Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Vidée met bospaddestoelen

VleesPosted by Evelien Rutten Thu, October 30, 2008 08:27:58
Blog Image
"In de tijd die de patatten nodig hebben om gaar te koken, is mijn vidéesaus klaar."

Gisteren stond ik in de supermarkt te lanterfanten bij de kant-en-klaar schotels. Niet dat ik ooit een voorgebakken biefstuk met puree en boontjes koop, maar ik heb wat dat betreft toch een kleine afwijking. U moet weten dat ik één keer om de zes maanden binnenstap bij een benzinestation op de E313 of de E19 om daar een maaltijd te nuttigen. Ik heb geen idee waarom ik dit doe, maar af en toe overvalt mij de drang om me over te geven aan de smaak van mijn kindertijd. De gehaktballetjes in tomatensaus durf ik nooit bestellen, God weet wat voor smeerlapperij ze in hun vlees draaien. Neen, ik kom er met maar één doel voor ogen: de vidée met frietjes. Nog voor ik de parking ben opgereden, krijg ik een waas voor mijn ogen. Geen rationeel argument kan mij dan nog raken. Ik moet en zal aan een plastic tafel, op een plastic stoel gaan zitten met een plastic dienblad en daarop een bord met een grote plas vidéesaus & diepvriesfrieten. Sommige mensen hebben dit met Quick of McDonalds, ik met autosnelwegrestaurants.

Zo stond ik dus in de supermarkt te staren naar een transparant bakje met kip in roomsaus. En plots wist ik wat er 's avonds op het menu zou staan: zelfgemaakt koninginnehapje (of schrijven we tegenwoordig koninginnenhapje?). U moet weten dat ik dat gerecht al minstens 35 keer heb gemaakt in mijn leven. De eerste 10 keer had ik geen idee waar ik de mist was ingegaan: draderige kip, lopende saus, nul smaak. Ik legde een hele weg af, van zelf bouillon trekken en 3 uur bezig zijn, tot het punt waar ik vandaag sta. In de tijd dat de patatten nodig hebben om gaar te koken, is mijn vidéesaus klaar. Ik geef toe dat ik enkele short-cuts gebruik die mij door ene Piet Huysentruyt niet meteen zouden vergeven worden. Maar Piet heeft het toch te druk om bij mij de betweter te komen uithangen.

Overwin uw angst voor het zelfgemaakt vidéetje. Dit recept is een topper! In de plaats van gewone, witte champignons gebruikte ik wilde bospaddestoelen. Dat deed ik voor de eerste keer en dat ga ik nog doen. Yummie!

Dit heb je nodig voor 4 personen
± 250 wilde bospaddestoelen (of 500 g witte champignons) - 200 g kalfsgehakt - peper - zout - nootmuskaat - 3 eetlepels boter - 2 eetlepels bloem - 1/2 liter kippenbouillon (van 1 bouillonblokje) - 4 kipfilets, in stukjes gesneden - 2 eetlepels citroensap - 4 vidéebakjes - een bosje peterselie, fijngesneden - 1 eierdooier - 1 dl room

Zo maak je het
1) Borstel de paddestoelen schoon. Of snij de witte champignons in plakjes.

2) Breng het kalfsgehakt goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng goed. Rol er met natte handen kleine balletjes van. Kook ze 5 minuten en giet ze dan door een zeef. Hou de balletjes apart.

3) Smelt intussen 2 eetlepels boter in een diepe pan. Voeg de bloem toe en roer goed. Laat dit papje 2 minuten zachtjes garen (dan verdwijnt de bloemsmaak). Giet de bouillon er traag bij, roer goed. Je hebt nu een gebonden basissaus.

4) Voeg de stukjes kip en de gehaktballetjes toe aan de saus. Laat al pruttelend 5 minuten garen. Roer regelmatig.

5) Bak intussen de bospaddestoelen of plakjes champignon 2 minuten in boter (in een grote braadpan) en voeg ze toe aan de saus.

6) Proef. Breng alles goed op smaak met peper en zout. Giet het citroensap erbij en roer. Zet nu de vidéebakjes enkele minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

7) Meng de eierdooier met de room tot een papje. Dit noemen ze "een liaison", het zorgt voor een mooie, witte gebonden saus. Haal de vidéesaus van het vuur en voeg de liaison al roerend toe. Blijf roeren tot de saus gebonden is. Zet de pan eventueel nog héél even terug op het vuur, maar laat de saus NIET meer koken, anders schift ze. Als je een beetje saus wilt invriezen, schep dat deel dan voor je de liasion toevoegt uit de pan. Bind ze pas op het moment dat je dat deel van de saus gaat eten.

8) Schep de saus in de vidéebakjes en bestrooi met veel peterselie. Serveer met puree of frietjes.

  • Comments(6)//www.evelienkooktlekker.be/#post62