slaatje en een sausje naar keuze. Ik gebruikte een soort chili-saus die ook geschikt is voor wontons. Super!

TIP: Als je geen keukenrobot hebt, kun je aan de slager vragen of hij een stuk kalkoen voor je fijnmaalt. Er moet wel altijd een beetje vet (in de vom van spek) bij, anders kun je er geen burgers van maken.  • Comments(6)//www.evelienkooktlekker.be/#post91