Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Poolse oliebollen

ZoetPosted by Evelien Rutten Fri, January 02, 2009 13:29:16
Blog Image
Mijn lieve blogvrienden. Mag ik u een fantastisch nieuwjaar wensen? Vol vreugde en gezondheid? Mijn jaar is alvast prachtig begonnen. Met een geweldige vriend waar ik met de dag meer van ga houden.

Om het nieuwe jaar in te zetten, wil ik u laten meegenieten van de oliebollen die ik enkele dagen geleden heb gemaakt.

Mijn Poolse grootvader was bakker. Tijdens de tweede wereldoorlog sloot hij zich aan bij het verzet en smokkelde hij wapens tussen zijn broden. Zo is het mij verteld en ik twijfel er geen moment aan. Mijn lieve opa werd twintig jaar geleden geveld door kanker, maar de herinnering aan zijn nieuwjaars-oliebollen is nog springlevend. Het zijn de lekkerste die ik ooit heb geproefd en dat heeft nu eens niets met nostalgie te maken. Het is een objectief gegeven dat "Ponski" (zo heten ze in het Pools) door vriend en vijand begeerd worden. Het is geweldig leuk om ze voor te schotelen aan een nog-niet-ingewijde, en dan de reactie af te wachten. Een vriend-van-een-vriend gaf enkele dagen geleden de grappigste reactie die ik ooit heb gekregen: "Nu begrijp ik waarom de Duitsers eerst Polen zijn binnengevallen."

Mijn grootvader kende het recept uit zijn hoofd. Mijn mama, die hem intussen vergezelt in zijn ongetwijfeld knusse bakkerij in de hemel, was zo voorzienend om enkele jaren voor zijn dood naast hem te gaan zitten met pen en papier. Ze gebruikte een oude enveloppe die ik nu nog in mijn bezit heb. Na zijn dood werd zij de ponski-bakker. Jaar na jaar paste ze het recept een beetje aan met notities in de kantlijn.
1991. "Iets meer Planta gebruikt."
1993. "Kwartiertje langer laten rijzen."
1996. "Beter 9 eieren gebruiken."

Na de dood van mijn moeder zette ik zelf de traditie verder, samen met haar twee zussen: tante Mischa en tante Wanda. Twee dagen voor nieuwjaar komen we samen. Meestal al vroeg in de ochtend, want het maken van ponski neemt een hele dag in beslag. In de tussentijd kletsen we bij en halen we herinneringen op aan vroeger. U zou hetzelfde moeten doen met uw familie.

Het recept is gruwelijk lang, maar toch plaats ik het op deze blog. Wie de tijd ervoor wilt nemen, wordt beloond met 120 bolletjes absolute perfectie. Om zelf op te eten en uit te delen.

Dit heb je nodig voor ± 120 oliebollen (met 2 helpers duurt het 6 uur)
1,5 kilo niet zelfrijzende bloem - 3 blokjes verse gist (42 g per pakje) - 1/2 liter melk - 400 g suiker - 1 theelepel zout - 250 g roomboter - 125 g Planta boter (margarine) - 9 eieren - 2 pakjes vanillesuiker - 4 flesjes rumaroma (bij de bakproducten) - 2 pakken bloemsuiker - een groot blik zwarte pruimenconfituur (Corin van Materne, bij Delhaize) - 2 liter arachide olie

Zo maak je het
1) Verwarm de melk tot ze net niet kookt (eventueel in de microgolfoven). Giet in een grote kom en voeg de blokjes gist toe. Roer tot ze zijn opgelost en voeg dan 1 eetlepel van de suiker en 3 eetlepels van de bloem toe. Roer goed met een klopper en zet 20 minuten opzij. Dit is het voordeegje, het zal spectaculair beginnen rijzen.

2) Smelt de boter en de Planta samen in een pannetje. Let op: smelten is genoeg, niet laten koken of bubbelen.

3) Zeef de bloem in het midden van de (goed schoongemaakte) keukentafel of een groot werkblad. Maak een kuil in het midden, zoals de krater in een vulkaan. Bestrooi de randen van de krater met het zout.

4) Giet het voordeegje voorzichtig, beetje bij beetje in het kuiltje van de bloem. Meng goed met je handen.

5) Voeg achtereenvolgens (telkens goed kneden en dan pas volgende toevoegen) de boter, de suiker, de vanillesuiker en 5 eieren toe. Scheidt de overige 4 eieren en voeg enkel nog de eierdooiers toe. De eiwitten heb je niet meer nodig.

6) Kneed het deeg een kwartiertje tot het bijna niet meer plakt aan je vingers. Het moet elastisch en vochtig aanvoelen, niet te droog. Voeg eventueel wat meer bloem toe als het te veel plakt.

7) Leg het deeg in een zeer grote kom en dek deze af met een schone keukenhanddoek. Laat 1 uur rijzen op een warme plaats.

8) Voeg nu twee flesjes rumaroma toe aan het deeg en kneed het nog 5 minuten in de kom. Laat opnieuw 30 minuten rijzen.

9) Bestrooi de schoongemaakte keukentafel met wat bloem. Neem een stukje van het deeg uit de kom en rol het uit met een deegroller tot een grote lap met een dikte van 1 cm. Werk zo beetje bij beetje al het deeg op.

10) Neem een niet al te klein limonadeglas en steek rondjes uit het deeg. Leg ze naast elkaar.

11) Open het blik pruimenconfituur. Leg op elk rondje 1 theelepel van de confituur.

12) Nu volgt een secuur werkje. Leg een rondje deeg op je handpalm. Vouw de randen van het rondje over de confituur. Je moet het deeg een beetje dichtknijpen met je vingertoppen. Let op dat je perfect gesloten rondjes deeg krijgt, de confituur moet helemaal binnenin zitten, anders barsten ze straks open.

13) Leg de rondjes naast elkaar op tafel, met de 'sluiting' naar beneden. Bedek met schone keukenhanddoeken en laat nogmaals een uur rijzen.

14) Verhit de olie in een diepe pan (of gebruik een frietketel) tot een temperatuur van 180°C. Bak de oliebollen per vijf stuks. Draai ze om na 30 seconden. Ze moeten ± 90 seconden bakken tot ze donkerbruin zijn (maar niet zwart). Haal ze uit de olie met een schuimspaan en leg op een rooster.

15) Iemand anders maakt op dat moment het glazuur. Giet de inhoud van een pak bloemsuiker in een kom en voeg een klein kopje lauw water en een flesje rumaroma toe. Roer tot een dik, wit papje. De nog warme oliebollen moeten één voor één door met hun bovenkant door dit mengsel gehaald worden. Maak daarna glazuur bij met de rest van de bloemsuiker en rumaroma.

16) Leg de oliebollen naast elkaar in grote schalen. Stapel ze vooral niet op elkaar.

Je kunt ze warm eten, maar ze worden lekkerder als ze even hebben gestaan. De oliebollen blijven enkele dagen goed. Bewaar ze op een droge, koele plaats (maar niet in de koelkast). Enjoy!  • Comments(8)//www.evelienkooktlekker.be/#post83