Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Lichte quiche met aubergine & geitenkaas

Uit de ovenPosted by Evelien Rutten Wed, January 21, 2009 22:27:03

Vanmiddag kocht ik voor 166 euro nieuwe tijdschriften. Twee grote zakken vol, die ik nauwelijks tot aan mijn auto gedragen kreeg. Laat die wenkbrauwen maar weer zakken. U dacht dat al die culinaire ideeën vanzelf kwamen? Dat ik op dagdagelijkse basis getroffen word door de inspirerende hand van God? Neen. Ik doe research. Ik word betaald om boekskes te lezen, achteruit te leunen en vervolgens een synthese te maken van wat me is bijgebleven. Let wel: we spreken hier niet over Story of Dag Allemaal. Mijn studiemateriaal bestaat uit Australische kooktijdschriften, Duitse dieetbladen en Amerikaanse fitnessmagazines. Met mijn ziek liefje naast mij in bed en een notitieboekje aan de andere kant, verteerde ik vandaag toch al vlotjes 11 tijdschriften. Nog 19 te gaan.

Tijdens het lezen kreeg ik ontzettend veel zin in "iets met aubergines". Niet echt winter-winter-achtig, maar kom: in de onderste helft van de wereld is het zomer. En licht. Lekker. Smeuïg. Krokant. Steven en ik hebben besloten gedurende één maand geen druppel alcohol aan te raken en ons te focussen op groenten. Het werd dus een lichte quiche met gegrilde aubergines en -ahum- light geitenkaas. Mocht u dit recept willen maken, gebruik dan vooral gewone geitenkaas als je daar zin in hebt. In normale omstandigheden zou ik dat ook gedaan hebben. De aandachtige lezer zal opmerken dat er in onze quiche géén eieren en room zitten, maar vertrouw mij: volop smaak verzekerd!

Dit heb je nodig voor 1 quiche
2 aubergines - olijfolie - 1 pakje Chavroux geitenkaas (eventueel dus light) - 4 eetlepels geraspte parmezaan - 2 eetlepels pijnboompitten - een kopje gemengde fijngesneden verse kruiden (munt en peterselie, eventueel ook basilicum) - 2 eetlepels uienconfituur - peper - zout - een pak bladerdeeg - enkele kerstomaatjes

Zo maak je het
Snij de aubergines in langwerpige plakken van 1 cm dik. Verhit een grilpan tot ze gloeiend heet is. Bestrijk de aubergineplakken zeer lichtjes met olijfolie (gebruik een penseel). Gril ze mooi gaar in de grilpan. Doe dit in verschillende porties. Snij de gegrilde aubergines daarna in blokjes. Meng ze met de Chavroux, de parmezaan, de pijnboompitten, de kruiden, de uienconfituur, peper en zout. Bekleed een beboterde taartvorm met bladerdeeg en prik met een vork enkele keren in de bodem. Schep de auberginevulling nu bovenop het bladerdeeg en strijk glad. Vouw de rand van het bladerdeeg mooi naar binnen. Duw enkele kerstomaatjes in de vulliing en bedruppel met oilijfolie. Zet 45 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Serveer met een lekker slaatje.

TIP: de volgende keer ga ik een straffere geitenkaas gebruiken. De uienconfituur kun je volgens mij ook weglaten. Voeg eventueel een klein scheutje balsamico toe in de plaats.

  • Comments(7)//www.evelienkooktlekker.be/#post89