Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Sunny tortilla

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Fri, August 08, 2008 07:52:40
Blog Image
"Als ze een wrap met een plakje rosbief moeten maken, komen ze aanzetten met een volledig gebraad."

De afgelopen drie dagen werd mijn appartement bevolkt door koks en fotografen. Na een ware kookmarathon konden we op het einde van de rit 30 publiceerbare foto's afleveren. Aangezien ik een kleine controlefreak ben maakte ik me op voorhand al een beetje ongerust over de logistieke kant van de operatie. Koks kennen geen maat. Als ze een wrap met een plakje rosbief moeten maken, komen ze aanzetten met een volledig gebraad. Aldus geschiedde: een overvolle koelkast, grote zakken aardappelen, elk beschikbaar kommetje gevuld met kruiden, sjalotten en/of gedroogde tomaten. Na de 30ste foto bleef ik alleen achter in mijn appartement met een keuken vol aangebroken zakjes en potjes eten.

Zodus stond ik gisterenavond een kwartier lang voorovergebogen in de koelkast te staren. Ik haat weggooien en was vastbesloten uit dat inferno van restjes een culinair aanvaardbare avondmaaltijd te produceren. Maar hoe combineer je lente-uitjes, pitabrood, geraspte kaas, room, prei, selder, basilicum, tomaten, wortels, worst, uien, gekookte aardappels, eieren, parmaham, rucola, een half blikje maïs, kappertjes, gedroogde tomaten, noten, komkommer, sla en broccoli?

Soep?
Een -ahum- "koude schotel"?

Neen. Hét gerecht dat kan doorgaan voor grootste afvalverwerkingsbedrijf in de culinaire wereld, is natuurlijk... tortilla. Een heerlijke, goed gevulde Spaanse omelet. Ik maakte eerst een verstandige keuze uit het aanbod en besloot dan met laagjes te werken, zoals lasagne, en op het einde de eiermassa erover te gieten.

Dit heb je nodig voor 4 personen

een heleboel lekkere restjes, in mijn geval: 1 ui, in ringen gesneden (en eventueel knoflook) - 5 cm droge worst, in plakjes - een takje rozemarijn - olijfolie - 1 groene paprika, in reepjes - 1 grote, gekookte aardappel, in dikke plakken - een handvol fijngesneden rucola - 8 gedroogde tomaten - 8 blaadjes basilicum - 4 plakjes parmaham - 6 eieren - een scheutje room - 4 eetlepels geraspte parmezaan - peper - zout - paprikapoeder - 4 kleine romatomaten, in plakken

Zo maak je het

1) Fruit de uien met de worst en de rozemarijn glazig in olijfolie en schep in een kommetje. Bak de paprika kort op hevig vuur en zet apart. Bak de plakjes aardappel goudbruin en leg op een bord.

2) Neem een springvorm (24 cm doorsnede) of ronde ovenschaal en bestrijk de binnenkant volledig met een dun laagje olijfolie.

3) Maak vervolgens mooie, gelijke laagjes: aardappel, ui, worst, rucola, gedroogde tomaat, basilicum, groene paprika, parmaham.

4) Klop de eieren met de room en de parmezaan. Breng op smaak met flink wat peper, zout en paprikapoeder. Giet in de springvorm en druk alles een beetje aan met de bolle kant van een lepel. Bedek met plakjes tomaat.

5) Zet 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Haal dan uit de oven, bedek met aluminiumfolie en laat nog 10 à 15 minuten rusten. Haal voorzichtig uit de vorm en begin eraan! Als je de tortilla meteen aansnijdt, zakt ze in elkaar. Het rusten is nodig om alles wat vaster te maken.

Deze zomerse tortilla is zeker goed voor 4 personen (met een slaatje erbij). Ook leuk op een feestje: snij in vierkante stukjes en serveer in papieren muffinvormpjes.

  • Comments(1)//www.evelienkooktlekker.be/#post8