Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Een Grieks eitje met feta

Uit de ovenPosted by Evelien Rutten Sun, November 02, 2008 19:41:56
Blog Image
Er was een tijd dat ik elke middag drie bruine boterhammen at: twee met kaas, één met salami. Of hesp. Ik stelde me daar geen vragen over want ik vond die structuur wel prettig. Die tijd liep af toen ik 18 werd en de middelbare school verliet. Sindsdien staat 'lunch' gelijk met improvisatie. Jarenlang vond je mij terug in studentenrestaurants waar ik voor 49 frank andijviestoemp met braadworst at. Of stond ik verloren brood te maken op het einde van de maand. Tegenwoordig begeef ik mij rond 12u15 naar één van de drie broodjeszaken aan de overkant van de redactie. Ik heb ongeveer 100 stappen de tijd om na te denken over wat ik ga bestellen. Een bruin broodje met boter, kipfilet, peper, zout en kropsla? Een bruin broodje met een dun laagje pikante tonijnsla en plakjes komkommer? Een bruin broodje met beenham en mosterd?

Bedroevend is het. Ik zou potverdikke zélf een broodjeszaak uit de grond moeten stampen. Ik heb er al effectief over gefantaseerd. Elke dag verse, hartige soep. Geen stokbroodjes, maar lekker stevig boerenbrood. Gewone boterhammen in de plaats van speciallekes zoals 'Ginny's bangelijke fetabereiding'. Met vers afgesneden oude kaas. Boterhammen zoals ik ze thuis zou maken. Nu ja: "zou". Tegenwoordig werk ik wat vaker thuis dan op de redactie, maar denk je dat ik al één boterham heb gesmeerd? Neen. Ook 's middags zit ik in mijn koelkast te rommelen en te bedenken wat voor culinaire hoogstandjes ik binnen een kwartier kan klaarmaken. Nooit gewoon doen, die Evelien. Altijd ingewikkeld.

Zo kwam ik vrijdag op het idee om 'omelet in een potje' te maken. Een beetje kaas, verse kruiden, wat pikanterie... Een beetje Grieks geïnspireerd. Giet het mengsel in een potje en zet in de oven. Et voilà: een luchtig, gevuld compact omeletje. Een geweldige textuur, zalig van smaak. Volgens mij ook heel lekker bij het ontbijt, trouwens.

Dit heb je nodig voor 1 persoon
1 ei - peper - zout - een beetje feta, verbrokkeld - 1/2 eetlepel fijngesneden bladpeterselie - 1 zwarte olijf, fijngesneden - een plakje parmaham, in stukjes - enkele blaadjes koriander, fijngesneden - een klein stukje Spaanse peper, fijngesneden - 1/2 theelepel geraspte limoenschil

Zo maak je het
Klop het ei schuimig en breng op smaak met peper en zout. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Neem een klein, vuurvast potje en giet er een klein beetje olie in. Wrijf met je vinger of een penseeltje de olie uit over de hele binnenkant van het potje. Giet het eiermengsel erin en zet het potje 12 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Let op: vul het potje maar voor 3/4, het ei gaat omhoog komen. Check even met een satéprikker of het ei gaar is (moet droog uit het ei komen). Eet met lekker boerenbrood.

TIP: dit is een recept waarmee je volop kunt variëren. Kijk gewoon wat je in de ijskast hebt liggen. Zelf denk ik bv. aan volgende combinaties: zalm, dille, lente-uitjes. Chorizo, paprika, peterselie. Champignon, spinazie, cheddar.

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post64