Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Risotto met eekhoorntjesbrood

Pasta/risottoPosted by Evelien Rutten Mon, November 03, 2008 22:00:49
Blog Image
Ik had beloofd u op de hoogte te houden van ons binnenhuis-barbecue-avontuur dit weekend. Alles stond klaar: sausjes, gemarineerde scampi's, aardappelsla, biefstuk en visspiezen. Terwijl ik op zaterdagavond de laatste hand legde aan de barbecuesaus, gaf ik mijn broer Peter - die burgerlijk ingenieur is - de handleiding van het toestel dat we gingen uittesten. Met zo iemand in de familie moet je niet zelf gaan klungelen met schroeven en technische tekeningen. Hij las de eerste zin en begon keihard te lachen. "Regel nummer één: gebruik dit toestel NIET binnenshuis." Bleek het een 'tafelbarbecue' te zijn die je hoogstens op een overdekt terras kunt gebruiken. Had ik het persbericht niet goed gelezen of was het echt zo misleidend opgesteld? In ieder geval: tot zover onze indoor herfstbarbecue. Goed dat er nog zoiets bestaat als een oven met gril.

De oermens in mezelf had zich echter ingesteld op hete kolen en was allesbehalve bevredigd. Gelukkig was het daags nadien mooi weer en konden we op paddestoelenjacht. Groot was mijn vreugde toen ik een zeldzaam exemplaar aantrof: echt eekhoorntjesbrood. Meestal vind je in België minderwaardige boleten die er wel op lijken, maar niet hetzelfde smaken. Echt eerkhoorntjesbrood is heel stevig en verkleurt niet tijdens de bereiding. Het wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken (porcini), bv. in risotto. En dat heb ik er deze avond ook mee gemaakt. Je kunt vers eekhoorntjesbrood kopen in de betere supermarkt, maar bereid je dan wel voor op een stevig gat in je portemonnee. Ook lekker en iets democratischer is gedroogd eekhoorntjesbrood. Laat de paddestoelen 30 minuten weken in lauw water en verwerk ze dan verder zoals de verse exemplaren. Het gezeefde weekvocht kun je later mét de bouillon toevoegen aan de rijst. Je kunt deze risotto ook maken met gewone champignons natuurlijk. Maar als je de kans krijgt om echt eekhoorntjesbrood te proeven, moet je die niet laten liggen. Zo aards, zo dicht bij de natuur...

Meestal worden de paddestoelen apart gebakken en op het laatst toegevoegd, maar van mijn Russische schoonzus Olga heb ik geleerd dat je zo ook al in het begin kunt meebakken met de uien. Daardoor raakt de rijst helemaal doordrongen van de paddestoelensmaak. Daarnaast hou ik ervan om op de traditionele manier voortdurend te roeren in de rijst. Maar je kunt ook alle bouillon in één keer toevoegen, deksel op de pan zetten en een kwartier wachten.

Dit heb je nodig voor 4 personen
2 uien, fijngesneden - boter - 3 teentjes knoflook, fijngesneden - 4 sneetjes parmaham, fijngesneden - 2 grote eekhoorntjesbroden, fijngesneden (of een handvol gedroogde) - 400 g risottorijst (arborio of carnoli) - ± 1 liter groente- of kippenbouillon - zwarte peper - 100 g geraspte parmezaan - een handvol bladpeterselie, fijngesneden

Zo maak je het
1) Fruit de uien op een laag vuur 5 minuten in een flinke klot boter. Gebruik liefst een diepe pan met zware bodem, dat voorkomt dat de rijst straks gaat aanbakken. Voeg dan de knoflook toe en laat ze nog eens 5 minuten meefruiten. Let op: uien en knoflook mogen niet verkleuren.

2) Voeg dan de parmaham en de stukjes eekhoorntjesbrood toe. (Als je gewone champignons gebruikt, bak die dan apart en voeg ze op het einde toe) Roer goed en laat 2 minuten garen. Voeg nu ook alle rijst toe en roer heel goed.

3) De kokende bouillon moet naast de risottopan staan. Voeg nu al roerend, 1 of 2 pollepels bouillon toe. Als de rijst deze bouillon heeft opgenomen, voeg je nieuwe bouillon toe. Blijf steeds roeren en let op dat de rijst niet aanbrandt.

4) Na ± 18 minuten is de rijst beetgaar gekookt. Proef voor de zekerheid even en voeg eventueel nog wat warm water toe als de bouillon op is. Als de rijst gaar is, haal je de pan van het vuur. Breng op smaak met peper, eventueel wat zout, de parmezaan en de peterselie. Roer goed en zet het deksel op de pan.

5) Laat 2 minuten rusten en serveer meteen.

Blog Image

  • Comments(6)//www.evelienkooktlekker.be/#post65