Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Witloofsoep. In de diepte.

SoepPosted by Evelien Rutten Mon, December 08, 2008 21:47:51
Blog Image
Mijn trip naar Londen vorige week stond niet uitsluitend in het teken van de Goddelijke Gordon Ramsay. De échte reden voor mijn uitstapje over het kanaal was een museumbezoek. Denk nu niet dat ik een groot kunstkenner ben, of daar veel interessante dingen over kan vertellen. Integendeel. Ik onthoud geen namen en kan geen enkele 'stroming' fatsoenlijk uitleggen. Ik reageer heel intuïtief op schilderijen, het kan me niet schelen wie ze gemaakt heeft of hoeveel ze kosten.

Toen ik enkele jaren geleden geconfronteerd werd met de Amerikaanse schilder Mark Rothko, duizelde het mij voor m'n ogen. Ik begreep niet veel van zijn felle kleurvlakken, maar kreeg elke keer opnieuw tranen in mijn ogen als ik een afbeelding zag. Toen ik te weten kwam dat er deze winter een deel van zijn collectie te bezichtigen is in het Tate Modern, boekte ik dan ook meteen een ticket.

Eenmaal in het museum voelde ik hoe ik mezelf begon te verliezen. Zoiets valt moeilijk uit te leggen. Objectief gezien zijn het grote kleurvlakken. Maar hoe langer je kijkt, hoe meer subtiliteit je opmerkt. Hoe meer beweging, diepte, verborgen strijd. Mijn ziel herkent 'iets' en glijdt als het ware die grote, vloeiende kleurvlakken binnen.

Ik kende de felle kleuren, maar had nog nooit gehoord van zijn zwarte collectie. In een kleine, vierkanten kamer hingen vier gitzwarte schilderijen, één aan elke muur. Kolkend zwart met donkerbruine vierkanten erin. Een zwart dat tegelijkertijd het licht reflecteert en opslorpt. Het voelde een beetje aan als... sterven. Meegezogen worden in iets brutaal onbegrijpelijks. Drie jonge schoolmeisjes in uniform liepen de kamer binnen en snelwandelden voorbij de schilderijen. Ze keken, maar zagen niets. Te jong, te puur, te wit.

Misschien vindt u de link die ik nu ga leggen een beetje 'over the top', maar het zij zo. Als ik een gerecht maak, wil ik ook diepte in de smaak leggen. Ik hou niet van oppervlakkige, makkelijke smaken die (om het op z'n Stevens te zeggen) 'een laf sprongetje op je tong maken en meteen verdwijnen'. Neem nu de witloofsoep van dit weekend. Ze bevat enkel uien en witloof uit volle grond (veel lekkerder!). Geen prei, selder of wortels. Het is een soep die je ongelooflijk saai kunt klaarmaken, of interesting as hell. Met exact dezelfde ingrediënten. Alles hangt af van je eigen geduld, de volgorde waarin je werkt en de afwerking. Het is erg belangrijk dat je het witloof de kans geeft een beetje te karameliseren, dat zorgt voor een ongekende smaaksensatie. Deze soep is allesbehalve bitter. De verse kruidenmengeling op het einde maakt het helemaal af.

Dit heb je nodig voor 4 personen
2 uien - een grote klont roomboter - enkele takjes verse tijm (net geknipt) - 1 kilo witloof uit volle grond (kijk op de verpakking) - 1,5 liter kippenbouillon - 2 laurierblaadjes - 1 grote aardappel, geschild en in blokjes - peper - zout - 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie - 2 eetlepels fijngesneden bieslook - 2 eetlepels fijngesneden koriander

Zo maak je het
Snij de uien fijn en fruit ze samen met de tijm 10 minuten op een laag vuurtje in de boter. Ze mogen een beetje karameliseren (bruin worden), maar niet aanbranden. Voeg dan het fijngesneden witloof toe en laat ze 20 minuten meebakken. Geen minuut korter! Roer voortdurend. Het witloof moet een beetje karameliseren, net zoals de uien. Overgiet dan met de kippenbouillon en voeg de laurierblaadjes en de aardappelblokjes toe. Laat nog eens 20 minuten pruttelen en verwijder dan de takjes tijm en de laurierblaadjes. Mix de soep fijn en proef. Breng op smaak met peper en zout. Meng de kruiden in een kommetje. Giet de soep in borden en bestrooi met de gemengde kruiden.

Blog Image

  • Comments(1)//www.evelienkooktlekker.be/#post74