Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Crunchy feta & spinazie

Aperitief & hapjesPosted by Evelien Rutten Sun, August 10, 2008 23:49:00
Blog Image

"Na een klein gevecht kon ik toch beslag leggen op het bladerdeeg, de feta en de spinazie."

In onze familie worden verjaardagen ernstig genomen. Geen 'koffie en taart', maar een echt feest. Iedereen is aanwezig en de jarige kiest wat er gegeten wordt. Zodra er een thema is ("Grieks", "verfijnd", "barbecue", "witlof met ham en kaas"), stuur ik mijn vader en zijn vriendin 's ochtends op pad met een ingrediëntenlijst. Daarna kan het feest beginnen. Letterlijk, want lang voor we effectief aan tafel gaan, staan we allemaal gezellig in de keuken uien te snijden, sherry'tjes te drinken en territoria af te bakenen ("Ik doe de wortels op MIJN manier"). Ja, altijd dolle pret.

Deze zaterdag vierden we de 41ste verjaardag van mijn broer Peter. Hij koos enkele dagen voor het weekend (na lang aandringen aan de telefoon) enigszins vermoeid voor "Tapas of zo". Mijn vader kreeg prompt per mail een lijst doorgestuurd met bruikbare ingrediënten. Mijn plan was om alles wat Spaans klinkt in huis te halen om ons dan à l'improviste door de voorraad heen te werken. Dit is een manier van werken die goed lukt als je kunt loslaten. Voor je het weet zijn de chorizo en kikkererwten toegeëigend door familielid a, en kun je dankzij familielid b fluiten naar de champignons die je zo graag wou bakken en blussen met sherry. Je moet vooral luid roepen en vaak herhalen wat jouw plan is.

Na een klein gevecht kon ik toch beslag leggen op het bladerdeeg, de feta en de spinazie. Ik wokte de spinazie met knoflook en mengde ze daarna met de kaas. Dit werd de vulling voor mijn bladerdeeggebakjes. Je kunt halvemaantjes maken (zie foto beneden) of 4 grote appelflap-achtige gebakjes, die je daarna in plakjes snijdt en serveert (foto bovenaan). Veel minder vouwwerk! Ik maakte de twee versies klaar.

Dit heb je nodig voor 4 personen (als onderdeel van veel hapjes)

een zak spinazie (voorgewassen) - olijfolie - 1 teentje knoflook, fijngesneden - peper - zout - 100 g feta, verbrokkeld - 1 pak bladerdeeg (rond) - 1 ei, losgeklopt in een kommetje

Zo maak je het

1) Verhit 2 à 3 eetlepels olijfolie in een grote pan of wok. Fruit de knoflook glazig (niet bruin) en voeg dan de spinazieblaadjes toe. Schep ze steeds om met 2 houten lepels tot ze volledig geslonken zijn (zo'n 3 minuten). Schep in een vergiet en laat goed uitlekken. Duw al het vocht eruit met een lepel (anders krijg je zompige gebakjes).

2) Snij de spinazie fijn en meng ze met de feta. Breng op smaak met peper en zout.

3) Rol het bladerdeeeg uit en steek er met een niet te groot waterglas rondjes uit. (of verdeel het bladerdeeg in 4 stukken).

4) Verdeel het spinaziemengsel over de rondjes (niet te veel per rondje) en vouw ze dicht tot halvemaantjes. Als je het bladerdeeg in 4 had verdeeld, kun je nu 4 grote 'appelflappen' maken.

5) Druk 1 cm van de tanden van een vork rondom rond over de dichtgevouwde randjes, zo blijven ze beter dicht.

6) Bestrijk de bovenkanten met het losgeklopt ei (gebruik een penseel) en zet ze naast elkaar op bakpapier 20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven (35 minuten voor de appelflappen).

7) De kleine halvemaantjes kun je zo serveren, de 'appelflappen' snij je in plakjes.

TIP: voeg eventueel nog pijnboompitjes en/of rozijnen toe.

Mijn neefje Maarten van 3 is een moeilijke eter, maar deze gebakjes verslond hij voor ze waren afgekoeld!


Blog Image

  • Comments(1)//www.evelienkooktlekker.be/#post9