Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Back to Jamie

What's on my mindPosted by Evelien Rutten Thu, October 23, 2008 22:12:52
Blog Image
Er worden mij wekelijks gemiddeld vijf nieuwe kookboeken opgestuurd. Op den duur leer je het kaf van het koren onderscheiden. Zo zijn er drie categorieën van kookboeken die ik meteen op het stapeltje "weg te geven" leg.

1) Nederlandse kookboeken. Het spijt mij enorm, lieve Nederlandse vrienden. De Belgische markt is nog niet klaar voor carpaccio van frikandel (curryworst) met pijnboompitten en rucola, zoals ik deze week nog mocht aanschouwen in het vernieuwende werk "Patatje Oorlog". Ik geef toe dat we een beetje achterop hinken, maar de tijd is er echt nog niet rijp voor.

2) Kookboeken die gelinkt zijn aan een merk of die bulken van de product placements. Ik koester een groot wantrouwen tegenover recepten van marketingmensen. Where is the love?

3) Kookboeken die niet gaan over genieten, maar over het tot zich nemen van oergranen en daardoor tot een hoger zelfbewustzijn komen. Zich verontschuldigen tegenover een wortel omdat je hem schilt. Enkel appels eten die reeds van de boom zijn gevallen. Ik ben meer het "laat mij die kip maar slachten"-type.

Vandaag kreeg ik de nieuwste van Jamie Oliver op mijn bureau. Hem weer, hoor ik u denken. Hij draait nu al een tijdje mee en het nieuwe, toffe, leuke is er zo'n beetje vanaf. Enkele jaren geleden mocht ik hem gaan interviewen in Londen. Veertig minuten alleen aan tafel met Mister Cheeky. Toen ik hem vroeg of hij iets kende van de Belgische keuken, haalde hij enkel zijn schouders op. "Sorry love, never been there." Maar mijn Belgische pralines nam hij toch maar mooi in ontvangst.

Wat iedereen er ook over moge denken, Jamie Oliver heeft het culinair denken opengegooid. Hij heeft alles veel toegankelijker en makkelijker gemaakt. Ik ontmoet genoeg mensen die voor het eerst in hun leven iets gekookt hebben aan de hand van zijn kookboeken. Hij valt gewoon niet meer weg te denken uit het hedendaags culinair bewustzijn. De laatste jaren had ik echter een groot déjà vu gevoel bij zijn boeken. Totdat ik dit kookboek doorbladerde. God weet dat ik niet zo snel meer rechtop ga zitten van excitement, maar vandaag gebeurde het.

"Jamie's Kookrevolutie" is een pareltje. Er bekroop mij zelfs een licht gevoel van jaloezie: waarom heb ik dit niet zelf bedacht?! Het allerleukst vond ik de "evolutie"-recepten. Hij geeft het recept van een slaatje. Lekker, perfect in orde. Daarna voegt hij één ingrediënt toe. Hetzelfde slaatje, maar dan nog lekkerder. En zo blijft hij ingrediënten toevoegen en gerechten veranderen. Visueel schitterend in beeld gebracht. De recepten worden afgewisseld met portretten van mensen die hij heeft leren koken. Ze staan zo trots als een pauw in hun eigen lelijke keuken, maar door middel van de juiste belichting en invalshoek krijgen de foto's iets heel bevreemdend en mooi.

Love it!

  • Comments(1)//www.evelienkooktlekker.be/#post59