Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Seventies slaatje met krab (Kerstperikelen deel 1)

VisPosted by Evelien Rutten Mon, December 29, 2008 19:18:27
Blog Image
Ziezo. De feestelijkheden omtrent Kerst zitten erop. De weegschaal kijkt mij verwijtend aan, maar ik zal er pas terug op gaan staan als januari halverwege is en ik dagen aan een stuk geleefd heb op soepjes en sapjes. Eerst de kaap van 1 januari nog levend en wel voorbij geraken.

Maar alle gekheid op een stokje: deze Kerst was weer geweldig. Zoals steeds begon 25 december met krab als voorgerecht. Een traditie die terug gaat tot ver in de jaren zeventig. Mijn nichtje Jana van 4 is net zoals ik een grote fan. Toen de slaatjes eenmaal gemaakt waren en klaar stonden om te serveren, stond ze ongeduldig te draaien in de keuken... Dezelfde genen, zullen we maar zeggen.

Wat dit slaatje zo bijzonder maakt, is de keuze van de krab. Op kerstavond heb ik voor het eerst in mijn leven twee kreeften gedood in kokend water, maar daar ga ik niet over uitweiden. De krab, die een dag later op het menu stond, kwam uit blik. Mocht u dit slaatje willen namaken, koop dan alsjeblieft geen rommel. Géén huismerken van de supermarkt. Géén Imperiale. Géén (God beware mij) surimi sticks. Koop Chatka. Er is op aarde geen betere krab te vinden. De blikjes kosten gemiddeld 17 euro per stuk (hoe meer poten, hoe duurder), en voor vier personen heb je toch al snel 2 blikjes nodig. Naast de krab speelt de cocktailsaus ook een grote rol. Die maak ik 'from scratch'. Dat wil zeggen: eerst mayonaise maken (zie "klassiekers voor elke dag"), daarna pas whiskey en tomatenketchup toevoegen. Maar gebruik gerust kant-en-klare mayonaise.

Kijk dus niet neer op dit slaatje. Het is duur. Het is exclusief. Het is misschien wat oubollig, daarin wil ik wel meegaan, maar het is heer-lijk. Zo fris, zo vers, zo krokant, zo smeuïg.

Dit heb je nodig voor 4 personen
een halve krop sla (kropsla dus, geen ijsbergsla of zo!) - 4 eieren - 2 blikjes krab (Chatka) - 8 eetlepels mayonaise - 3 à 4 eetlepels ketchup - een beetje whiskey - bladpeterselie, fijngesneden - peper - zout - een citroen

Zo maak je het
Was de sla en scheur ze in stukjes. Verdeel over vier borden. Kook de eieren hard (10 minuten) en pel ze. Prak fijn met een vork. Haal het krabvlees uit de blikjes en laat uitlekken. Verwijder het kraakbeen uit de poten (transparante strookjes die eruit zien als plastic). Meng de mayonaise met de ketchup en wat whiskey. Verdeel de krab over de sla. Lepel er wat cocktailsaus over. Bestrooi nu met het ei. Werk af met veel peterselie, peper en zout. Serveer met een partje citroen.

Blog Image

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post81