Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Profiteroles (soesjes voor mijn vrienden)

ZoetPosted by Evelien Rutten Mon, January 19, 2009 21:38:35

Daarnet zag ik de eerste aflevering van "Komen Eten" op Vijftv. Over tien weken is het mijn beurt en ik overweeg dus ernstig om te emigreren naar Tasmanië en in een hutje aan de zee te gaan wonen. Alwaar ik voor de rest van mijn korte leven niets meer te maken heb met welk tv-programma dan ook.

Mocht iemand u ooit vragen om deel te nemen aan een reality show, draai u dan om en loop weg. Zo hard ge kunt. Ge komt er bescheten uit. Ze doen vanalles met u. Ze gieten u vol drank. Ze laten u zinnen uitspreken die de rest van uw leven tegen u gebruikt gaan worden. Ge ligt uren naar het plafond te staren als ge thuiskomt. Ge vervloekt uzelf.

Maar goed. Die schande is dus pas voor over tien weken.

Vandaag heb ik behoefte aan vriendschap en tederheid. Ik wil geen oordeel meer vellen of zelf veroordeeld worden. Tijdens deze hectische dagen, die ik doorbracht met wildvreemden, verwaarloosde ik mijn vrienden. Waarschijnlijk hebben ze mij uit het geheugen van hun gsm's gewist en geschrapt op de verjaardagskalender in het toilet. Maar ik ben er nog steeds, lieve vrienden. Ik hou nog van jullie en ik heb jullie nodig. Het feit dat mijn liefje buikgriep heeft en mij met 99 procent zekerheid heeft besmet met zijn vieze, misselijkmakende bacteriën, waardoor ik tegen donderdag hoogstwaarschijnlijk weeral niet meer buiten kan, maakt mij des te wanhopiger.

Liefde, liefde... Al de rest is niets. En soesjes! Mijn lieve vrienden, kom dra weer op bezoek, mijn diepvries zit vol met zelfgebakken soesjes. Ik vul ze voor jullie op met perfect geklopte slagroom of heerlijk smeuïge banketbakkersroom en bedek ze dan glorieus met een glanzende laag satijnen chocoladesaus. Ik maak dure kopjes koffie met sjieke capsules en stoom de melk zoals het moet. Of ik maak thee! Liters thee! En dan praten we bij. Over de liefde, jullie kinderen, het werk, verre reizen die gemaakt moeten worden. En dan kijken we lief naar elkaar en menen we alles wat we zeggen. We gaan weer uit elkaar zonder onrust, enkel en alleen met het besef dat we het zo goed met elkaar voorhebben en dat we écht door het vuur zouden lopen (een kleintje toch) als dat vriendelijk werd gevraagd.

Dit heb je nodig voor ± 50 soesjes
2 dl water - 100 g ongezouten roomboter - 150 g gezeefde bloem (niet zelfrijzend) - 4 grote eieren - 3 dl slagroom - een kopje bloemsuiker - 125 g donkere chocolade

Zo maak je het
Soesjesdeeg maken is bizar. Maar doe het toch maar exact zoals het hier staat beschreven! Goede soesjes zijn hol vanbinnen, zodat je ze heerlijk kunt opvullen met room of banketbakkersroom. Dit recept is al ingewikkeld genoeg, dus hou ik het bij room.

1) Breng het water met de roomboter aan de kook in een steelpannetje. Laat enkele minuten koken en haal het pannetje dan van het vuur.

2) Voeg in één keer alle bloem toe en roer goed met een spatel. Je krijgt nu een soort deegbal. Zet het pannetje terug op het vuur en laat de deegbal al roerend enkele minuten 'drogen'. Leg de deegbal nu in een schaal en laat even afkoelen.

3) Klop één ei los met een vork in een kopje. Voeg het dan toe aan het deeg en blijf roeren tot het ei volledig is opgenomen. Ga zo verder met de rest van de eieren. Het beslag is klaar als het zijdeachtig glanst en niet te lopend is.

4) Vul een spuitzak met het beslag. Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Spuit nu kleine rondjes (van 4 à 5 cm doorsnede) op de bakplaat. Laat er telkens 4 cm ruimte tussen. De soesjes gaan verdubbelen van volume! Je kunt waarschijnlijk 2 bakplaten vullen, maar je kunt ze ook na elkaar bakken.

5) Zet de bakplaat ± 25 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Check regelmatig of de soesjes al goed zijn: ze moeten lichtbruin gekleurd zijn en hol klinken als je op de bodem tikt.

6) Laat ze afkoelen. Was de spuitzak goed af en steek er een dunne spuitmond in.

7) Klop 2 dl van de slagroom stijf met de bloemsuiker. Vul de spuitzak op met de room. Steek de spuitmond in een soesje en spuit het vol. Ga zo verder tot alle soesjes gevuld zijn.

8) Breng de rest van de room aan de kook in een steelpan. Haal van het vuur en voeg dan de chocolade toe. Roer tot ze is gesmolten. Dompel elk soesje onder in de chocolade en laat opstijven. Deel de soesjes uit.

  • Comments(5)//www.evelienkooktlekker.be/#post88